29-08-2022 Natour eerlijk?

Op onze eerste natourvlucht hadden we meteen de beste uitslag van het jaar te pakken. 2 t/m 12 in de vereniging en in de CC4 maar liefst 21 duiven bij de eerste 100 van 3058 duiven. Voor ons een Superuitslag.

Op de tweede natourvlucht winnen onze duiven de 1, 3 en 4 plek in de vereniging. In de CC4 staan 10 duiven van ons bij de eerste 100 duiven van 2877 duiven. Geen superuitslag maar wel een mooie uitslag.

Maar in mijn beleving zijn de natourvluchten niet eerlijk. Er mogen met de natourvluchten zowel oude als jonge duiven worden ingekorfd. Na de vlucht volgt dan de uitslag.

Maar meestal kan het overgrote deel van de jonge duiven het niet winnen van de ervaren oude duiven.

Dus veel beter zou zijn om twee uitslagen te produceren, 1 voor alleen de oude duiven en 1 voor alleen de jonge duiven. Dat is veel eerlijker en je hebt dan ook nog eens 2 vluchtoverwinnaars en 2 aparte kampioenschappen voor de natour. Voor de oude duiven en jonge duiven apart.

We hebben al eens een jaar met de vroege jonge duiven vluchten ook oude duiven mogen inkorven. Toen was het de normaalste zaak van de wereld om aparte uitslagen te maken voor jong en oud.

Van de NPO mogen er nu ook oude duiven worden ingemand met de vroege jonge duiven vluchten maar bepalen de afdelingen zelf of ze van die optie gebruik willen maken. Wel zijn het twee aparte concoursen, oud en jong met twee eigen uitslagen.

Waarom hanteert men dit systeen dan niet op de natour vluchten. Wellicht voor de sectie Sportbeleving een mooi punt om op de eerstvolgende NPO vergadering in te brengen. Ik kan me niet voorstellen dat er veel tegenstanders zijn voor dit eerlijker systeem.

Voor aanstaande zaterdag wordt er een Oosten wind voorspelt met een windkracht 2 of 3. Voor de oude ervaren duiven is dat geen probleem maar de jonge duiven gaan weer een lastige vlucht krijgen. Ik heb vaak gezegd dat bij ons met een Oosten wind er geen jongen in de mand gaan, maar nu maak ik een uitzondering.

Vorig jaar gingen onze jongen met een Oosten wind niet mee waardoor onze jongen te weinig ervaring hadden opgedaan op de natourvluchten van 2021. Nou dat hebben we geweten, we werden op de eerste vitesse vluchten van dit jaar veel te veel jaarlingen kwijt. Achteraf gezien had ik ze toen beter kunnen korven met een oosten wind. Dat kost ook veren, maar nu waren we die kwijt aan het begin van het seizoen.

Wij hebben nu reeds minder vliegduiven zitten (85) dan waar we in dit seizoen aan begonnen zijn. (87) Daarbij komt dat een vijftal doffers nog aanwezig zijn om hun duivin op een nestje te zetten wat gelukt is. De jongen (42) hebben nog 2 vluchten voor de boeg waarvan die van de aanstaande zaterdag beslist pittig gaat worden als de weersverwachting zo blijft. Dus onze ploeg voor 2023 wordt een stuk kleiner en we zullen dan ook daardoor minder duiven gaan spelen in 2023. Maar goed ook want de kosten voor het transport van onze duiven lopen veel te hard op. (Dieseltoeslag)

Hoi Wim, ook nu ben ik het met je eens. Bij ons in de club en ook in de Kring spelen liefhebbers dan met precies 10 of met 20 ervaren oude duiven. Vaak zijn dit bijgelichte weduwduivinnen (of weduwnaars), die ze 3 keer in de week nog een trainingsvluchtje laten doen, waarmee ze dan de strijd aanbinden met een ander deel van de liefhebbers die voornamelijk met vaak onverduisterde en onervaren natoerjonkies spelen. Geen eerlijk concours dus, in ieder geval competitie vervalsing. Ze draaien dan 8 v.d. 10 of 9 v.d. 10 of 10 v.d. 10. Lekker toch? Liefhebbers met veel ingekorfde jongen halen 1 of 2 staartprijsjes of gaan er helemaal onderdoor. Afgelopen zaterdag draait de top-3 in onze club er 32 (op 3 na allemaal oude) v.d. 39 op de lijst. Dit zijn 60% van de prijzen. En zijn er 5 van de 13 liefhebbers helemaal onderdoor. Dit zijn de liefhebbers met veel of allemaal jonge duiven. Niet erg motiverend dus. Maar ja, dat vinden we kennelijk prima zo 🐦🤔
Ja, en ook ik maak me zorgen om de voorspelde Oostenwind a.s. zaterdag. Ik speel in ieder geval niet al m’n jongen op Dizy le Gros, ondanks de ervaring die ze nu al hebben. Misschien max. 5-6 stuks, om toch nog een leuk laatste vluchtje te hebben. En misschien een paar op de Chimay NT. Eigenlijk hebben mijn jongen al voldoende ervaring opgedaan.
En zoals mijn vader altijd zei: je kunt ze als je wilt elke week spelen, maar je kunt ze maar één keer verspelen.
Fijne week, we houden contact 😎

Let wel, ik constateer slechts, ik veroordeel niet. Want de regels maken dit alles gewoon mogelijk en hier zijn we allemaal mede “debet” aan 🐦😞