13-03-2021 Paramyxo/Herpes/Pokken enting.

Ik heb al onze 86 postduiven voor het eerst een gecombineerde enting laten geven voor Paramyxo, Herpes en de Pokken. Indien jullie mijn blog over de medicatie hebben gelezen, dan was het duidelijk dat ik nog niets deed aan het voorkomen van pokken. Met het geven van de gecombineerde enting is dat probleem ook opgelost en hoef ik mij minder zorgen te maken indien er in het vliegseizoen bij een liefhebber pokken ontdekt wordt. Elke duif kreeg 2 prikken in de nek, dit heeft te maken met het feit dat de pokken met een levende entstof wordt geënt en de paramyxo en herpes met een dode entstof. Kosten voor 86 duiven in totaal een 132,00 euro. Ik heb ze in twee porties laten enten, op de woensdag ochtend 50 stuks en op de vrijdag morgen nog een 36 stuks. De assistent van de dierenarts vulde de spuiten telkens met 2cc en 3cc. Ze zijn er beiden in totaal een uur druk mee geweest. Onderstaand de beschrijving van paramyxo, herpes en de pokken enting.

Combinatie vaccinatie:  Paramyxo- + Herpes- + Pokkenvaccinatie

Paramyxo: het vaccineren van de oude duiven kan in verschillende periodes gedaan worden. Een mogelijkheid is ná de ruiperiode maar vóór het koppelen. (tot 3 weken voor het koppelen kan dit). Een 2e tijdstip is als de duiven gekoppeld zijn en op nest zitten. De 3e periode is vóór aanvang van het vliegseizoen (tot 3 weken voor de vluchten beginnen). Als de duiven voor het koppelen gevaccineerd worden, geven ze via de eieren afweerstoffen door aan hun jongen, zodat deze in hun eerste levensweken beter beschermd zijn tegen paramyxo.

Vaccinatie tegen paramyxo kan gecombineerd worden met een vaccinatie tegen pokken/difterie, herpes en in sommige gevallen ook met een vaccinatie tegen paratyphus. Mede afhankelijk van de beschikbaarheid van de entstof.

Herpes: Sinds kort kan er ook geënt worden tegen het Duiven-herpes virus. Het herpes-virus is een veel voorkomende ziekteverwekker bij duiven. Zo’n 60% van de duiven is drager van dit virus. Het virus kan actief worden in periode van stress of ziekte. Het ziektebeeld en de ernst hiervan wisselt sterk. Het herpesvirus is ook één van de componenten van het Ornithose-complex. Met name jonge duiven kunnen ernstig ziek worden en hier aan dood gaan. Oudere duiven kunnen ontstekingen van bek, keel, slokdarm, luchtpijp en ogen krijgen. De enting is alleen in combinatie met paramyxo verkrijgbaar. Er dient geënt te worden op 5 weken leeftijd (of direct na het spenen) en 3-4 weken later weer. Daarna kan worden volstaan om jaarlijks te enten. Is een herpes-infectie daadwerkelijk aangetoond dan kan beter 2x per jaar geënt worden.

Pokken: ongevaccineerde duiven zijn zeer gevoelig voor het pokken-difterie virus. Wanneer de duiven (éénmalig) gevaccineerd worden, zijn de duiven gedurende minimaal één jaar beschermd tegen pokken. Het is daarom sterk aan te bevelen, m.n. de jonge duiven voor het begin van het vliegseizoen te vaccineren tegen pokken. Dit kan door een gecombineerd vaccin met paramyxo. Afhankelijk van de beschikbaarheid  van de entstof.

We hebben ondertussen onder de roosters alle mest weg gehaald. (21 vierkante meter) Weer kattebakvulling onder de roosters uit gestrooid en de hokken worden minimaal 1x daags schoon gemaakt zodat alles er weer spik en span uit ziet. We dienen nu voor het aanvang van het seizoen de onderstaande taken nog uit te voeren.

Duiven nog even druppelen tegen de luis etc.
Hokken spuiten.
Geelkuurtje voor de vluchten.

Volgende week een verslag over de CD welke ik heb ontvangen van de Koerier met betrekking tot Peter Crans en zijn duivinnen.

Peter Crans