02-05-2023 Blikvangers 2. (29/30 April)

Hierbij het vervolg met de afdelingen 1 tot en met 7.

Voor vroege duiven moet je wonen in Westkapelle en Middelburg. Piet Hengst is de matchwinnaar. 1, 2, 4, 9 enzovoort. Dat tegen 8.357 duiven. Opvallend dat bij de eerste 87 duiven maar 33 liefhebbers staan. De wind, trek en ligging bepalen in dit geval zeker waar de vroege duiven geklokt kunnen worden.

De “Grootmeesters” van afdeling 1. J.P. Hengst uit Zoutelande heeft een extreem hoog puntentotaal. Al zijn duiven zitten gemiddeld in de eerste 12% van de uitslag.

In afdeling 2 is het Embregts-Theunis die er met de winst vandoor gaat. Knap 1, 6, 7, 17 en nog veel meer. Opvallend dat er een fout in de Compuclub lijst zit. Kijk maar eens hoeveel prijsduiven E-T heeft. Ze staan er niet. Ze staan er wel maar bij de verkeerde liefhebber die onder hem staat met 50 duiven mee en 58 prijsduiven. Die 58 prijsduiven zijn van E-T. Voor Compuclub nog werk aan de winkel, bij zeker 2 afdelingen zag ik deze fout.

Dit zijn de “Grootmeesters” van afdeling 2. Ondanks dat E-T er van zijn 64 duiven die hij mee heeft er 58 op de uitslag draait met vele kopduiven, zijn er 6 liefhebbers die beter gepresteerd hebben dan E-T. Zeer knap en ze verdienen hier hun vermelding.

K. van Zundert laat ons mooi zien hoe je dat moet doen om 1ste “Grootmeester” te worden van de hele afdeling 2.

In afdeling 3 is het de Combinatie van Wanrooij die een geweldige uitslag neer zet. 16 duiven bij de eerste 64 van 13.635 duiven. Ik kijk ook altijd hoeveel duiven een liefhebber op het eerste blad heeft staan. Meestal zijn dat de beroepsliefhebbers met hun grote aantallen duiven mee. Om dan de kleine liefhebbers met hun uitstekende prestaties eruit te kunnen halen, is het “Grootmeesters” overzicht een must.

Ook hier 9 liefhebbers die beter presteren met hun duiven dan de combinatie van Wanrooij. Alleen zijn dit niet alle 9 kleine liefhebbers. Team GPS hadden er 68 mee met 55 prijsduiven. Maar zekers knap dat ze deze titel winnen.

Als wijlen Jan vd Pasch deze uitslag kon zien, dan zal hij vast zeer trots zijn op zijn dochter en schoonzoon. Verder commentaar lijkt mij overbodig.

Bas Verkerk heeft er 126 en 99 mee op twee namen. Dat zijn 225 duiven. Stel 25 duiven in een box geeft 9 boxen te laden. Dat is 1 deur vol met boxen duiven van Bas. Bas heeft 5 duiven voor W.A. de Bruijn zitten. Als Bas er 22 heeft dan heeft W.A. de Bruijn er 6. Ik denk dat de deur waarachter Bas zijn duiven zitten eerder geopend is dan die waar W.A. de Bruijn zijn duiven achter zitten. Dat heb je een geweldige sterke afdeling met veel goede liefhebbers en moet men nog met de hand de duiven lossen. Deur voor deur. Veel liefhebbers van afdeling 5 zullen jaloers kijken naar bijvoorbeeld onze afdeling. (9) Alle duiven 1 keer tegelijk los. Prachtig gezicht en geen onderling gezeur tussen de liefhebbers welke duiven achter de deur zitten die als eerste los gaan. Eerlijk gezegd had ik zelf verwacht dat afdeling 5 deze winter al hun containers gingen aanpassen. Niet dus, onvoorstelbaar. Je kunt de liefhebbers gelijke kansen geven, veel discussies sluiten en de duivensport weer aantrekkelijker maken voor de liefhebber. Voor dit seizoen weer een gemiste kans.

Ik kom er nu ook achter dat Gouwe IJssel rayon B maar bestaat uit 48 liefhebbers op deze vlucht die in de punten zitten. 2 profhokken tegen 46 andere liefhebbers. Pffff daar ga ik in het vervolg niet meer naar kijken, dit is alleen goed voor hun eigen commerciële belangen.

In afdeling 6 twee opvallende liefhebbers met beiden 4 topduiven bij de eerste 15 duiven van in totaal 13.555 duiven. Frank Nebig gaat er met de winst vandoor maar zijn duiven staan ook op de plaatsen 6, 8 en 11. Lex Udo kan er ook wat van op de plekken 7, 10, 13 en 15.

Lex Udo is ook de “Grootmeester” van de afdeling 6.

Dat doe je zo, liefst 23 prijsduiven van de 26 die hij mee heeft. Dat allemaal in 9 minuten tijd. Ik heb het bij ons op de natour gezien, als de duiven echt vorm hebben dan kan er heel veel. Soms zo veel dat je er zelf versteld van staat.

Afdeling 7 heeft ook een Noord en Zuid uitslag. Dit weekend viel vooral op hoe G. en H. Calis uit Bussum in Noord hun duiven pakten. 9 bij de eerste 14 duiven van 6283 duiven. Zeer knap, ze hebben 58 prijzen van de 66 duiven die ze mee hebben.