06-05-2024 Ere wie ere toekomt.

Afgelopen weekend bezetten mijn duiven de plekken 1, 2 en 3 in de vereniging.

Onderstaand laat ik u de stamkaarten zien van de betreffende duiven met hun verhaal.

Eerst maar eens vertellen dat ik beslist niet uit het hoofd weet wat de afstamming is van mijn vliegduiven. Alles staat netjes in de computer in het stamboompakket van Compuclub, Compustam genaamd. Daar zitten op dit moment 1.670 duiven in. Ik wil het ook niet weten want het beïnvloed mijn mening/keuze over een duif. Ik wil een duif kunnen beoordelen op zijn prestaties en beslist niet op zijn afstamming. Wekelijks worden bij mij elke week de prestaties van de duiven ingelezen in Compustam, vooral het prestatie jaaroverzicht gebruik ik zeer veel.

Maar Sabine houdt het exact bij, welke duiven er op tijd zijn en wat hun afstammingen zijn. Sabine zet ook de kweekkoppels samen daar heb ik weinig mee te doen. Wel controleer ik hoeveel vliegduiven er bij mij op het vlieghok aanwezig zijn uit een kweker. Vaak overleggen we samen wanneer er een kweker mag verhuizen naar het bejaardenhok en dienst mag doen als voedsterkoppel. Ook geef ik zelf aan dat ik van sommige duiven beslist geen jongen wil hebben als ik er geen vertrouwen (meer) in heb. Mocht Sabine er dan wel jongen van krijgen dan mag ze die zelf plaatsen.

Dan nu eerst de stamkaart van onze eerste duif:

De 23-037 is een natour jong van vorig jaar en dit was haar 5e wedvlucht. Je kunt op de stamkaart zien dat er bij haar nog geen prestaties staan, dit was haar eerste keer dat ze prijs vloog maar wel een 1ste in de vereniging van 346 duiven en plek 12 van de CC4 van 3486 duiven. Dat beloofd nog wat voor de toekomst. Net als onze eerste duif op de 1e wedvlucht dit jaar verblijft ze in het kleine hokje. Best opvallend, van de drie vluchten 2x natour duiven met zeer weinig ervaring voorop uit het kleine hokje.

Dan de stamkaart van onze tweede duif:

Een stamkaart om van te watertanden, een kleinkind van het Millennium koppel van Embregst-Theunis. Maar het had weinig gescheeld of deze duif was mij verloren gegaan. Ik had een bon gekocht van John Vasterink en kreeg maar liefst 4 jongen uit zijn beste koppels omdat ik een jaar wilde wachten. Ps beslist geen contact opnemen met John Vasterink want hij doet er geen jonge duif meer van weg. Daarna netjes de secretaris de stamkaarten met de eigendomsbewijzen gemaild met het verzoek om deze op naam te zetten. Geen bericht terug gehad en toen via de Whatsapp gevraagd of hij ze al op naam had gezet. Netjes bericht terug gehad dat ze op mijn naam stonden. Ik ben er mee gaan vliegen en deze prachtige doffer bleef weg. Gelukkig zag een zeer oplettende liefhebber uit mijn vereniging dat er een liefhebber uit Ulft op zoek was naar de eigenaar van de 22-313 omdat hij via de NPO de eigenaar niet kon traceren. De duiven waren dus niet op mijn naam gezet. Ik heb de doffer opgehaald uit Ulft en weer toegevoegd aan mijn vliegploeg. Ook deze doffer verblijft in het kleine hokje. Het is een geweldige mooie duif maar ook een grote lastpost. Elk jaar zit hij een gedeelte van het broedseizoen opgesloten met zijn duivin in het broedvak want de 22-313 heeft aan 1 broedvak niet genoeg. Nu heeft hij de ruimte want van de 7 broedvakken waren er nog maar 4 bezet. (2x natour doffers weg van de eerste vlucht en 1x doffer met een spierblessure) Nu is er wederom een natour doffer weg gebleven uit het kleine hok waardoor er nog maar 3 doffers aanwezig zijn met 6 duivinnen.

De 22-313 heeft 3 staartprijzen op zijn naam staan van de 6x dat hij mee is geweest. Dit was zijn zevende keer dus echt veel ervaring heeft deze doffer ook weer niet. Hij is mee geweest op 1 natourvlucht in 2022 en bleef weg, daarna 3x een natourvlucht in 2023 en nu dus 3x een vitessevlucht. Ik heb hem aangehouden omdat ik wat zie in deze doffer ondanks het feit dat ik teveel doffers heb. Prachtig dat hij nu de tweede plek in de vereniging pakt en op plek 30 van de CC4 staat.

Dan de stamkaart van onze derde duif:

De 20-529 is nog een rechtstreekse dochter uit mijn duifkampioen vitesse 2017 van de gehele kring 3. (Nu de CC6 en CC7) Toevallig de afgelopen week nog benoemd in Beckum dat ik de duif in 2018 naar het kweekhok heb verhuisd maar dat ze beter op het vlieghok had kunnen verblijven. We hebben maar zeer weinig jongen van haar over kunnen houden. Dit is de enigste duif op mijn vlieghok uit de beste vitesseduif met 3 eerste prijzen.

Ik had haar toegevoegd bij de eerste drie aangewezen duiven het afgelopen weekend. De reden, het prestatie overzicht die ik goed in de gaten hou. De 20-529 vloog op:

  • Beek en Donk, 84 in de vereniging en 647 in de CC4
  • Tongeren, 5 in de vereniging en 60 in de CC4.

Haar progressie deed mij besluiten om haar bij de bovenste drie duiven te zetten. Desondanks heb ik het verkeerd gedaan want dat ging ten koste van de doffer 20-597 en laat ik die nu voor de andere beide getekende duivinnen thuis hebben. Dus ik had met de getekende duiven meer punten kunnen scoren.

Dat het een aparte vlucht was met een traag vertrek blijkt wel uit het aangewezen kampioenschap. Ik ben geklommen naar een 2e plek achter John Vasterink in de tussenstand na drie vitesse vluchten van de CC4. Onaangewezen nu gezakt naar plek 10 in de CC4 maar gezien het grote aantal duiven die ik inkorf valt mij dat nog mee en ik had het u al voorspeld.

Ik ben alweer volop bezig om de duiven klaar te maken voor de eerste midfondvlucht. Voor de vrijdag, zaterdag en zondag wordt er een noorden wind met windkracht 2 voorspeld die kan draaien naar noordoost. De kans is zeer groot dat het een mooie vlucht wordt met kopwind. Voldoende voeren dus.

De volgende blog vertel ik u meer over het motiveren van de vliegduiven.