08-06-2021 Vervolg Adeno bij de jongen. SLOT.

Gisteren op de dinsdag heb ik voor het eerst de verduistering bij de jongen niet meer gebruikt. Reden is dat de jongen blijven zitten en gespeeld worden op de natour vluchten. Tevens voorkom ik wellicht hiermee dat er wederom problemen ontstaan bij de jongen indien ik de verduistering op 21 juni zou opheffen. Dan nu alles maar in 1 keer.

Ook het rengedeelte voor de afdeling van de jongen er bij aan getrokken. De deur naar het nachthok blijft snachts open staan en in het rengedeelte kunnen dan ook een 20 jongen zitten op de zitschappen die daar in hangen. Dat rendeel is aan de voorkant wel afgesloten waardoor het niet kan tochten. De jongen hebben dan meer ruimte en er zullen nog maar een paar jongen geen zitvak hebben. Overdag worden ook de rendelen voor afdeling 2 en 3 er bij aan getrokken zodat haast alle jongen in de rennen kunnen zitten.

Vanmorgen dus de woensdag gebeld met de dierenarts in Beckum en op advies van een medelid medicijnen opgehaald om in het water te doen. Ik doe de medicatie haast altijd over het voer maar nu bij Adeno is dat niet handig omdat veel jongen het voer weer uit braken. Dus dan heeft de mecicatie via het drinkwater veel meer zin en nut dan over het voer omdat ze wel allemaal gaan drinken. Tevens aan het water electrolyten toegevoegd waardoor de kans op uitdroging verkleint wordt.

De medicatie.

Vanmorgen vroeg (woensdag) eerst maar eens gekeken of er geen dode jongen waren, gelukkig was dit niet het geval. Maar wat een smeerbende vanmorgen, hele smerige groen, gelige mest die gewoon stinkt en weinig normale mest te bekennen. Alles schoongemaakt maar je kunt aan de kleur van de bodem van de zitvakken mooi zien dat het misse boel is.

In 2018 had ik het zelfde op 22 Mei en vorig jaar ook omstreeks deze tijd. Onderstaand het artikel wat ik er over schreef in 2018.

Donderdag morgen gelukkig geen dode jongen. Valt er nog wat positiefs te melden, ja een klein beetje. Nu maar 1 plek met gebraakt voer, gisteren op tientallen plekken dus we gaan vooruit. Hans Breukers vertelde mij dat het beter is om 1 dag helemaal geen voer te geven. Ik probeer ze elke 2 uur iets zeer licht voer te geven. (50% zuivering en 50% dieetvoer en dat aangemaakt met vitamineral van Versela Laga) Nu waren er veel meer duiven bij de voerbak dan gisteren maar een stuk of 30 hadden nog geen honger ondanks het feit dat ik gisteren minder dan 1 kilo heb gevoerd aan 95 duiven. De mest was nog veelal groen en dun, een mooie smeerbende. Als je een niet duivenmelker het laat zien dan zou die vragen, waarom heb je de bodems van alle zitvakken groen geverfd. Je mag dat nog wel een keer doen want het dekt slecht. Op de donderdag ongeveer 1,25 kilo voer aan de jongen gegeven. Aand het eind van de dag waren er nog ongeveer een 5 tot 10 duiven die niet kwamen eten. Ook de mest wordt weer wat vaster dus we zijn weer een klein beetje op de goede weg.

Het is nu vrijdagmorgen, de inkorfdag voor de oude duiven die naar Quievrain gaan een vlucht van 298 kilometer. Gelukkig hadden de jongen vaste mest op een enkeling na en zien ze er weer gladder uit. Ook hadden ze honger en heb ongeveer een 500 gram op gevoerd. Geen plekken met braaksel dus dat is ook prima. Nu eerst maar eens kijken of dit voer er in blijft. Zowat alle duiven aan de voerbak ook hier op een enkeling na. We zijn weer op de goede weg. Woensdag om 12 uur heb ik het water erin gezet met de medicijnen en electrolyten. Daar hebben ze nu ongeveer een 10 liter van opgedronken. (Staan 2 drinkbakken in van 6 liter elk)

Het is nu zaterdag morgen, de jongen hebben op 1 plek na weer vaste mest. Ook geen braakvoer meer kunnen ontdekken. Ik voer nu per keer een 500 gram licht voer op. Als ik dat 5x per dag doe dan hebben ze hun hoeveelheid voer van voor de Adeno uitbraak weer ter beschikking. Alle jongen nu aan de voerbak. Ik kan niet anders melden dat vanaf de medicatie op de woensdag de duiven geweldig aan het herstellen zijn. Het is dus goed spul. Maandag middag 12 uur zijn de 5 dagen voorbij van de kuur. Daarna vitaminen in het water en weer voorzichtig grit verstrekken aan de jongen

TIP:

Producten die Calcium bevatten zoals grit altijd van het hok verwijderen tijdens het kuren. Want de aanwezige calcium vermindert de opname van de medicatie in het lichaam van de duif.

Zondagmorgen: Mooie vaste mest, mis alleen nog de hoeveelheid donsveren in de zitvakken. Gisteren een even nagekeken wat er in Vitamineral van Versela Laga zit wat ik dagelijks verstrek over het voer. Zit er calciumcarbonaat/calciumjodaat (watervrij) in. Dus kan ik dat beter ook niet verstrekken als de duiven gekuurd worden. Weer wat geleerd, ondanks 47 jaar duiven ervaring. In Nederland zeggen we vaak je bent nooit te oud om wat te leren.

Maandagmorgen: Mooie vaste mest, mis alleen nog de donsveren in de zitvakken. Vanaf vandaag 1x daags voeren om ongeveer 12 uur. (Jongen gaan normaal los van 10 tot 12uur.) Ik laat ze de waterbak leeg drinken en dan komen er vitaminen in het water. Morgen weer los laten en grit verstrekken.

De jongen zijn er mooi doorheen gekomen. Nu weer de aandacht op de dagelijkse trainingen. Als ze weer wat conditie hebben ga ik de dierenarts bellen voor de paramixo enting. De chipringen met lijst voor de jongen samen met de klok gisteren ingeleverd dan hebben we dat ook reeds voor elkaar.