06-05-2023 Marche en Famenne 247 km. 24/36 in de uitslag. 6e Grootmeester in de CC.

De hele week zijn we druk geweest met onze duiven. Hoe krijgen we vroegere duiven en wat moeten we doen om onze duiven te motiveren.

Misschien wel eens goed om een overzicht te geven wat we deze week zoal hebben gedaan.

Maandag: De laatste duivin 22-957 van de wedvlucht arriveerde om 12.15 uur op het hok. Ik heb haar bij de jongen in gedaan. Vanaf deze dag worden de vliegduivinnen nu dagelijks 2x gevoerd in de plaats van 1x in de avond. Ze krijgen nu 10 gram per duif om 9.15 uur en 20 gram per duif na het trainen om ongeveer 19 uur. Voeren doe je met gevoel dus bij koud weer meer voeren en bij warm weer minder. Blijf bij het voeren aanwezig en observeer je duiven goed. Ze vertellen zelf wel of ze genoeg hebben gehad of nog meer willen hebben. Alles in bad gehad op de maandag en meteen de duivinnen weer laten trainen.

Dinsdag: Samen met Jan een zitvakkenkast opgehangen in het jonge duivenhok waar de derde ronde in komt. Het zitvak stond nog op de grond. Tevens 3 enkele zitjes opgehangen. Het hok is nu gereed en we zijn druk bezig om jongen af te zetten. Er zitten nu 16 jongen in dit hok en het worden er wellicht 33. ‘s Avonds alle vroege jongen in het donker gepakt (5 mandjes) nog na 23.00 uur.

Woensdag: De 5 mandjes met jongen voorzien van drinkbakken. De afspraak met de dierenarts aan huis stond voor 15:00 uur gepland. De eerste enting was de Paramyxo Rota entstof, nu gekozen voor de PMV, Adeno, Circo entstof. Tevens afgesproken dat als alle jongen van de derde ronde zijn afgezet en de dierenarts terugkomt voor hun Paramyxo rota enting hij tevens alle vroege jongen gaat enten tegen Paratyphus. We hebben nog 55 vroege jongen, we zijn er helaas 4 verspeeld bij huis. Ook had Sabine een kweekduivin meegenomen met een lange nagel en de dierenarts heeft haar exact verteld tot hoever Sabine de nagel mag knippen. Ook met de dierenarts gesproken over het herstel van duiven die te laat en leeg zijn terug gekomen. Dit naar aanleiding van een artikel in het Spoor der kampioenen van 1 van de biedezels van Pipa. Wellicht kom ik in een aparte blog hierop terug.

Donderdag: Met Sabine afgesproken dat ik al onze duivinnen van 2021 en 2022 zal gaan trainen/lappen op 30km afstand. We hadden maar 1 van deze duivinnen op de uitslag staan het afgelopen weekend dus verdient het onze aandacht om te proberen om er meer op tijd te gaan krijgen. Dus 15 duivinnen gepakt en om elke 2 minuten 1 duivin los gelaten op een afstand van 30 kilometer. Het was prachtig weer met een behoorlijke oostenwind. Ze kwamen slecht naar huis, onderstaand de vliegtijden.

Het is zeer belangrijk om dit jaar een goed jaar te hebben met onze jonge duiven zodat wij volgend jaar ervaren jaarlingen hebben. Nu kost het tijd en wachten totdat onze jaarling duivinnen voldoende ervaring hebben. Toen ik terug was met het lege mandje vertelde Sabine mij dat er nog 4 duivinnen moesten komen. Helaas was er geen wachten aan en heb ik de oude vliegduivinnen (20 stuks) los gelaten voor hun training. Tijdens deze training zijn er nog 2 duivinnen bijgekomen van de 4 afwezige duivinnen. De overige 2 duivinnen konden niet eens op dezelfde dag naar huis komen. De oude duivinnen ook bij de doffers laten binnenlopen en na ruim een kwartier begonnen met het weg pakken van de duivinnen. Maar 4 duivinnen mogen bij de doffers blijven zitten. De motivatiebak zo gedraaid bij deze 4 duivinnen zodat deze in hun broedschotel kunnen gaan liggen met hun doffer. Bij deze duivinnen zit de 22-957 die maandagmiddag pas terug was van de vlucht en nog 3 andere duivinnen die met een partnerduivin samen gekropen waren. We hebben gekeken welke duivin er van elk koppel het beste gepresteerd heeft dit jaar. De slechts presterende duivin van elk koppel mag nu de complete donderdagavond en de gehele vrijdag bij haar doffer verblijven. Wellicht motiveert haar dat extra om op tijd te komen en niet zo gauw meer te gaan aanpappen met een andere duivin. Nu is het wel handig dat we niet spelen met onze doffers zodat we dit mooi kunnen proberen. Al met al mooi druk geweest met onze vliegduivinnen om ze extra te motiveren. Door het prachtige weer beginnen ze nu wel wat op te lopen. De pootjes worden wat roder en het borstvlees wordt wat blanker maar is nog lang niet zo als ik het graag wil zien.

We hebben al onze duivinnen weer ingekorfd, in totaal 36 stuks. Mede door de te verwachte zuid in de wind besloten om geen duivinnen thuis te laten. In de vereniging zijn er 470 duiven mee van 17 liefhebbers. In de CC zijn er 3195 duiven mee die ingezet zijn door 132 liefhebbers. In de hele afdeling zijn 22.902 duiven mee die ingezet zijn door 970 liefhebbers in 55 verenigingen.

De duiven kwamen mooi, binnen 10 minuten waren er 21 duiven terug van de 36. Voor een echte vroege zitten we een paar minuten te laat. Nu staan we bij de meldingen op de 22 en 26 plek van 3195 duiven. Ook staan er nog 11 duiven van ons bij de eerste 100 meldingen.

We zijn er best tevreden mee omdat ik de duiven had opgevoerd naar een vlucht met Oosten wind.

Onderstaand de aankomst tijden van onze duiven.

De 22-946 was om 17.35 uur terug.

De 2, 6, 9, 10, 21 en 23 duif zijn afgelopen donderdag op 30km afstand los gelaten. (Alle duiven van 2021 en 2022) Als het weer het toelaat gaan we dat woensdagmiddag weer doen. De 14, 16 en 19 duif hadden heel de vrijdag bij hun doffers mogen zitten. Alle drie liggen ze te rommelen met een andere duivin in het duivinnenhok. Waarschijnlijk gaan we die terug brengen op nest. De 22-996 heeft een draad geraakt en is lichtgewond.

Sabine roept al onze duiven binnen en ik zit mooi op de uitkijk.

In de PV de Luchtreizigers zit John Vasterink met zijn duiven 1 t/m 6. Zijn duiven hebben de vorm te pakken en er staat geen maat op dit jaar. John van harte proficiat.

De bovenstaande afbeelding is onze verenigingsuitslag. We zijn er blij mee, het had natuurlijk iets eerder gemogen maar de duiven kwamen zeer goed af. Ook onze aangewezen duiven hadden we als 1ste en 8ste op ons hok. Ook dat stemt ons zeer tevreden.

Bovenstaand de CC uitslag. Hier hebben we maar liefst 24 duiven in de prijzen zitten.

Door het mooie aantal prijsduiven staan we nu voor het eerst dit jaar bij de 10 beste “Grootmeesters” van deze vlucht. We staan op plek 6. Opvallend dat Gerrit Ophuis het presteerd met zijn 19 duiven mee om voor John Vasterink te zitten. Hij had 16 duiven in de uitslag staan. Gerrit van harte proficiat.

Dit is de uitslag van geheel Noord. Het aantal duiven mee is 15.887 duiven. Ook hier weer 24 duiven in de uitslag.

Al met al zijn we tevreden met de uitslag. We zullen in alle diciplines gaan stijgen. (Aangewezen/onaangewezen en grootmeesters) We hebben de afgelopen week extra tijd in de duiven gestopt om ze meer te motiveren en er meer op de uitslag te krijgen. Dat is gelukt. Nu donderdag avond weer inkorven voor een midfondvlucht vanuit Dizy le Gros. Door de lucht een afstand van 353 kilometer voor onze duiven. We gaan er alles aan doen om ze nog beter naar huis te krijgen.