07-05-2023 Blikvangers 1. (6/7 Mei)

Op 6 Mei was het prachtig weer, alle afdelingen konden tussen 8 uur en 9 uur hun duiven lossen.

Gelukkig lopen de afstanden nu wat op zodat de meeste afdelingen niet meer in groepen gaan lossen met zelfs verschillende losplaatsen maar alles op hetzelfde tijdstip op dezelfde losplaats.

We beginnen vandaag weer met de afdeling 9.

De snelste duiven zitten in Lobith, Doetinchem, Rijssen en Ruurlo dus aan de westkant van afdeling 9. Er zitten maar liefst 75 liefhebbers bij de eerste 100 duiven van 22.902 duiven. Marco Zandvoort uit Rijssen heeft als eerste liefhebber 3 duiven op de uitslag staan. (3 bij de eerste 47) Er zijn 2 liefhebbers met elk 4 duiven bij de eerste 100. Vorige week vielen ze ook al op met hun vroege duiven. Het zijn John Vasterink uit Hengelo en de combinatie Falckenborg-Nijhof uit Beltrum.

Grootmeester is net als vorige week M. Weustman uit Haaksbergen. Zeer knap. Ik heb zelf dit jaar 50 jaar postduiven maar M. Weustman heeft al die jaren goede duiven gehad en goed gepresteerd. Ik ken niet anders, hij zit al die jaren bij de kampioenen.

M. Weustman had 10 duiven mee en hij draait er 6 bij de eerste 925. Dat lijkt een groot getal maar besef wel dat er maar liefst 7.634 prijsduiven zijn. Dat zijn dus 6 duiven bij de eerste 12% van de uitslag. Zelfs zijn 8e duif van de 9 prijsduiven van hem zit nog in de eerste helft van de uitslag. Zeer knap en van harte proficiat.

Nu gaan we naar afdeling 10 kijken.

Net als de vorige week zijn het de gebroeders Leideman die de afdelingsuitslag bepalen. 16 duiven bij de eerste 19 duiven van 16.978 duiven. Nico en Ivo vd Veen zitten nog net voor de gebroeders. De gebroeders Leideman krijgen er 12 gelijktijdig. Staieren die samen naar huis?

Maar bij de grootmeesters staan de gebroeders Leideman ondanks hun kopduiven pas op plek 33. Er zijn dus 32 liefhebbers die hun duiven beter krijgen dan de gebroeders Leideman. Heel opvallend. Heel Nederland, Belgie en op Pipa praat en schrijft men over de geweldige uitslag van de gebroeders Leideman. Hun jongen worden voor veel geld verkocht via Pipa. Maar die andere 32 liefhebbers die beter met hun duiven presteren, zijn ze binnen een dag vergeten.

De 1ste Grootmeester van de afdeling 10 heeft maar 7 duiven mee. Er zijn 5.659 prijsduiven. Op plek 1.377 heeft Henk Pat al zijn duiven thuis. Proficiat met deze knappe prestatie.

De meldlijst van de afdeling 10. Opvallend is dat de gebroeders Leideman met de hand melden, ze geven zelf duif voor duif de meldingen door. Dat kun je zien achter hun aantal van 158 (1/158/1) mee staan de getekenden. Bij de gebroeders is dat 1, 2 etc. Die worden er automatisch in gezet als je de getekende duif niet invult. Leuk dit, ze verkopen via Pipa, harken veel geld binnen maar een klok die automatisch kan melden hebben ze nog niet, of kunnen er niet mee overweg?

Koopman staat op plek 32, hij heeft er 265 mee. Elke week gaat alles mee. Vergeet niet dat zijn overnachtploeg hier ook bij in zit. Ik volg hem al jaren en het is heel mooi om te zien hoe hij zijn duiven gereed maakt voor hun topprestaties op de eendaagse fondvluchten en op de overnachtvluchten. Later dit seizoen wordt de vliegploeg opgesplitst in ongeveer 160 duiven voor de eendaagse en de rest zijn de overnachtduiven.

Nu gaan we naar afdeling 11.

J. de Jong zijn duiven weten als snelste hun weg naar huis te vinden. Ze klasseren zich als 1, 2, 3, 13 en 14 van 18.139 duiven. Wouw 5 duiven die minstens 1 op 1.000 vliegen. 4 jaarlingen voorop. De woonplaats Achlum ligt tussen Harlingen en Franeker in maar dan iets eronder. Daar vielen dus de vroege duiven. Zeer knap om er dan maar meteen 5 te pakken.

De 1ste Grootmeester is W. Wolters uit Ee. Mooi om te zien dat A.G. Dijkstra op plek 11 staat. Op plek 9 opvallend een jeugdlid Sem de Haan. Sem van harte proficiat met dit mooie resultaat.

W. Wolters had er 16 mee waarvan er 14 in de uitslag staan. De eerste 11 op plek 975 van de ruim 6.000 prijsduiven. Zo doe je dat.

Nu gaan we kijken naar afdeling 1.

Patrick Noorman uit Serooskerke pakt 10 duiven bij de eerste 45 van 9.657 duiven. Er hadden 369 liefhebbers duiven mee gedaan. Zeeland is daarmee 1 van de kleinere afdelingen van ons land. Opvallend dat op de korte afstand de eerste 2 duiven zitten. Helaas was de vlucht al uitgerekend door Compuclub waardoor de Grootmeesters niet meer zichtbaar zijn. Dat is nog een verbeter punt.

Dan nu de afdeling 2.

Die wordt gedomineerd door Embregts-Theunis uit Hoeven. Net als de vorige week. Opvallend op plek 15 A. van Loon uit Halsteren met 20 mee en 20 prijsduiven. Ook in deze afdeling zijn de Grootmeesters niet meer zichtbaar.

Onderstaand een aantal filmpjes betreffende het systeem, welke hij ook uitvoerig beschrijft in zijn blog, van Embregts-Theunis.

TIP: Wil je hoger op met je prestaties en heb je geen grote beurs, kijk dan binnen je afdeling wekelijks naar de grootmeesters. Kies een grootmeester die zelf niet verkoopt via een veilingsite. Dat zijn er nog velen, die niet opvallen maar wel zeer goed presteren met hun duiven. Ga met hem in contact en vraag of hij je wil helpen om beter te presteren. Kom je bij een kleine liefhebber uit dan is de kans dat je wat goeds krijgt meteen een stuk hoger.