09-01-2021 Kwekers koppelen en accomodatie.

Zondagmiddag 3 januari heb ik afgesproken met Sabine dat ik haar om 15 uur de kweekdoffers kwam brengen. Nadat de kwekers vorig jaar gescheiden zijn hebben de doffers bij mij thuis gezeten in het kweekhok/doffers hok met ren. De duivinnen verbleven bij Sabine thuis in de mooie buitenrennen. Snachts zaten ze in de 6 kweekboxen welke omgebouwd zijn tot 1 mooie afdeling.

Dit zijn de 6 kweekboxen welke omgebouwd zijn tot 1 nachthok met een sluis naar de grote ren toe.
De duivinnen bezig met hun maaltijd.
De afdeling van de kweekboxen weer omgebouwd naar 6 individuele kweekboxen. Boven in bevindt zich het broedhok met per kweekbox 2 zitjes aan de achtermuur.

Maar zaten er in 2020 een 10 kweekkoppels bij Sabine, voor dit jaar zullen er een 16 kweekkoppels bij haar zitten. Maurice heeft 2 extra kweekboxen gemaakt en er een ren bijgezet met een drietal broedvakken. Ook heeft hij een broedvak gemaakt in de grote buitenren. Onderstaand de foto,s

De broedvakken in aanbouw.
De twee extra kweekboxen, ze zijn een meter breed en diep. Met extra mest/schuiflade.
De linker ren welke nog niet groen geschilderd is, is bij gebouwd.
Met drie nieuwe mooie broedvakken. De doffers zitten er al in en krijgen zo meteen hun duivin als partner.

Sabine heeft de achterwand van de kweekboxen opnieuw gewit en alle hokken schoon gemaakt en gedesinfecteerd. Maurice was de laatste puntjes op de i aan het zetten met de broedvakken. Dus de 16 meegebrachte kweekdoffers konden in hun kweekboxen en broedvakken worden gezet. Bij mij thuis zitten er nu nog 3 kweekkoppels waardoor het totaal op 19 kweekkoppels uit komt. Ook hebben we nog 1 reserve duivin achter de hand. Sabine heeft de duivinnen bij de doffers gedaan en het ging prima. Er zijn veel duiven omgekoppeld en maar weinig koppels (4) zijn blijven staan als in 2020. Onderstaand een mooi filmpje van Dot en Spot het prive koppel van Sabine en Maurice welke niet omgekoppeld zijn.

Dot en Spot zijn blij dat ze weer bij elkaar mogen zijn.

Het koppelen gebeurde met een temperatuur van 3 graden, voor heel de week ongeveer een 3 graden maximaal voorspelt met regen en natte sneeuw. De kwekers bij Sabine zitten in open hokken, bij de kweekboxen wel een afdak van een oude zitkuil maar verder is daar ook alles open. De duiven moeten het ermee doen en zijn het wel gewend.

Onderstaand onze koppellijst voor 2021.

De eerste ronde eitjes van de kweekduiven zullen onder de vliegduiven worden gelegd. We hebben bij de vliegduiven 24 koppels samen gezet. De tweede en derde ronde eitjes mogen de kwekers zelf uitbroeden en groot brengen.

Speciale dank voor Maurice die de uitbreiding van de accomodatie voor zijn rekening heeft genomen. Hij heeft nu timmer vakantie want we gaan niet meer ruimte maken voor koppels kweekduiven. Planning voor 2022 is dat we nog 16 kweekkoppels hebben, en dat er bij mij thuis dan geen kwekers meer zitten maar alleen nog maar de vliegduiven.

Maurice hartelijk dank voor het mooie timmerwerk voor onze kwekers.

Volgende week een verhaal hoe wij het met de vliegduiven gaan doen. Zal een spannend jaar worden omdat er twee duivinnen aan 1 doffer gekoppeld gaat worden, maar volgende week meer daar over.