07-11-2021 Ziekte problemen 2. – Paratyphus.

De laatste Natour vlucht werd gevlogen op een zaterdag. Het was 1 van de beste uitslagen van mijn duiven van het jaar 2021.

Op de daaropvolgende donderdag ben ik samen met Dini vertrokken voor onze vakantie naar Spanje.

Om het makkelijker te maken voor Sabine die de vliegduiven tijdens onze vakantie verzorgd, heb ik alle broedvakken schoon gemaakt en op half gezet. Ook zijn de duiven niet gescheiden en alle deuren open gezet zodat het 1 groot hok werd.

De duiven hebben voldoende en mooi ruivoer gehad en vielen behoorlijk in de rui.

Na mijn terugkomst uit Spanje ben ik meteen begonnen met een Paratyphus kuur.

Ondertussen nog wat informatie ingewonnen bij de dierenarts hoe ik de duiven het beste kan behandelen en vooral met welke medicatie.

Maar we hebben in mijn vakantie een doffer gehad die sterk vermagerde en zelf het loodje legde. Dat is niet normaal. Sabine had de duif al vroeg apart gezet en ook geconstateerd dat het oog verkleurde. Zowel het sterk vermageren als een verkleurd oog wijzen sterk op een Salmonella/Paratyphus besmetting. Bij de controle van de vliegduiven bleek dat er nog 1 doffer niet echt strak en goed erbij zat. Ook bij 1 duivin had ik mijn twijfels. Afijn de doffer die niet echt strak en goed erbij zat kreeg ook een verkleuring in het oog en die heb ik meteen verwijderd.

Dit is de betreffende doffer met zijn slechte mest. Het licht/kleur is al uit zijn ogen verdwenen.

De eerste anderhalve week zijn de duiven met Parastop van Belgica de Weerd behandeld. Ik had nog een volle grote pot in huis. Maar na anderhalve week gekuurd te hebben kreeg ik een tip van een liefhebber uit onze vereniging dat de Parastop bij zijn duiven niet meer werkzaam was voor de Paratyphus infectie welke zijn duiven hadden. Ook een ander goed spelende liefhebber had dat 2 jaar geleden ervaren. Een goede dierenarts kan zien welk soort Paratyphus je duiven hebben en welke medicatie daar goed werkzaam voor is. Zodoende weten ze dat ook.

Dus ik heb meteen gehandeld en mijn duiven een middel gegeven van een andere dierenarts.

De duiven hebben nu mooie vaste mest met veel pluimen en veren smorgensvroeg in de zitvakken. Dat is alvast een goed teken.

Voor volgend jaar gaan we het zeker anders doen. Meteen na de laatste vlucht worden de duiven gescheiden en gaan de boventallige duiven eruit. Ook gaan we dan kuren met een ander medicijn.

Wist u dat de kans groot is dat de salmonella bacterie aanwezig is op elk hok dat deelneemt aan wedvluchten, tentoonstellingen of als u regelmatig nieuwe duiven vanaf andere hokken binnenhaalt! 

Maar krijgt een postduif een mindere weerstand bijvoorbeeld door de rui, dan kan de salmonella bacterie de overhand krijgen en heb je last van een Paratyphus besmetting.

Ik zal in het vervolg wat strakker op moeten zitten en kan het medische deel niet laten verslappen ook al is het maar een viertal weken dat ik later kuurde voor de Paratyphus