06-03-2021 Misvormde jonge duif.

Op 3 januari zijn onze kweekduiven gekoppeld, 18 kweekkoppels en 1 voedsterkoppel. Tevens zijn er op 4 januari 24 vlieg koppels gekoppeld zodat daar de eerste ronde eitjes van de kwekers onder kunnen. We hebben 28 jongen geringd van de eerste ronde kwekers. Er waren een aantal koppels met niet bevruchte eitjes en helaas is er door 1 koppel de kleine jongen vertrapt. Onze beste vliegduivin de 14-136 haar 1ste eitje was bijzonder groot. Het leek net of er twee eierdooiers in zaten. Zie de foto.

Beide dooiers bewogen onafhankelijk van elkaar.
De duivin die het grote ei legde, hopenlijk is dat geen voorbode voor een toekomstige slechte eier productie.

We hebben ook in onze afdeling 3 een 18 zitvakken verwijderd. In deze afdeling moeten de vliegduivinnen komen. Ik wilde graag een complete ploeg vliegduivinnen hebben dus 2x een 24 stuks is 48 vliegduivinnen. Helaas is dat niet gelukt want er zaten nog maar liefst 5 doffers tussen de duivinnen waardoor we nu 44 duivinnen hebben en 42 doffers. Het aantal zitvakken in afdeling 3 is terug gebracht naar 46 stuks. Ik ben geen voorstander van teveel zitvakken in het duivinnenhok want dan wordt de kans dat ze onderling gaan paren groter vooral ook omdat ze bij ons niet op kapelletjes zitten. De 2 zitkasten a 10 en 8 zitvakken die verwijderd zijn hebben we geplaatst bij de afdeling voor de jongen en in het dofferhok.

De jongen net uit hun eitjes gekropen.

We hebben ondertussen de meeste duivinnen met de jongen apart gezet. De doffers hebben een dag of 5 zonder duivin gezeten en een deel ervan is samen met overtallige doffers gekoppeld aan onze tweede vliegploeg met duivinnen.

Van de tweede ronde van de kwekers hadden we 2 onbevruchte eitjes en helaas een 3 tal eitjes ingedeukt of kapot. Zie de foto.

Ingedeukt ei.

We zijn niet tevreden over de matjes welke wij gebruiken in de broedschotels. Er valt regelmatig een gat in het midden en ze geven veel pluizige haren. Tevens zit er een soort wit vlies in om het materiaal bij elkaar te houden waar de duiven in verstrikt kunnen raken. We gaan een aantal testen uitvoeren met matjes van een ander materiaal soort. Wordt vervolgt. We hebben nu 26 jongen geringd van de tweede ronde en er volgen nog 5 jongen meer dus als alles goed gaat een 31 stuks.

Sabine zit er behoorlijk boven op bij de kwekers. Dagelijks wordt er gecontroleerd of er eitjes zijn gelegd en ze controleerd op dag 4 of de eitjes ook bevrucht zijn. Alles wordt geregistreerd zodat ze exact weet wanneer de eitjes moeten uit komen. Zodoende had ze op een ochtend een eitje gezien met een gaatje erin waar een jonkie bezig was om uit het eitje te gaan kruipen.

Maar later op de dag was er nog steeds behalve het gaatje weinig vooruitgang te zien dat het jong ook uit het ei zou kruipen. Ze appte mij het volgende:

[23-2 22:40] Sabine: Heb 1 jong beetje geholpen met uit het ei komen, ik hoop niet dat je het erg vind
[23-2 22:40] Wim Willemsen: Nee hoor heb ik ook wel eens gedaan. 😂😂😂😂
[23-2 22:41] Sabine: Oh pfoe gelukkig is een jong van de 136, het gat was nog even groot als vanmorgen. (WEDEROM DUS EEN EI VAN DE 14-136 DE DUIVIN MET HET GROTE EI)

[23-2 22:43] Sabine: En het jong ademde nog maar vind het te lang duren omdat die gisteravond al bezig was
[23-2 22:45] Wim Willemsen: Oke morgen maar kijken of het goed is gekomen.
[23-2 22:47] Sabine: En je leest ook wel dat je een jong niet moet helpen ivm zwakte etc. Maar goed het jong bevrijdde zich daarna best goed uit zichzelf hij maakte een duidelijke piep alsof hij wou zeggen dank je

Maar bij het ringen van het betreffende jong blijkt dat de poot misvormd is. Zie het filmpje.

Ik heb mezelf nu een belofte gedaan, ik ga geen jong meer helpen met uitkomen. Aldus de eindconclusie van Sabine

Volgende week meer over de gecombineerde paramixo enting met herpes en pokken. Tevens wat we nog moeten doen voor de aanvang van het vliegseizoen. Als de corona maatregelen ons niet in de weg zitten.