09-04-2024 Aanpassingen voerschema Snelheid.

Gisteren heb ik 2 aanpassingen gedaan in mijn voerschema voor de Vitesse, Midfond, Jongen en Natourvluchten.

Ik verwacht dat door de aanpassingen onze duiven nog beter gaan presteren.

Het betreft 1 grote en 1 kleine aanpassing.

We beginnen met de grote aanpassing.

De dag na de thuiskomst van de vlucht kregen mijn duiven altijd gerst en zuivering, zoveel ze maar lusten. Dat gaan we niet meer doen, ze gaan een speciaal ontwikkelend voer krijgen op de dag na thuiskomst. Het Detox voer zorgt er voor dat de duiven op een natuurlijke manier van binnen gezuiverd worden, de bloedwaarden verbeteren en om de lever te ontgiftigen. Het effect moet meteen zichtbaar zijn met perfecte mest en veel dons. Hiervoor heb ik gekocht 20 kilo Matador Premium Detox.(32,95 euro)

Ontgiften van de lever - Premium Detox

Ontgiften van de lever – Premium Detox

Na de rui en kweekperiode wordt er nogal eens een kuur gegeven om de duif weer helemaal schoon te maken van binnen, de bloedwaardes te verbeteren en de lever te ontgiften. Allerlei middelen worden van stal gehaald en het is de vraag in hoeverre deze de duif weer gaan ontlasten. Er worden producten gebruikt die op zich toch weer stoffen in zich hebben die niet natuurlijk zijn. Is er dan geen andere mogelijkheid? Een puur natuurlijke? 

Puur natuur.
Ja natuurlijk is die er en ik ben op die gedachte gekomen door een artikel van een Duitse dierenarts in een gerenommeerd Duits duivenblad. In zijn artikel werd o.a. mariadistelzaad behandeld. Ik had over dit zaadje, eerlijk gezegd, nog niet echt goed nagedacht omdat dit niet vaak in mengelingen wordt toegevoegd. Het is dus min of meer wat aan mijn aandacht ontsnapt. De duivendokter vermeld in zijn  artikel, dat de percentages die nu in sommige voeders voorkomen, minimaal zijn en helemaal niets voorstellen als het gaat om het ontgiften van de lever. En ja, de duivendokter heeft helemaal gelijk. Wie denkt dat die 1% of 2% in een voermengeling ontgiftend werkt, komt van een koude kermis thuis. Ik ben dus op onderzoek uitgegaan en dan kom je in de wetenschap terecht. En wat blijkt?
 
De mariadistel hoort eigenlijk thuis in Azië en Zuid-Europa. Tegenwoordig kun je deze plant echter overal tegenkomen. De plant bloeit jaarlijks of een keer in de twee jaar, afhankelijk van de regio. Vanwege  de mooie paarse bloemen en bladeren met marmerachtige nerven kom je deze plant nu ook vaak in kruidentuinen en botanische tuinen tegen.
In de literatuur wordt de mariadistel omschreven als geneeskrachtige plant. Ze wordt al meer dan 2000 jaar als medicijn gebruikt voor vele aandoeningen. Maar vooral voor het ontgiften, reinigen en ontstoppen van aandoeningen van de lever, de galblaas, de mild en nieren. Met name monniken hebben veel over de plant geschreven. Zodoende is er veel informatie bewaard gebleven. Later gaf de befaamde Duitse arts Gottfried Rademacher (1772-1850) zijn patiënten bij lever- en miltaandoeningen een ethanol extract van de zaden. Het extract werd spoedig zeer populair en kreeg als naam “Rademacher’s Tinctuur”.

Glaasje te veel op? Mariadistelzaad.
“Bij het bestuderen volgens de moderne wetenschap naar de effectiviteit en werking van een geneeskrachtige plant als Mariadistel wordt al gauw duidelijk hoe dit naadloos aansluit bij de eeuwenoude en traditionele gebruiken en toepassingen. Mariadistel heeft een grote reputatie met betrekking tot de effectiviteit bij veel lever- en galaandoeningen en vergiftigingen. Dit was dan ook het uitgangspunt voor de meeste wetenschappelijke onderzoeken. De werkzame bestanddelen en het werkingsmechanisme zijn nu in grote lijnen bekend. Het werkte met name goed bij een te hoog alcohol gebruik.  Door het gebruik van Mariadistel (Silymarine extract) normaliseren de bloedwaarden van de leverenzymen. Mariadistelextract beschermt de lever ook bij langdurig gebruik van antidepressiva, ook hierbij verminderen de bovengenoemde bloedwaarden”. Tot zover enkele citaten van de wetenschappelijke foundation voor gezondheid. 
 
Bescherming lever
De werkzame stoffen die de lever ontgift is samengevat in een groep die zich silymarine noemt. Binnen deze groep is sylibine  de beste werkzame stof. Bij wetenschappelijk onderzoek voor mensen kom je op waardes van 300 mg tot 600 mg silymarine per dag. Het is afhankelijk van de ziekte waarvoor het wordt gebruikt. Zo kan men de werkzame stof (silymarine) gebruiken om de lever te beschermen tegen schade door chemicaliën, medicijnen vergiftigingen, ontstekingen in de lever, leverziekte, levercirrose en chronische hepatitis. De werkzame stof silymarine uit de Mariadistelzaad vergroot de hoeveelheid Glutathion met wel  50%. Glutathion is het krachtigste antioxidant van ons lichaam. Bovendien verhoogt silymarine het niveau van Superoxidedismutase (SOD) in de rode bloedcellen en de lymfocyten. SOD maakt ook vrije radicalen onschadelijk aldus het wetenschappelijk onderzoek.
 
Testen bij de duiven: heel veel dons.
Voor onze duiven is mij geen enkel wetenschappelijk onderzoek bekend. Dus moeten we eerst de percentages aanpassen voor de duiven en aan het werk om dit te testen. De stofwisseling van duiven is heel anders dan die van mensen. Dus moest een rekenformule uitkomst brengen voor een gelijkwaardige hoge dosering silymarine. Nou, daar was heel wat mariadistelzaad voor nodig.
De test werd gedurende 7 dagen gedaan op verschillende hokken in Nederland en Duitsland. Langer is eigenlijk niet nodig en ook niet verantwoord. Waarom niet? Omdat de lever deze stof van nature ook aanmaakt. De lever stuurt een seintje naar de hersenen dat deze stof voldoende aanwezig is en stopt dan met de eigen productie. Eigenlijk was dat mijn scepsis ten opzichte van dit zaadje. Maar goed, als je wat wilt leren, moet je daartoe ook bereid zijn.
 
Resultaat Premium Detox test.
Er werd ± 30 gram per dag gevoerd. Op de test hokken bleek het meteen een schot in de roos te zijn. Meteen volgende dag was er resultaat. De mest werd heel klein en droog. En er werd elke dag opvallend veel dons gegooid.  Tot de laatste dag aan toe. De duiven reageerden ook perfect. De waren levendig en alert.
 
Het enige nadeel van het hoge percentage Mariadistelzaad is dat er erg veel omega 6 in zit en eigenlijk geen Omega 3 (535 : 1). Om de mengeling weer in balans te brengen heb ik veel perillazaad toegevoegd. Door het zeer hoge percentage Omega 3 van perillazaad komt de gehele mengeling uit op een verhouding van 2,4 Omega 6 en 1 deel Omega 3. ( 2,4 : 1) Een zeer goede onderlinge verhouding. Naast de schone lever krijgt de duif een mooi glad verenpakket en een schitterend borstkleur. 
 
Gebruik.
Waarvoor kun je deze nieuwe mengeling gebruiken? Met name als kuur van 7 dagen na de rui en kweekperiode, vlak voor de komende vliegperiode. Daarnaast 1 tot maximaal 2 dagen in het vliegseizoen, als je medicijnen moest gebruiken of mocht je te veel bijproducten gebruikt en de duiven uit vorm raken. Veel heb je zeker niet nodig, een klein zakje voer kan voor een heel vliegseizoen al voldoende zijn.
 
Veel succes ermee.
Willem Mulder.

De andere aanpassing is voor mij een veel kleinere aanpassing. Ik voerde mijn duiven op met vetrijk voer van Garvo. Onderstaand de afbeelding met de specificaties.

Deze zak ga ik vervangen voor een zak van Matador en wel de Premium Turbo Extreme. (20 kilo 29,50 euro)

Premium Turbo Extreme

Premium Turbo Extreme

De Turbo verbeteren? Ik hoor het je al zeggen. Een van de beste energie mengelingen van deze tijd. Is dat niet riskant? Ik zou dat nooit doen als ik geen perspectief zou zien. Niet zomaar een verandering in het voer, omdat het mode geworden is elk jaar iets nieuws te bedenken. Als ik echt zie, hoe je een topmengeling nog beter kunt maken, dan ga ik er weer mee aan de slag. Ervaringen van nieuwe ontwikkelingen neem ik dan mee. Er moet echt wel iets te verbeteren zijn. Wat zijn dan die nieuwe ontwikkelingen?

Veranderingen.
Die nieuwe ontwikkeling kunnen zich voordoen door de veranderingen in de natuur. Doordat het in de zomers geleidelijk steeds warmer gaat worden. Daardoor moeten we de energie mengeling aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Ik heb mengelingen gemaakt voor liefhebbers in India, Tanzania, Brazilië, Thailand, Taiwan, Spanje, de Canarische eilanden, Zuid Afrika, Australië, Californië en nog wel een aantal landen die me zo niet te binnen wil schieten. Landen met droge en zeer warme omstandigheden, of hete temperaturen in samenhang met een hoge luchtvochtigheid. Met de granen, zaden en peulvruchten die men lokaal in die landen kon krijgen heb ik dan de voersamenstellingen gemaakt. Dat heeft veel ervaringen opgeleverd. 
 
De nieuwste mengelingen met Perillazaad.
Een van de grondstoffen die hier in Europa ook heel goed is “binnengekomen” is Perillazaad. Er is witte, grijze en bruine Perillazaad. De bruine en grijze variant wordt het beste gegeten. Wit zou mooier staan in de mengeling, maar we gaan voor een goede opname, niet voor het oog van de liefhebber.  De Premium Super mengelingen voor de rui en de kweekperiode met voldoende perillazaad doen het uitermate goed. De duiven reageren er erg geweldig op. Met een half of een procentje, die je soms in mengelingen ziet is het niet gedaan. Dat moet wel een redelijk percentage zijn in een juiste verhouding tot de andere vetrijke zaden. Meerdere liefhebbers die erg enthousiast werden van de nieuwste rui en kweekmengeling met perillazaad voegden dit ook toe aan hun vliegvoer. Vaak krijg ik daar hele positieve berichten van. Tja, dat had ik ook wel verwacht.
 
Turbo Extreem.
Daarom is Perillazaad een van de toevoegingen in de  nieuwe energiemengeling. Perillazaad werkt ontstekingsremmend, met name voor de darmen, is een natuurlijke antioxidant, verhoogt de weerstand, houdt het bloedsuiker onder controle. Het verlaagt het risico op kanker, verbetert het helder denken etc. etc. Perillazaad heeft  20 tot 25% hoogwaardig eiwit en rond de 46% vetzuren, waarvan meer dan de helft uit omega 3 bestaat. Heel bijzonder. Door het lage gehalte van omega 6 zijn de waardes zelfs duidelijk beter dan lijnzaad.  En het wordt ook nog beter gegeten dan lijnzaad. We kunnen dit zaadje dus toevoegen aan de ander belangrijke omega 3 brengers zoals koolzaad, raapzaad, hennep, walnoten en lijnzaad. Dat levert een Turbo Energiemengeling op die in het vervolg Turbo Extreem zal worden genoemd. De nieuwe mengeling is afgestemd op de meeste Europese landen, die vergelijkende zomertemperaturen hebben als bij ons.  
 
Meer rondrijst.
Ook de hoeveelheid gepolijste rondrijst is flink verhoogd. Deze specifieke rijstsoort neemt veel vocht op. Als we dorst kunnen voorkomen door meer rondrijst in de mengeling te doen, dan is dat alleen maar winst. Duiven komen zo veel fitter thuis en waarschijnlijk zijn de verliezen daardoor minder. Winst voor de liefhebbers en ook voor de vervoerders, die meer duiven kunnen blijven inkorven. In de eerste plaats natuurlijk ook winst voor de duiven zelf. Verder zit er nog meer hennep in de mengeling, zodat het vetpercentage iets hoger uitkomt.

Maar het belangrijkste verandering is de algehele onderlinge verhouding van de vetsamenstelling (tussen omega 6 en 3) . Deze was bij de voorganger 4,5 : 1 en is nu in de nieuwe samenstelling 2,8 : 1. Juist die optimale verhouding zorgt voor de beste vetverbranding in het lichaam. Waarom? Het is wetenschappelijk vastgesteld dat de omega vetzuren in de celwand werken als zuurstofmagneten. Zo kunnen de cellen, door betere zuurstofverbranding, energie blijven leveren. Cellen die te weinig zuurstof kunnen aanleveren door een verkeerde vetzuurverhouding zorgen daardoor voor een terugloop in prestaties. Ik houd me vast aan deze wetenschappelijke onderzoeken. In de praktijk zie ik verhoudingsgewijs ook betere prestaties met die betere onderlinge verhouding. Dat heb ik zelf vastgesteld in 12 jaar praktijkervaring. Daarom laat ik me niet zo snel van de wijs brengen als er andere meningen zijn.

Mais.
Naast een uitstekende vetzuur patroon is ook gedacht aan een aanpassing voor wat betreft de koolhydraten. Van de mais blijft vaak een beetje liggen. Logisch als de temperaturen zo hoog zijn. Daarom is dit nu aangepast aan de veranderde omstandigheden. Niet alleen de verhouding is een klein beetje verandert, ook is de cribs mais vervangen voor popcorn mais. Dat verbetert ook de opname. In deze mengeling is er totaal niet gekeken naar de prijs, maar alleen naar mogelijke verbeteringen. Daardoor wordt het voer een beetje duurder. Maar ja, je gaat toch voor het beste resultaat? En laten we eerlijk zijn. Zoveel energie voer heb je niet nodig in een seizoen.
 
Langzaam opneembare koolhydraten.
Door de verschuiving van een deel mais naar gepolijste rondrijst is het aandeel van geleidelijk opneembare koolhydraten niet verslechterd. Sterker nog, die is zelfs nog iets verbeterd. Juist deze koolhydraten zorgen ervoor, dat duiven langer op koolhydraten kunnen vliegen. Op koolhydraten hebben duiven de hoogste snelheid. Dat komt omdat de verbranding daarvan beter verloopt. Het verbranden van vetzuren is lastiger voor een duif. Daarom verliest hij/zij aan snelheid en wel 15 km tot 20 km per uur. Dat is nogal wat. Dus is het verstandig om ervoor te zorgen, dat duiven langer kunnen vliegen op een hogere snelheid. Niet sneller dus, maar we langer snel. Dat levert zeker op de korte en middellange vluchten tijdvoordeel op.   

Ruw eiwit13,2%
Opneembaar eiwit7,8%
Ruw vet13,3%
Koolhydraten51,1%
Ruwvezels8,1%
Kcal3685
Omega ratio2,8 : 1

Ik verwacht zeker dat dit ook een verbetering is voor onze duiven, maar we gaan het wel zien. Ik heb zeer veel vertrouwen in de kennis van Willem Mulder, het is mooi dat hij zijn kennis deelt waardoor de duivenliefhebbers hun systeem kunnen aanpassen naar de huidige ontwikkeling in de hoop de duiven beter gezond te houden waardoor de vorm eerder zal komen en de duif kan uitblinken op de vluchten.

Tevens heb ik nog aangeschaft het onderstaande boek.

Ik ben er mee aan het lezen en het is een positieve aanvulling van mijn kennis inzake de postduif. Beslist een aanrader.