01-10-2021 Prijspercentage 1 op 3 WAAROM?

Toen ik met de postduiven begon in 1973 werd er gevlogen met een prijspercentage van 1 op 5. (20%) Dus van elke 100 ingekorfde duiven komen er 20 op de uitslag te staan.

Later, ik weet niet meer exact wanneer is het prijspercentage landelijk aangepast naar 1 op 4. (25%) Dus van elke 100 ingekorfde duiven komen er 25 op de uitslag te staan.

Nu vliegen er van de 11 afdelingen in Nederland 8 afdelingen met het prijspercentage 1 op 4 van 25% en 3 afdelingen met het prijspercentage van 1 op 3 dus 33%. Dat zijn de afdelingen 6 (Noord Holland), afdeling 10 (Noord Oost Nederland) en afdeling 11 (Friesland).

Zelf ben ik sterk voorstander om in heel Nederland 1 op 3 te gaan vliegen. Niet omdat er dan meer van mijn duiven op de uitslag komen, maar om een heel andere redenen.

Wellicht herkent u het wel als u nog op het duivenlokaal zit en U krijgt de uitslag. Het eerste wat u doet is kijken hoe uw duiven het eraf hebben gebracht en welke liefhebbers er eventueel voor uw eerste duif op de uitslag staan. Maar daarna wordt er meestal gekeken welke liefhebbers er niet op de uitslag staan. Hoeveel liefhebbers hebben er ingekorfd en hoeveel staan er op de uitslag. En daar wringt zich de schoen vind ik.

Met de teruglopende aantallen liefhebbers in elke vereniging, hebben we iedere liefhebber hard nodig om het minimale aantal inkorvende leden te halen. We kunnen het ons niet veroorloven dat de liefhebbers die niet of weinig op de uitslag staan er mee stoppen. 5 jaar geleden was het nog haast ondenkbaar dat je naar een andere vereniging moest om je duiven te kunnen inkorven omdat er in je eigen vereniging te weinig liefhebbers zijn die mee willen spelen. Nu is het schering en inslag en haast elke vereniging heeft er mee te maken.

Dus alle hens aan dek om ook de minder spelende liefhebbers binnen boort te houden. Want als je zelden op de uitslag staat dan gaat het plezier gauw over. Bij het 1 op 3 spel zullen ze in ieder geval meer kans maken om op de uitslag te komen.

Bij mijn voorgaande vereniging in Lochem ging het steeds harder met het komen van de duiven. Vaak was het in de vereniging al afgelopen met de prijzen en kon je in de CC waar 8 verenigingen bij aangesloten waren nog wel wat prijzen verdienen. Maar het had ook een keerzijde want vaak stonden een aantal liefhebbers niet op de uitslag.

Ik heb toen een hele ronde jongen van mijn kweekduiven beschikbaar gesteld voor de bovenstaande liefhebbers. Andere goedspelende liefhebbers uit Lochem sloten zich hierbij aan. Van de weggegeven jongen zouden er later twee jongen een eerste plaats vliegen in de vereniging bij twee verschillende liefhebbers. Missie geslaagd dus.

Bij mijn vereniging in Hengelo wordt er ook steeds harder gespeelt. Het is 1 van de sterkste verenigingen in de CC. Ik selecteer er ook op, 50% moeten mijn duiven prijs vliegen. Ook wil ik het kunnen winnen van een Strikker, Vasterink, Ophuis, Klein Nijenhuis, Breukers, Dreierink etc. Dus ik ben op zoek naar betere en snellere postduiven. In eerste instantie bij liefhebbers in mijn vereniging zelf maar ook daarbuiten.

Maar bij mijn vereniging hebben we een A groep en B groep. In de A groep zitten de beste 15 spelers van de vereniging en de rest zit in de B groep. Aan het eind van het seizoen degraderen er twee liefhebbers uit de A groep en promoveren er twee liefhebbers van de B groep naar de A groep. We krijgen altijd een complete uitslag met daarop ook de klasseringen van de A en B groep. Meestal is het aantal prijsduiven bij de A groep al lang afgelopen terwijl de B groep nog een aantal prijsduiven kan klokken. Voordeel van dit systeem is dat een nieuwkomer in de duivensport niet meteen zich moet meten met de goedspelende liefhebbers en dat deze vaker op de uitslag te vinden is.

Er is al veel over geschreven maar het is natuurlijk nooit goed dat de Profs en de Amateurs in 1 klasse tegen elkaar moeten spelen zoals dat nu wel het geval is in de duivensport.

Vandaar dat ik hoop op een landelijk spel van 1 op 3 met daarbij de hokprestatie 1 op 10 NPO systeen en hokprestatie 1 op 10 grootmeester kampioenschappen. Frans Strikker heeft dit jaar bewezen dat je met een klein hok met duiven de eerste kampioenschappen kunt winnen.

Ik denk zelf dat het de duivensport ten goede komt als het bovenstaande zou worden ingevoerd.

DAAROM dus. (Vervolg van de koptekst)