02-07-2024 Heftige weken.

Het wachten op de uitslag van de echo met daarna het verlies van mijn 10 ingekorfde duiven op de eendaagse fondvlucht op de losplaats door een steenmarter heeft voor een aantal heftige weken gezorgd.

Vooral de gordelroos die ik daarna kreeg was best heftig en ging gepaard met behoorlijk wat pijn. Ik heb dan ook behoorlijk wat aspirine tabletten geslikt. Ben er nu mee aan het afbouwen en slik er nog maar een paar per dag. Gelukkig kan de gordelroos niet meer terug komen dus dat heb ik ook weer achter mij liggen.

De eerste vlucht na het debacle met de steenmarter was dan ook extra spannend. Gelukkig kwamen bij mij de duiven mooi en goed naar huis. In de vereniging was ik 1, 3, 4 en had er maar liefst 22 bij de eerste 34 zitten. Maar ik had dan ook het geluk dat ik er maar 10 had gezet voor de eendaagse en dat er nog 62 duiven mee waren op een vitesse vlucht in dat weekend. Er waren een aantal opvallende zaken aan de uitslag van Beckum, pas na mijn 22 duif beginnen in Beckum de duiven ook goed te vallen.

De liefhebber die op plek 2 zit met zijn eerstgetekende duif moest 27 minuten wachten op zijn tweede duif. Ik dacht zelf dat het wellicht kwam door de gezamenlijke lossing met de afdelingen 10 en 11 en de dorst die de duiven hadden door het warme weer. Zijn antwoord was veelzeggend, de duivinnen misten en de doffers zijn dood.

Een andere liefhebber die de laatste weken steeds beter zijn duiven in de kop van de uitslag draaide begon nu pas op plek 45. Bij het maken van de uitslag kreeg ik te horen dat hij meestal zijn duivinnen mooi vroeg pakt maar dat zijn beste duivinnen in de mand zaten op de eendaagse fondvlucht.

Dit zijn nog maar twee aanwijsbare voorbeelden, maar je ziet meteen wat voor een impact het verlies van 48 duiven heeft op de resultaten bij vooral de liefhebbers met de kleine aantallen oude vliegduiven op de verenigingsuitslag.

Gelukkig kwamen er reacties van liefhebbers die graag wilden helpen om ervoor te zorgen dat de getroffen liefhebbers weer duiven van goede afstamming kunnen krijgen.

Benno Kastelein was 1 van de eerste die via Facebook reageerde en een koppel jongen beschikbaar stelde die er met een paar weken vanaf konden. Super deze aanbieding. Voor de bonnenverkoop t.b.v Make a Wish heb ik veel info opgezocht van de verschillende liefhebbers om als omschrijving bij de bon te kunnen zetten, zo ook die van Benno Kastelein. Heel opvallend was hoeveel liefhebbers er wel niet goed vliegen met zijn duiven. Je kunt het nu ook weer lezen op zijn Facebook pagina. Ik mag dat zelf graag zien dat je bij een liefhebber duiven haalt waar andere liefhebbers goed mee slagen. Benno Kastelein korfde maar 1 duif in op de wedvlucht Pau en pakt er een mooie vroege prijs mee. Veel liefhebbers wachten dan nog op hun eerste duif en de liefhebbers met de grote aantallen hebben dan nog maar een enkele duif thuis.

Maar gelukkig hebben veel meer liefhebbers de helpende hand uit gestoken.

Zo kreeg ik via Facebook ook een reactie van een vrouw van de duivenmelker die in de afdeling 10 vaak op teletekst had gestaan op de eendaagse fondvluchten. Het was voor mij in ieder geval een bekende naam. Ze schrijft, mijn man heeft dagfondduiven, hij stopt er mee en wil je graag tegemoetkomen. Ik dacht wat is er nu niet mooier dan dat je een getroffen liefhebber kunt helpen aan goede duiven als je zelf stopt met de duiven. Afijn, in de vereniging zijn alle aanbiedingen op een rij gezet en verdeelt onder de getroffen liefhebbers. Mijzelf uitgesloten want ik heb nog veel duiven achter de hand. Ik kreeg een telefoontje van de getroffen liefhebber die contact had gezocht met de bovenstaande man met zijn dagfondduiven en de vele teketekst vermeldingen. Wat blijkt de tegemoetkoming betrof een korting op de aanschaf van minimaal 4 van zijn duiven. Ik heb de getroffen liefhebber meteen gezegd, niet aan beginnen, ik regel wat anders voor je. Als je dan wat wilt betekenen voor de liefhebbers die in zak en as zitten, schenkt dan een goed kweekkoppel weg of late jongen als je de duivensport toch vaarwel zegt. Maar neen, ook nog de getroffen liefhebber geld uit zijn zak proberen te kloppen. Ik heb er geen woorden voor. De vrouw van de liefhebber met de dagfond duiven gaf aan dat ze nooit heeft gesproken van het weggeven van duiven wat klopt, maar dan staan we er beslist heel verschillend in hoe je het beste een getroffen liefhebber kunt helpen.

Ik heb Maarten Kamp gebeld van de Combinatie Kamp/Kippers en hem uitgelegd wat er gebeurd was en gevraagd om voor volgend jaar een jonge duif te schenken voor de getroffen liefhebber. Daar hoefde Maarten geen seconde over na te denken. Top, geweldig en de getroffen liefhebber was er blij mee dat het zo is opgelost.

De Combinatie Kamp/Kippers zijn bezig met een heel goed seizoen met hun duiven. Het afgelopen weekend hadden ze 32 duiven ingezet op de Vitesse vlucht vanuit Charlevilles en maakten ze 27 prijsduiven in de afdeling, te beginnen met 11, 12, 14, 43, 44 etc en dat van 9.384 duiven. Tevens staan ze in de tussenstand 3 onaangewezen snelheid van de gehele afdeling 9.

Samen met mijn neef Gerard Willemsen zijn we een dagje uit geweest op bezoek bij Ton Vertelman, Hoogkarspel om een jonge duif op te halen voor Gerard die een echte fondliefhebber is. Ton Vertelman won samen met zijn vader de internationale wedvlucht vanuit Perpignan in 2007. Ton vertelde ons dat hij al 3x een Nationale of sectorvlucht had gewonnen.

Ton Vertelman met twee van zijn kleinkinderen, wat een prachtig plaatje.

Wij waren na een prachtige rit over de dijk van Lelystad naar Enkhuizen om 13 uur bij Ton Vertelman aangekomen. Het ontvangst was zeer hartelijk en we zijn er ruim twee en een half uur gebleven. Al zijn oude vliegduiven zaten op nest om ingekorfd te worden op de wedvlucht vanuit Barcelona en Cahors. Ton Vertelman had er 44 zitten voor Barcelona en zijn jaarlingen mogen mee naar Cahors. Ik kan u verzekeren dat de duiven er als plaatjes bij zaten. Niets wordt aan het toeval over gelaten en ze gaan op zeer mooie neststanden de mand in. Ton Vertelman speelt dit jaar voor het eerst ook zijn twee jarige duiven naar Barcelona omdat hij mede door zijn gezondheid wat eerder wil zien wat zijn tweejarige duiven in hun mars hebben. Het kan dus ook maar zo zijn dat een tweejarige duif hem gaat verrassen op Barcelona. Het lijkt mij zelf geweldig om zo’n aantal duiven op te mogen passen van de vlucht der vluchten Barcelona. Wil je eeuwige roem vergaren dan moet je die vlucht zien te winnen. Gerard en ik hebben met veel plezier zitten te genieten van de duivensport en de mooie verhalen die Ton wist te vertellen. Het eerste contact met Jan Theelen waar hij zo goed met zijn duiven mee geslaagd is, het contact met Herman Brinkman die geweldige goede duiven kocht bij Vertelman en daar veel naam mee maakte. Maar ook de keerzijde werd belicht, de duivendiefstal en wat dat doet met een liefhebber. Gerard mocht een mooie jonge duif uitzoeken en wij hebben zelfs nog een paar geweldige kwekers in de handen gehad. Ton Vertelman hartelijk dank voor dat vertrouwen en veel succes gewenst op Barcelona en Cahors. Ik ga dat zeker volgen.

De vorige week mijn vroege jongen nog 2 keer mooi vroeg afgericht naar Hengevelde, dat is 10 kilometer vliegen voor mijn duiven. (44 jongen) Ik miste nog 1 jonge duif maar die zit bij een postduiven liefhebber in Valthermond bij Emmen, wordt verzorgd en weer los gelaten. De jongen zijn zeer gezond, vliegen veel bij huis en trekken dagelijks weg. Dat heeft wel tot gevolg gehad dat zowel de vroege jongen als de late jongen in de hoogspanningskabels hebben gezeten die vooral in Zuid Hengelo nadrukkelijk aanwezig zijn. De week daarvoor kon ik door de gordelroos geen jongen africhten en daar baal ik behoorlijk van. Het is voor mij zeer belangrijk om een goed jaar te hebben met de jongen en dat houd in voldoende jongen overhouden met voldoende ervaring die ze hebben opgedaan op de wedvluchten. Bij een goed jaar met de jongen kan ik er volgend jaar sterker uit komen ondanks het verlies van mijn 10 duiven door de steenmarter. Heb ik geen goed jaar met de jongen dan zal ik een extra jaar nodig hebben om dat verlies op te kunnen vangen. Zo simpel is het. Vanochtend heeft het aan 1 stuk geregend en het was dus goed dat de africhting van de jonge duiven voor vandaag zijn afgelast. Mijn jongen mochten dan ook binnen blijven vandaag.

Op de afgelopen wedvlucht moest ik 5 minuten wachten op mijn tweede duif waarna de duiven zeer vlot kwamen. Dat heeft geresulteerd dat ik op de Vitesse kampioenschappen (tussenstand) ben gezakt bij de onaangewezen van plek 7 naar plek 9. Bij het aangewezen kampioenschap van plek 12 naar plek 13. (1 vlucht alle aangewezen gemist, dus geen punten gehaald) Wat je nu veel ziet is dat de liefhebbers per tiental gaan spelen in de hoop zo meer punten te gaan vergaren. Ik doe daar niet aan mee, speel al mijn duiven dus ook voor de punten. Als je mij voor de vluchten had verteld dat ik in de CC4 zou meespelen bij de beste 10 liefhebbers op de Vitesse vluchten dan had ik je voor gek uitgemaakt. Echt waar, zo zie je maar weer hoe het een en ander kan veranderen. Ik ga mijn best doen om bij de eerste 10 onaangewezen kampioenen te blijven staan en wellicht bij het aangewezen kampioenschap nog 3 plekken omhoog te schuiven, maar het zal een lastige opgave worden. Over twee weken met de laatste Vitesse vlucht weten we meer.

Gisterenavond zijn alle ringnummers van de jongen in de klok ingebracht en de chips eraan gekoppeld. Een beste klus voor onze voorzitter die af en toe de benen moest strekken. Herbert hartelijk dank daarvoor.

Voor vanavond staat er een afspraak met de dierenarts gepland om de late jongen hun tweede enting te geven voor de paramixo gecombineerd met een enting voor de pokken. (17 jongen) Rest ons daarna nog over een paar weken de paratyfus enting voor de late jongen.

Zo nu bent u weer behoorlijk op de hoogte gesteld van de gang van zaken bij mij. Volgende week wordt het weer wat beter maar ook warmer, dan maar morgens zeer vroeg de jonge duiven africhten zodat die eventueel mee kunnen op de eerste klokvlucht.