04-11-2021 Ziekte problemen 1. – Pokken.

Dat het niet altijd van een leien dakje gaat wil ik ook graag met jullie delen. Dit keer in twee delen waarvan hier het eerste deel.

Het is minder leuk om hierover te schrijven maar leerzaam is het wel. Maak niet dezelfde fouten welke ik maakte.

Op 13 Maart heb ik een blog geschreven over de gecombineerde Paramyxo/Herpes en Pokken enting. Zie het onderstaande.

Elke duif kreeg 2 spuiten in de nek. Een Paramyxo en Herpes spuit met een dode entstof en een Pokken spuit met een levendige entstof.

Maar na tientallen jaren geen duif meer met pokken op het hok gehad te hebben kreeg ik nu tot mijn grote schrik binnen een paar weken na de enting twee duivinnen op mijn hok met pokken. Dat kan geen toeval zijn, de enting tegen de pokken met een levendige entstof heeft mij twee duivinnen opgeleverd met pokken. Geweldig balen dus dat ik voor de aanvang van het seizoen met dit probleem geconfronteerd werd. We hebben veel extra tijd gestoken in het controleren van alle vliegduiven of er niet meer duiven waren met een pok. Gelukkig was dit niet het geval en bleef het bij deze twee duivinnen.

Ik heb de duivin met de meerdere pokken meteen verwijderd en de andere duivin met een enkele pok apart gezet. Met die duivin ook naar de dierenarts geweest om bevestigd te krijgen dat het inderdaad pokken waren. Daarna de pok een paar keer aangestipt met jodium totdat de duivin hersteld was. We hebben haar pas ingekorfd met de Natour vluchten. Maar tijdens de Natour vluchten was er 1 duivin bij mij die een nat oog kreeg. U raadt het wellicht al, het was de bewuste duivin die behandeld was in het voorjaar voor de pok welke ze had. Onze duiven worden ook geselecteerd op gezondheid dus ook deze duivin is verwijderd. Wellicht vraagt u zich af waarom dan niet ook meteen deze duif verwijderd, het antwoord is simpel, het is ook voor ons een leerproces. Daarom een bevestiging opgezocht dat het pokken waren en daarna de duif behandeld en weer opgelapt. Dat was voor ons het leerproces. Op de Natour vluchten kreeg ik de bevestiging dat het beter was geweest om deze duivin ook meteen te verwijderen.

Conclusie is dus dat de enting ons twee duivinnen met pokken heeft opgeleverd, veel extra tijd heeft gekost en nadat ik van de schrik bekomen was een onzekere start heeft opgeleverd van het vliegseizoen. Gelukkig was de uitslag van de eerste wedvlucht meteen goed zodat ik wist dat het goed zat.

Dit doen we dus nooit weer. Weer wat geleerd maar wel een harde leerschool.