03-08-2023 Verduisteren, Coli en verliezen jonge duiven.

Het lijkt erop dat de Coli op zijn terug weg is. In ieder geval zijn de symptomen een stuk minder heftig dan in de voorgaande jaren.

Veel drinken, slechte eetlust, braken en waterdunne diarree zijn natuurlijk de meest op de voorgrond tredende symptomen. De conditie loopt al snel terug en er treed gewichtsverlies op. De ziekte verspreidt zich razendsnel op een hok. Binnen 48 uur kunnen alle jongen duiven ziek zijn.

Gelukkig heb ik bovenstaande dit jaar bij onze jonge duiven niet meer gehad maar ik ben ervan overtuigd dat onze jongen wel degelijk lichte Coli hebben gehad.

Net twee dagen voor de eerste africhtingsvlucht van de jonge duiven, had ik ineens het probleem dat er 4 jongen niet meer naar binnen wilden bij het binnen roepen van de jongen na de training. Bij mij gingen meteen alle alarmbellen af. Ik heb ze meteen behandeld met 4 in 1 mix van Belgica de Weerd. Ook hebben wij onze jongen niet mee gedaan met de eerste africhtingsvluchten van de jongen. Ik ben voorzichtig na een tijdje zelf begonnen met het africhten. Dat ging redelijk goed totdat ik onze jongen naar Neede bracht, een africhting van maar 18 kilometer.

Van de 46 jonge duiven waren we met mooi weer 7 jongen kwijt. Ook nooit iets meer van gehoord. Dit in tegenstelling van onze late jongen die wel goed naar huis kwamen van de africhting vanuit Neede. Lol, vanuit de uitkijktoren kun je de hoge gebouwen van Hengelo zien liggen.

De oorzaak van de verliezen? Tweeledig, het verduisteren en de Coli.

Onze eerste ploeg jongen is verduisterd. Maar na een tijdje zaten ze meer op het dak dan dat ze aan het vliegen waren. Ik ben er mooi druk mee geweest om ze weer goed aan het vliegen te krijgen. Lichte voeding, het beëindigen van de verduistering en veel opjagen was de oplossing na de 4 in 1 kuur.

Maar in tegenstelling met onze late jongen die niet verduisterd zijn, hebben onze vroege jongen niet het luchtruim in de omtrek verkend. Onze vroege jongen hebben veel te weinig geleerd. Onze late jongen waren zelfs uren weg en flink aan het ontdekken en leren. Elke dag kwamen er wel een aantal late jongen na hun voertijd terug met haast geen verliezen bij huis. Een enkeling maar die kan ook verongelukt zijn of gepakt door de roofvogel. Onze late jongen hebben dus veel geleerd en dat bewees zich in een goede africhting vanuit Neede.

We hebben een interessant gesprek gehad met de dierenarts over de verliezen bij de jonge duiven.

Bij een Adeno/Coli bacterie worden er Toxines aangemaakt. Toxines is een giftige stof die meestal uit eiwitten bestaat en die wordt gemaakt in micro-organismen. (bacteriën)

Deze Toxines nestelen zich vooral in vettig weefsel. Laat nu bij een duif de hersenen bestaan uit vooral vettig weefsel.

De Toxines zijn niet makkelijk uit het lichaam van de duif te verwijderen. Dat moet de duif zelf doen via de lever. Daar staat drie weken voor. Vandaar dat het zeer riskant is om ze dan af te richten omdat de giftige stoffen (Toxines) nog aanwezig zijn in de hersenen waardoor een duif zich niet goed kan oriënteren. De dierenarts vertelde nog dat een duif die op het oog zeer gezond lijkt (klinisch gezond), toch de Toxines in het lichaam kan hebben. Gevolg bij het africhten is dat de duiven op de losplaats blijven draaien en hun weg naar huis niet weten te vinden. De duivenliefhebbers zien dus geen ziekte verschijnselen, maar de duiven hebben het wel.

Maar de dierenarts vertelde ons ook dat het verduisteren van de jonge duiven de kans op Coli aanzienlijk verhoogt.

Verduistere jongen vliegen weinig, trekken weinig, leren weinig maar hun lichaam groeit hard. (Verhoogde groei) Alleen de darmen groeien niet mee in verhouding tot hun lichaam. Ook het koppie groeit niet mee. Daardoor de verhoogde kans op Coli.

Ook vertelde hij dat de verduistere jongen slechter presteren als jaarling dan de niet verduistere jongen.

Hij komt bij veel klanten die de verduistere jongen verkopen en zelf de niet verduistere jongen aanhouden die ze ook hebben gekweekt.

Ik ben van plan om volgend jaar onze jongen niet meer te gaan verduisteren. In de hoop dat ze veel gaan trekken en dus zelf veel leren. Met de jonge duiven vluchten zet ik ze wel op een nestje zodat ze de veren gaan vasthouden. Maar ervaring opdoen als jonge duif is belangrijker dan vroeg komen en maar een beperkt aantal jongen overhouden die als jaarling niet voor de volle 100% gaan presteren.

Vroeger kende men het verduisteren van de jonge duiven nog niet, maar toen hadden we weinig verliezen met de jonge duiven. Ook van Coli had men nog nooit gehoort ondanks het feit dat toen dokter Stam onderzoek deed naar postduiven, deze al Coli bij zich hadden.