30-03-2019 Jongen gespeend.

Zo vandaag de zaterdag van 30 Maart samen met Sabine de eerste jongen gespeend. De jongen zijn prachtig opgekomen. Ik kijk altijd naar de mest van de duiven en dus ook naar de mest van de jongen. Ik ben er voor 97% tevreden over, ze hadden mooie droge mest welke je gerust een paar dagen zou kunnen laten liggen. De resterende 3% is verwacht ik niet te voorkomen als een ouder ineens veel water voert en weinig duiven voer. De ouden kregen volle bak voer met daarbij voldoende grit en kuiken mineralen. Al met al zijn we zeer tevreden.

Tevens Sabine geleerd om jonge duiven te ringen zodat ze dat straks zelf kan als ze de hokken gereed heeft voor een 6 tal kweekkoppels. Nu heeft ze in mijn vernieuwde opvanghok (met dank aan Raymond) reeds 1 koppel oude duiven zitten. Ze zitten nu mooi te broeden op twee eitjes.

We hebben in totaal een 44 jongen geringd. Deze komen bij elkaar in 1 afdeling te zitten.

Voor de tweede ronde verwacht ik nog een 50 jongen te kunnen ringen. Deze verhuizen dan naar de andere afdeling van de jongen waar nu nog een 13 kweekkoppels in zitten. Ik ga zelf nog een klein kweekhokje bouwen voor een 8 tal kweekkoppels zodat we de 13 koppels kunnen verhuizen naar Sabine en mijn nieuwe kweekhok. Bij Sabine krijgt elk koppel een eigen afdeling zodat mijn beste 6 koppels naar haar zullen verhuizen.

In Neede had ik een open ren van ongeveer 4 x 4 meter voor de jongen. We hebben naar aanleiding van een bezoek aan de voorjaarsbeurs besloten om een tweetal Kingduiven aan te schaffen en deze bij de jonge duiven in te doen. Dat zal nu een 6 jaar geleden zijn. Dit met de reden dat de Kingduiven heel tam zijn en niet ver kunnen vliegen en we er vertrouwen in hadden dat onze jongen hun gedrag zouden overnemen en mooi tam zouden worden. Inderdaad de jongen worden mooi tam en zijn veel minder bang. We hebben er veel plezier mee en de Kingduiven doen hun werk prima. De King op de foto voert zelfs de jongen en hij bewaakt ze allen. Geweldig mooi om te zien.

Onderstaans een foto van een aantal gespeende jongen met de Kingdoffer.

Het hok van Sabine en Maurice