02-01-2021 Van Overnacht- naar Snelheid-duiven. (8 Slot)

Merry Christmas and a happy New Year.

2015 Het jaar dat ik via de site van Pipa voor veel geld 4 duiven van Joop Groenen kocht. Zie de onderstaande afbeeldingen. Er zaten twee duiven op leeftijd bij (van 2007) die zeer goed gevlogen hadden. Ik wilde proberen of ik uit deze twee oude duiven nog een aantal goede jongen kon kweken. Helaas wilde de doffer Michael zich niet laten koppelen aan een duivin. Hij was er te eigenwijs voor. Ik zie dat graag bij een duif als hij een eigen karakter heeft maar nu werd het een echte beproefing om hem gekoppeld te krijgen. Nadat ook een vrijwillige koppeling niet lukte heb ik speciaal voor hem een afdeling gebouwd. Als je de zoldertrap op liep naar de zolderhokken, heb ik bij de opgang/hal meteen onder de schuine kap een behoorlijke afdeling getimmerd waar hij samen met een duivin in kon zitten. Na maanden erin gezeten te hebben met verschillende duivinnen heb ik eindelijks eitjes gehad bij het koppel. Maar helaas beide eitjes onbevrucht. Dit heeft zich nog een paar keer herhaald en toen was ik er klaar mee. Helaas dus geen opbrengst/jongen gehad van deze doffer. Maar heb wel een mooie doffer van hem zitten de New Dream 14-292 hij is ook 1 van de 4 duiven die ik gekocht had. Later heb ik 12 weduwnaarsdoffers in deze extra afdeling gestopt waar ik niet mee vloog. Gelukkig heeft de oude duivin wel van het begin aan jongen groot kunnen brengen.

Dit is de doffer waar ik veel aandacht aan besteed heb maar helaas was alle moeite voor niets. Echt jammer.
Alexandra heb ik gekoppeld met New Dream. De 16-546 komt uit dit koppel en zit op ons kweekhok. Ook de 17-286 een jong van de 16-546 verblijft op ons kweekhok. (Ze vloog de 1 prijs in de CC van Tongeren tegen 2198 duiven) In verband met haar leeftijd is Alexandra niet mee verhuisd naar Hengelo.

New Dream is een geweldige mooie doffer en hij maakt met elke andere doffer ruzie. We gaan hem daarom in 2021 koppelen in een kweekbox zodat hij geen schade kan aanrichten aan andere doffers/eitjes of jongen. Ik heb veel vertrouwen in deze kweekdoffer.
Van Sandra hebben we dit najaar afscheid genomen. Van de 14 jongen van haar verblijft er nog maar 1 op ons vlieghok. Ze heeft met 4 verschillende doffers gekoppeld gezeten.

2015 Was ook het jaar dat Bertus Dieperink uit Lochem besloot te stoppen met onze mooie hobby. Aangezien ik zelf ook lid was van dezelfde vereniging als hij in Lochem, zag ik hem in het vliegseizoen wekelijks, maar wist ook wat zijn prestaties waren met zijn duiven, en welke duiven het betroffen. Ik heb hem toen al vroegtijdig gevraagd of ik de 13-199 zou mogen over nemen. Deze doffer was mij opgevallen omdat hij in 2014 2x een eerste prijs won in de vereniging van Nivelles en Quievrain, maar ook 1ste was in de CC van Quievrain (1447 duiven) en een 2de van Nivelles in de CC (2034 duiven) Dus een echte kopvlieger. Indien U zijn stamkaart wilt zien kijk dan even onderaan deze pagina bij KWEKERS. Na een telefoontje van Bertus Dieperink dat ik de 13-199 kon komen ophalen ben ik samen met Dini naar Lochem gereden om hem op te halen. Bij aankomst bij Bertus Dieperink stond mij een verrassing te wachten want hij had 5 koppels duiven voor mij bewaard en beslist niet de minste. Duiven met mooie prestaties waaronder verschillende eersten in de vereniging. Bertus wou er niets voor hebben en was blij dat ze op een goede plek zouden terecht komen. Ik was er zeker blij mee en heb de duiven op het kweekhok gezet en meteen de capaciteit van de kweekkoppels verhoogd van 21 koppels naar een 33 koppels. De gehele zolder verdieping. Behalve de 13-199 Tada genaamd, zit er nu ook nog onze oudste kweker de 10-505 Rodie op ons kweekhok. Een prachtige rode doffer die ook een eerste vloog van Nanteuil in de vereniging maar ook in de CC en een 4de in de Kring. (3547 duiven) Als dank zijn we samen met Bertus Dieperink en zijn vrouw uit eten geweest naar het Wapen van Beckum (Boenders). Onderstaand twee foto,s van de bovenstaande duiven en blad 1 van hun gewonnen prijzen.

Van deze doffer zit er 1 dochter de 17-251 (3 in de CC van Tongeren 2198 duiven) op ons kweekhok. Tevens zitten er van de laatste twee jaar dat we nu in Hengelo zitten er 7 jongen op ons vlieghok.

In 2016 kocht ik in het voorjaar op de feestmiddag van het Nationaal Inkorfcentrum Lochem volgens mij de duurste bon voor een jonge duif van Arnold Paalman. Voor de mensen die het nog niet weten, Arnold is in dienst bij de firma Eijerkamp, de beste liefhebbers van Nederland in 2020 en is verantwoordelijk voor de kweekduiven bij Eijerkamp. Maar prive vliegt hij zeer goed met zijn postduiven en is bezig om aansluiting te krijgen bij de top van Nederland. Gezien zijn inzet gaat het hem dat zeer zeker lukken. Zomers als het licht wordt is Arnold reeds bezig met zijn duiven, en na zijn werk wordt dat voorgezet tot het werk gedaan is. Arnold is beslist een kenner als het over postduiven gaat, ik heb een goed contact met Arnold want we zaten jaren bij dezelfde vereniging totdat de verhuizing er een eind aan maakte. Mocht ik met iets zitten zoals dit jaar met de jongen met de natte oogjes in het vliegseizoen, dan vraag ik Arnold wat ik het beste kan doen. Ik vindt het jammer dat ik niet meer tegen hem kan vliegen op vereniging of CC nivo want ik trok mij op aan zijn prestaties om met mijn duiven voor zijn duiven te kunnen klokken. Meestal ging dat alleen als ik hulp kreeg van de wind. (Lol) Afijn Arnold schonk een jonge duif uit zijn beste vliegduivin. Helaas heb ik niet veel plezier beleefd aan het jong want het is gestorven aan de coli. Ook dat is duivensport, vaak vallen en weer op staan en beslist niet opgeven bij tegenslagen. Maak je plan, zet je doelen uit en ga ervoor.

Arnold Paalman bezig met onze mooie hobby.

2016 Het jaar dat ik via de combinatie Meyer en Zn uit Hengelo Gelderland 2 jonge duiven van Hoksbergen kreeg. Mooie kras witpen doffers en van goede afstamming. Reden hiervoor is een mooi verhaal. Ik was nog tot 2015 lid van de vriendenclub de Fondmathadoren, een heel gezellige vriendenclub van goed honderd man waarbij je met de getekende duiven mooie prijzen kon winnen op de vluchten St. Vincent, Dax en Bergerac. De eerste prijs was 500 euro. Maar als je hiervan een 1ste prijs speelde dan werd er gevraagd om uit de winnaar een jong te schenken voor de bonnenverkoop. Laat ik nu een bon voor een jonge duif winnen van een zeer goede liefhebber. Maar vanwege onze omschakeling naar de snelheid had die duif geen toekomst meer op mijn hok. Heb hem dus geruild met de combinatie Meyer en Zoon voor 2 snelheids jongen. Zodoende kwam ik aan deze twee prachtige doffers. Had er behoorlijk vertrouwen in. Helaas heb ik 1 doffer verspeeld op een vlucht en de andere doffer zit bij Sabine en is van haar zelf. Ze heeft 1 koppel meegenomen uit Neede, Dot en Spot genaamd.

Dot en Spot op hun nestje. In 2021 hebben we 4 duiven van ze op ons vlieghok zitten.
Het broedhokje van Dot en Spot, hier is het mee begonnen bij Sabine en Maurice.

De laatste bijgehaalde duif kreeg ik als laatje in 2017 van Anton Coster uit Lochem. Anton vliegt daar samen met zijn broer onder de naam van A & A Coster met zijn duiven. Na geweldige successen op de overnacht fond is zijn specialisatie nu de eendaagse fondvluchten. Anton Coster heeft ook echt kijk op de duiven, hij heeft vele jaren de kweekduiven bij Eijerkamp mogen verzorgen. En je kunt hem nog steeds tegen komen in de stand van Eijerkamp op de diverse beurzen. Toen ik niet meer naar G.J. B te W. ging om de duiven te keuren, heb ik beroep gedaan op Anton Coster om mijn jongen te keuren. Aangezien de prestaties elk jaar beter gingen heeft het keuren van Anton daar zeer zeker toe bijgedragen. Maar Anton heeft een superduif op zijn hok zitten. Kijk maar eens naar het onderstaande.

De 2015-1394825 vliegt als jaarling een 1 NPO van Zuid van afdeling 9. Tevens dus de eerste in de Kring/CC/Vereniging. Op plek 95 heeft Anton er al 9 thuis van de 17, zijn duiven waren in vorm.

Maar de 2015-1394825 zou als twee jarige weduwnaar wederom een stunt uithalen door van afdeling 9 op de wedvlucht vanuit Bourges de snelste duif te worden van het gehele concours.

Zijn 2de NPO overwinning in twee jaar tijd. Dat kunnen maar weinig duivenliefhebbers na doen.

Laat ik nu van Anton uit deze doffer een laat jong krijgen. Ik was er bijzonder blij mee want ze zeggen wel eens, goede kun je niet kopen maar moet je krijgen.

We hebben twee jongen van 2020 op het vlieghok zitten van hem.

Dit was het laatste stuk van Overnacht duiven naar Snelheid duiven. Volgende week weer terug naar het heden en bespreek ik het koppelen van de kweek duiven (zondag 3 januari) met hun verblijven/hokken welke door Maurice zijn uitgebreidt. Blijf gezond.