29-06-2023 Jongen etc.

Nadat vorige week er enkele jongen niet naar binnen wilden, heb ik ze behandeld met 4 in 1 mix van Belgica de Weerd. Maandagochtend weer onze vroege jongen los gehad. Ze gingen heel hoog maar helaas bleef het koppel dicht bij huis. Ik was er zeker niet blij mee.

Maar op maandagavond konden we inkorven voor de africhting van de jonge duiven vanuit Varsseveld, ongeveer 40 kilometer. We mogen ook in tegenstelling tot voorgaande jaren, oude duiven inkorven. Ik wilde graag onze oude doffers mee doen. Dus heb om ongeveer 14 uur alle 30 oude doffers in de mandjes gepakt en ben nadat ik onze late jongen had binnengehaald om 15 uur weggereden met de doffers naar Hengevelde (10 km) voor een lapvluchtje. Daar heb ik de doffers met behulp van de klok elke minuut 1 doffer los gelaten. Bij thuiskomst waren alle doffers al terug. Ik had ook 1 jonge duif van ons meegenomen naar Hengevelde (de Strik) om daar los te laten. Dit jong viel op doordat hij altijd als laatste het hok uit ging. Hij heeft vast geen schik gehad op ons hok want hij is nog steeds onderweg.

S’avonds de 30 doffers naar het duivenlokaal gebracht en ingekorfd. Daarnaast heeft Tim nieuwe software in onze Unikon klok geladen en bij een drietal ringnummers een V (vrouw) toegevoegd. Ook een jaarling ingebracht die terug was gekomen van de laatste natourvlucht die wij vorig jaar hadden ingekorfd. De rechtstreekse Pieper doffer had vast gezeten, chipring af, andere knijpring en de pennen en de nagels flink beschadigd door gaas. Deze doffer zit bij onze jongen in en is er 1 van de 30 die ingekorfd is.

De vrachtwagen zou om 21.30 uur komen laden, dus geholpen met laden en daarna naar huis gereden. Thuis nog in het donker alle laatjes (32 stuks) in 2 mandjes gepakt. Ook de 47 vroege jongen in drie mandjes gepakt. Bedoeling was om de laatjes een chipring om te doen op dinsdag en de vroege jongen naar Bentelo te brengen voor een kleine africhting (6 km.) en om de jongen tevens te voorzien van hun chipring.

Op de maandag gaf het IWB een weervoorspelling af met daarbij de opmerking om niet te vroeg te lossen. Dus ik eerder mijn bed uit zodat de vliegduivinnen vanaf 7.30 uur mooi een uur kunnen trainen. Eerst de lossingsinfo bekeken en Facebook maar er stond nog niets op. De duivinnen los gelaten en ik ben begonnen met het schoonmaken van het duivinnenhok en jonge duiven hok. Ook de drie mandjes met vroege jongen verplaatst naar de achterdeur en van water voorzien. Ik was mooi voor 8 uur klaar en wilde net met onze oppashond Spike gaan wandelen toen er een appje van Arnold zichtbaar was dat hun duiven om 8.15 uur gelost zouden worden. Meteen naar de lossingsinfo gekeken van onze  afdeling en daar stond op dat onze duiven om 7.30 uur gelost waren in Varsseveld. Wauw dan moet ik meteen de duivinnen uit de lucht roepen want dan kunnen de doffers elk moment komen. Ik ga naar buiten en zag meteen aan het geklapwieker van de duiven dat de doffers al om het huis vlogen. Toen werd ik er even heel druk mee. Klep losdoen, deuren los van 2 afdelingen en daarna alle 35 duivinnen die gezamenlijk met de doffers binnen liepen, wegpakken en in hun eigen afdeling zetten. Jammer ik denk dat ik net een goede minuut te laat buiten kwam om ze gescheiden naar binnen te kunnen halen.

Afijn de eerste doffer op de klok had als tijd 8.00 uur. Om 8.02 uur zijn er 12. Om 8.36 uur zijn er 20. Om 9.00 uur zijn er 26 thuis. De resterende 4 doffers zijn daarna terug gekomen.

Sabine zou om 10 uur bij ons komen om te helpen met het chippen van de jongen. Nadat we een lekkere bak cappuccino hadden gedronken die Dini klaar had gemaakt zijn we begonnen om de laatjes van hun chip te voorzien. Vorige week hadden we de chips al over de antenne gedaan en elke chip in 1 papieren bekertje gedaan met daarop  vermeld de laatste drie cijfers van het ringnummer.

Daarna om 12 uur vertrokken met de vroege jongen en de overige bekertjes met chips naar Bentelo. Daar dus 1 voor 1 een jonge duif voorzien van haar chip waarna Sabine het jong los heeft gelaten. We waren op net 13 uur weer terug bij huis en er vloog al een best koppel rond het huis. Ook in het hok zaten al een aantal jongen. Meteen de jongen binnen geroepen en we konden nu mooi op de klok zien dat er reeds 44 jongen terug waren van de 47. De overige drie jongen zijn ook in de loop van de middag gearriveerd.

Het prachtige weer op de lossingsplaats.

De late jongen om ongeveer een 13.30 uur los gelaten bij huis en die hebben geweldig gevlogen. De lagere temperaturen geeft onze duiven extra energie.

Woensdagmorgen gingen de vroege jongen wederom hoog de lucht in maar nu trokken ze ook weg en waren uit het zicht. Ook die hebben nu naar mijn tevredenheid getraind.

Planning is, dat ik indien het mooi weer is, de vroege jongen na het binnenhalen van onze vliegduivinnen in de mandjes ga pakken voor een africhtingsvlucht. Dat ga ik net zolang doen totdat ik het vertrouwen heb om de jongen in te korven. Dus in de plaats van bij huis trainen krijgen ze nu vaker een africhtingsvlucht.

Pffff tussendoor de blog gemaakt over de eendaagse fondvlucht die behoorlijk wat tijd koste en de zeer interessante blog van Willem Mulder erop gezet.

Soms heb je van die dagen dat je er weinig bij kunt hebben om goed je duiven te kunnen verzorgen of te trainen.