06-04-2024 Na regen komt zonneschijn.

Tjonge, tjonge wat heeft het geregend deze week. Vanaf maandag tot en met vrijdag is er heel veel regen gevallen. Het africhten van de vliegduiven was helaas geen optie voor mij.

Ik had nog een mooi klusje liggen en dat was om het Unikon elektronisch kloksysteem met alle antennes te controleren en aan te sluiten. Door de vele regen eerst binnen alles getest en schoongemaakt en contactspray gebruikt. Ik gebruik 3 antennes, twee bij de ingang van het van Zon hok en 1 voor het kleine hokje. Het gaan 4 antennes worden als de nieuwe dak ingang voor de jonge duiven door Habru geleverd gaat worden. Ik zit er echt om te springen want de jongen gaan nu door het rendeel van 1 weduwnaarsafdeling en de duivinnenafdeling naar buiten toe. Die oude vliegduiven hebben meer ruimte nodig zodat de deur van het nachthok open kan blijven staan waardoor ze ook in het rendeel kunnen komen. Afijn, als het goed is wordt de nieuwe ingang van de jongen met een paar weken geproduceerd. Pas op de vrijdag tussen de vele buien door kon ik alle antennes plaatsen en het kloksysteem actueel maken. Ik heb 2 Unikon antennes besteld bij Allessie te Nijkerk. (Gebruikte met 2 jaar garantie) Hij doet reparatie, onderhoud en service voor Tauris, Mega en Unikon. Van de week las ik een bericht op Facebook van een liefhebber die problemen had met zijn elektronisch systeem, een vriend antwoordde, neem maar contact op met Allessie die heeft voor alles een oplossing. Nou een groter compliment is niet denkbaar. (E mail: c.m.allessie@hetnet.nl / Telefoon 033-2459971)

Donderdagmorgen is de dierenarts geweest om 50 jonge duiven van de eerste twee ronden te enten voor Paramixo/Rota. Sabine heeft nog 7 jongen meer liggen maar die konden nog niet weg bij hun ouders. Die houden de vaccinatie nog even tegoed. Helaas bleek er toch nog 1 jonge duif van het hok verdwenen te zijn. Ik had twee weken terug de jongen voor de eerste keer los en toen zijn ze behoorlijk geschrokken, er waren er een stuk of 16 aan het vliegen, ze gingen alle kanten op en zaten op veel daken rondom ons huis. Avonds nog 8 stuks weg, ik baalde er flink van. Maar na 4 dagen waren ze alle 8 weer present. Best knap omdat ik geen spoetnik aan het hok heb zitten, wel een rendeel maar ze kunnen niet via het dak naar buiten kijken alleen aan de voorzijde zit een stuk gaas met toen nog daarop windbreekgaas. Volgens de dierenarts kan een duif ruiken waar hij heeft gezeten en moet zijn. Nadat alles weer terug was, waren en weer 4 jongen gevlogen die overnacht hebben. Ik dacht dat alles terug was maar dus niet.

Maar voor de zaterdag werd ons Spaans weer beloofd, veel zon en oplopende temperaturen naar wel 25 graden. Dus een mooie dag om onze vliegduiven voor de eerste keer te gaan africhten. Vrijdag nacht om 23 uur begonnen met het pakken van alle duiven. Met een goed uurtje zaten er 89 duiven in de mandjes. Ik heb 1 duivin thuis gelaten want die vliegt niet met het koppel mee, maar ben er nog niet achter waarom ze niet mee traint. De zaterdagmorgen eerst alle hokken even schoon gemaakt en alles in gereedheid gebracht voor de terugkomst van de duiven van hun trainingsvlucht vanuit Neede. (18 km) Om 9 uur ben ik met de auto en duiven weggereden en om 9.25 was ik bij de uitkijktoren op de Needse berg. Vanaf 9.30 uur de duiven 1 voor 1 los gelaten maar wel redelijk snel achter elkaar zodat ze in kleine groepjes naar Hengelo konden vertrekken. Elke 20 seconden 1 duif dus om net 10 uur was alles in de lucht. Het weer was prachtig, mooie blauwe luchten met witte wolken en sluierbewolking met een temperatuur van 17 graden. Bij thuiskomst waren er reeds 82 duiven terug van de 89 en binnen een uur was alles weer present. Een zeer mooie africhting met echt prachtig weer. Voor het aanstaande weekend wordt er nu ook zon met bewolking verwacht, droog weer en 18 graden met een ZW wind. Hopelijk blijft de verwachting onveranderd voor de eerste africhting van onze duiven met de vrachtwagen.

Ik wil zien dat ik alle duiven van de week nog een keer naar een afstand van 30 km weg kan brengen.

Het begin is er en het ging best goed, het vliegen bij huis gaf al een indicatie dat het goed moest zitten met onze duiven maar eerst zien en dan pas geloven.

TIP: er is een prachtige film online gezet die het kijken meer dan waart is. (Will en Falco Ebben)