30-03-2018 1ste Africhting Beltrum

Gezien de mooie weersverwachting stond er voor vandaag de eerste africhting op het programma. Helaas was het de afgelopen weken zeer koud en nat waardoor het africhten niet eerder mogelijk was of je moet risico gaan nemen waar ik zelf een sterke tegenstander van ben.

Alle duiven s morgens gepakt en ik heb daar best een mooi systeem voor. Aan de linker kant van het tuin hok heb ik een speciale pak afdeling van waaruit de duiven worden gepakt. Het is het oude binnen jongen hok en er zitten heel veel zitschapjes in zodat je ze zeer snel kunt pakken. Eerst alle doffers naar die afdeling en gepakt en toen de duivinnen. Mijn vrouw heeft me weer geholpen om ze aan te pakken en in de mand te stoppen.

Toen met 95 oude duiven onderweg naar Beltrum (1 gewond thuis) en ze daar 1 voor 1 losgelaten maar wel snel en telkens om en om een doffer en een duivin. Tevens alles afgevinkt van de lijst met vliegduiven, bleek dat er 1 jaarling afwezig was dus deze is van het hok verspeeld. Tijdens het loslaten minstens 3 keer moeten wachten omdat er roofvogels te dicht in de buurt waren. Ze gingen van nest naar nest om te controleren of er nog wat te halen viel. Ik totaal ongeveer een drie kwartier aan het lossen geweest. De afstand zal hooguit een kilometer of 7 door de lucht zijn geweest.

Bij thuiskomst zat het hok behoorlijk vol en heb er na mijn thuiskost nog 5 zien binnen komen en de volgende dag nog 1 duivin.

Aangezien de klok nog op de vereniging lag voor het inbrengen van de vluchten van 2018 een enkele aanpassingen kon ik het helaas niet volgen via de klok.

Al met al een voorspoedige africhting en de kop is er af, had dit eigenlijk ook wel verwacht want zowel de doffers als duivinnen vliegen heel goed bij huis.

Nadat ze een uur of 5 samen zijn geweest heb ik alles weer gescheiden, nu koste dat nog een 10 minuten maar dat zal in de toekomst steeds vlotter gaan zonder dat ik ze hoef te pakken. Gebruik een aanwijs stok en drijf alle duivinnen naar het pak hok, de doffers weten dan dat ze naar hun vakken toe moeten en de oude doffers gaan dan vanzelf al naar hun bak toe. Alleen de jaarlingen moeten het nog even leren. Gebruik dan 1 afdeling als sluis zodat ik nog een duivin kan corrigeren die weer uit het pak hok loopt. Prachtig systeem vooral als je wat meer duiven hebt.

Nu op naar de 2e africhting.