06-02-2021 Hans Breukers, Hennie Klein Nijenhuis en de Kweek.

Hans Breukers:

Hans Breukers heb ik leren kennen via mijn nieuwe postduivenvereniging De Luchtreizigers uit Hengelo. Toen het nieuwe hok gereed was eind januari van 2019 zijn de duiven verhuisd van Neede naar Hengelo. Helaas een drietal weken vertraagd omdat we in het begin veel problemen hebben gehad met het grondwerk. Vroeger was er een groot zwembad welke gehalveerd is. Het was vroeger een particuliere zwemschool Riva genaamd. Veel mensen uit Hengelo hebben hier les gehad dus het is redelijk bekend. Alleen is de bak van het zwembad blijven zitten en vol gestort met puin. Probleem was dat het water niet weg wilde omdat het in de oude bak van het zwembad bleef staan. We hebben een infiltratie put moeten aanleggen om het water af te voeren met een dompelpomp en tevens infiltratiebuis wel een meter of 20 die in de bovenlaag ligt en daardoor al een deel van het water kan afvoeren. Probleem opgelost maar dus wel de vertraging opgelopen. Hierdoor zijn we laat gestart met het kweken van jongen welke we broodnodig hadden om onze nieuwe vliegploeg mee op te bouwen. Hans Breukers is van onze vereniging diegene die op korte afstand van mij woont. De duiven van Hans moeten ongeveer 750 meter verder vliegen dan mijn duiven. Als ik op het platte dak ga staan dan kan ik zijn duiven zien vallen als ze van de goede kant komen. Het klikte behoorlijk goed met Hans en hij kan veel vertellen over postduiven. Hij spaart postduiven boeken en heeft zijn eigen computer in zijn hoofd zitten. Heb hem aangeboden dat hij mijn boeken mocht zien en wat hij zelf niet had, mee mocht nemen. Zo gezegd zo gedaan. Hans heeft zijn verzameling weer wat kunnen uitbreiden en ik wilde er niets voor hebben. Dus heeft hij mij jongen beloofd. Ik miste natuurlijk het duiven oppassen van de vluchten dus ben redelijk vaak bij Hans geweest om in dat jaar de ouden op te passen. Was altijd zeer gezellig en mooi om te zien dat Hans Breukers de duivensport geheel anders beoefend dan ik. Droge mest en natuurlijke weerstand staat hoog aangeschreven bij Hans Breukers. Ik was erg onder de indruk van zijn kwekers, hij heeft een pachtige collectie zitten met daarin veel bewezen duiven. Hans Breukers zijn favoriete afstand zijn de eendaagse fondvluchten. Onderstaand een teletekst uitslag waarin hij de 1ste heeft van regio Noord. Al met al heb ik 15 jongen van hem gekregen waardoor mijn kans om een mooie vliegploeg mee op te bouwen een stuk vergroot werd. Ik was er zeer blij mee. Hans Breukers kan dus altijd bij mij terecht voor jongen, ik zal nooit vergeten hoe hij mij met de opstart geholpen heeft.

Hans Breukers was in 2019 zeer succesvol op de eendaagse fondvluchten maar zoals U ziet is hij dat wel gewend.
Hans Breukers heeft geen auto dus alles met de fiets en aanhanger naar het lokaal. De tekst de Beer is los geldt zeker voor Hans Breukers en zijn duiven.

Hennie Klein Nijenhuis:

Hennie die voorzitter is van onze vereniging de Luchtreizigers te Hengelo is al verschillende jaren een van de betere spelers in onze vereniging. In 2020 hebben zijn duiven weer zeer goed gepresteerd wat resulteerde o.a. in de volgende  kampioenschappen bij de P.V. De Luchtreizigers: Vitesse 1e OA en 1e AG, Midfond 1e OA en 1e AG, Eendaagsefond 1e OA  en 1e AG kampioen en 2e OA en 1e AG Generaal kampioen. In de CC4 Hart van Twente Afd 9 werd hij o.a. 2e OA en 1e AG Vitesse kampioen en in de Afd. 9  1e AG Vitesse  kampioen. Zijn doffer NL 2018-1547179  werd 4e generaal duifkampioen in de CC4 Ad 9    

De duiven waarover hij beschikt komen van; Bert Aaftink, Hengelo. J.Ouwerkerk, Lekkerkerk. Comb.Derksen v/d Keuken, Almelo en G Linders, IJsselstein.

Maar in 2020 kreeg ik tot mijn verassing van Sabine en Maurice 4 jongen van Hennie Klein Nijenhuis voor vaderdag. Wat bleek Sabine en Maurice hadden de bon voor 1 jonge duif gekocht van Hennie Klein Nijenhuis welke hij had geschonken voor de bonnenverkoop van onze vereniging. Ik wist er niets van en Hennie Klein Nijenhuis heeft Sabine en Maurice maar liefst 4 jongen gedaan. In 2019 heb ik regelmatig de duiven mogen inkorven voor de wedvluchten en de duiven van Hennie Klein Nijenhuis en van Gerrit Ophuis vielen telkens weer op. Geen gram te veel, zacht van pluim en prachtige duiven met vorm. Dat bleek ook wel want Hennie Klein Nijenhuis heeft in 2019 veel eerste plaatsen in de vereniging gewonnen met veel kopprijzen in groot verband. De 4 jongen zijn bevlogen en er zijn er nu nog 3 aanwezig op ons vlieghok. Als Hennie Klein Nijenhuis graag eens wat jongen terug wil hebben dan zal ik hem met plezier helpen.

Hennie Klein Nijenhuis met 1 van zijn favorieten.

De Kweek:

Bij ons gaat de kweek een stuk beter dan in 2020. We hebben nu 25 bevruchte eitjes onder de vliegduiven liggen van de kwekers. Samen met de 2 bevruchte eitjes onder het privekoppel van Sabine welke we nu als voedsterkoppel gebruiken hebben we in totaal een 27 bevruchte eitjes van de 18 kweekkoppels. Er zijn twee eitjes verongelukt en een paar eieren waren schier. Helaas een drietal koppels die alles schier hadden. 1 koppel veel te vroeg gelegd en 1 koppel met een zeer groot ei, onze late jonge doffer had ook met zijn duivin 1 schier eitje.

Op 24 januari zijn de eitjes verlegd onder de vliegduiven. Op 2 februari komen de eerste jongen uit. Nu 31 januari als ik dit gedeelte schrijf zijn de kwekers weer volop aan het leggen voor hun tweede broedsel welke ze zelf mogen uit broeden. Dus het verschil tussen de 1ste ronde jongen en 2de ronde jongen zal ongeveer een 15 tot 20 dagen zijn.

Aangezien ik nu al een behoorlijk stuk heb geschreven, schuif ik het stuk over de aangekochte bonnen voor dit jaar maar een week door naar de volgende week.