09-05-2024 Motivatie

Het spelen met postduiven is niet alleen het wekelijks inkorven van je duiven maar ook om de duiven zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedvlucht.

Naast een goed hok, goed voer en een goede gezondheid is motivatie een belangrijk onderdeel om je duiven mooi op tijd terug te krijgen van een wedvlucht.

Ik ga u vertellen hoe ik mijn duiven motiveer.

Ik speel alle oude duiven vluchten met mijn vliegduiven op weduwschap met zowel de doffers als de duivinnen. Ik heb in Hengelo nu meerdere seizoenen mee gemaakt dat ik op alle oude duiven vluchten een duivin voorop had. Daarom besloten om in 2023 niet met de doffers te vliegen op de oude duivenvluchten en deze alleen op de natour te spelen. Daar heb ik behoorlijk spijt van gehad omdat het vliegseizoen 2023 voor de oude duiven een pittig seizoen was in verband met de vele vluchten met kopwind. (Noord of Noordoost) Toen had ik de doffers heel goed kunnen gebruiken. Maar dit jaar speel ik weer met alle duiven.

Ik speel met twee duivinnen op één doffer. Vierentwintig doffers met 48 duivinnen indien ik de duivinnenploeg compleet heb. In het voorjaar worden eerst de oude duivinnen gekoppeld met de 24 doffers en die brengen de jongen groot van de kwekers. De duivinnen worden met de jongen afgezet en een week later worden de jaarling duivinnen gekoppeld met de 24 doffers. Die komen alleen op eitjes. Als alles op eitjes zit dan zet ik de duivinnen op weduwschap voordat de eitjes kunnen uitkomen. De oude duivinnen gaan op weduwschap indien de jongen zelf kunnen eten. Met jaarlingen zit er vaak wat verschil in het leggen van de duivinnen zodoende zitten er duivinnen 14 dagen te broeden maar ook 5 dagen voor de duivinnen die als laatste hun eitje hebben gelegd. De oude duivinnen noem ik de A ploeg en de jaarlingen de B ploeg.

Nu alle duivinnen samen zitten kan ik het spel op de wagen zetten.

Ik schreef er al eerder over, ik zit op het platte dak de duiven op te wachten van een wedvlucht, maar vooral te genieten van de aankomsten. De inrichting van de broedvakken is zo gemaakt dat ik nauwelijks van het dak moet komen om in te grijpen indien er gevochten wordt in het hok.

Zo staan de broedvakken op dit moment. Op half met de motivatiebak er voor. De motivatiebak zorgt ervoor dat er altijd een duif elders kan gaan zitten als twee duivinnen met elkaar aan het vechten zijn. Zodoende kan ik mooi op het platte dak blijven genieten van de aankomsten van de duiven.

Voor de eerste wedvucht worden alle duiven een paar keer afgericht. Dan los ik de doffers en duivinnen om en om zodat er van beide geslachten duiven thuis zijn als de meesten nog moeten arriveren. Altijd worden de duiven 1 voor 1 gelost.

Vorig jaar ben ik begonnen om de jaarlingen tussen de vluchten in extra weg te brengen. Ze leren er wat van omdat de jaarlingen meestal minder ervaring hebben en ze kunnen zonder de oude duivinnen dus de andere partner van de doffers zich alleen vermaken met hun partner. Dat is ons toen heel goed bevallen.

Ik heb gemerkt dat vooral de oude duivinnen bij hun doffers zitten na een vlucht en dat vooral de jaarling duivinnen het nakijken hebben en niet bij hun doffers zitten. Door alleen de jaarlingen een extra vlucht van maximaal 30 kilometer te geven zorg ik er voor de de drang naar hun doffer aanwezig blijft omdat ze zich nu alleen met hun doffer kunnen vermaken.

De jaarlingen zijn voor de eerste wedvlucht op de donderdag weg gebracht met als gevolg dat ik de eerste vlucht maar liefst 4 jaarlingen voorop had.

Voor de tweede wedvlucht zijn er geen jaarlingen extra afgericht in verband met het slechte weer en had ik een duivin van 2020 voorop.

Maar voor de derde vlucht heb ik de jaarlingen wel weer weg gehad, op 5 km en dat in verband met het warme weer. Ook nu wederom een jaarling voorop van de vlucht.

Toeval, 2x extra jaarlingen africhten en 2x een jaarling mooi vroeg als eerste geklokt? Ik denk zelf van niet.

Maar dit is nog maar het begin. Wekelijks laat ik mijn vliegduivinnen namelijk op mijn doffers vallen.

Voor de vierde klokvlucht breng ik wederom de jaarlingen weg op een afstand van 30 kilometer. Deze mogen dan een uur bij hun doffer verblijven. Daarna zet ik de jaarlingen apart in een rendeel voor de doffers die dan in hun nachthok zitten. Daarna laat ik de oude duivinnen los voor hun training en ik drijf de jaarling duivinnen door naar hun eigen verblijf. De oude duivinnen laat ik nu voor het eerst op de doffers vallen waar ik ze naar een goed kwartier weer weg pak. Meestal komen dan de doffers op een donderdag niet los voor hun training, maar nu het steeds langer licht blijft avonds komt die optie wel weer in beeld.

Voor een inkorving op de donderdag, wordt er op de dinsdag extra afgericht.

Dit systeem heb ik via Martin van Zon om zo mooi de duivinnen scherp te houden. In Neede bracht Dini mij de duivinnen weg voor de extra trainingsvlucht maar toen het een keer niet uit kwam om de duivinnen weg te brengen heb ik die na de training op de doffers laten vallen. Het resultaat was zo goed dat ik daar mee ben door gegaan.

Belangrijk is om je duivinnen extra te motiveren, door ze tussen de vluchten in, een extra keer bij de doffers te laten. Het mooiste is door ze weg te brengen maar als u daar geen tijd voor heeft of het weer is te slecht dan na een training gewoon bij hun doffers laten.

Ik heb dus 2 duivinnen op 1 doffer zitten en ik laat de duivinnen 1 keer extra bij hun doffer door ze weg te brengen of na een training bij huis. Dit het gehele seizoen met de oude duiven vluchten. (Vitesse/Midfond/Eendaagse)

Hierna ga ik verder met de broedvakken indeling. Deze wijzig ik stap voor stap naar de onderstaande standen:

  • Nu broedvak half en motivatiebak er voor.
  • Broedvak half en motivatiebak open zodat de duif erin kan kruipen.
  • Broedvak half en motivatiebak open met broedschotel en matje daarin.
  • Broedvak open en motivatiebak gesloten achterin het broedvak.
  • Broedvak open en motivatiebak gesloten met er naast broedschotel met matje erin.
  • Broedvak open en motivatiebak open met daarin de broedschotel en matje.

Pas op: indien het broedvak geheel geopend is, dan is de kans op vechten onderling van de duivinnen heel groot en kan ik niet meer rustig op het platte dak blijven zitten.

TIP: Voor mij geen optie met 2 duivinnen op 1 doffer, maar als u 1 duivin hebt op een doffer dan kunt u die beide los laten na een klokvlucht als de ploeg grotendeels compleet is. De duiven zullen zich geweldig vermaken. Na een zware vlucht is dit ook geen optie en kost het alleen maar extra energie.

Wim, hoe motiveer je de doffers dan, hoor ik u denken. Geen wonder dat er altijd een duivin voorop komt. Nou, dit jaar heb ik het anders gedaan dan de voorgaande jaren. Ik had doffers teveel en wilde graag alle duiven een eerlijke kans geven. Dus ik heb op 2 afdelingen met 12 broedvakken dit jaar 16 doffers zitten. Vier doffers hebben geen broedvak. Maar die zitten wel te azen op een broedvak, gisteren 1 vliegdoffer naar Sabine gebracht want die zat voor zijn tweede kans in de vliegploeg en heeft die niet gepakt. (Geen kracht genoeg) Maar zijn broedvak is meteen bezet door 1 van de overtallige doffers. Dus ik hoop maar dat mijn aanpak met de overtallige doffers ervoor gaat zorgen dat ik ook doffers voorop ga krijgen. Ik reken daar wel op.

Voor de natour vluchten worden alle duiven gekoppeld. De minder presterende duiven zijn dan al verhuisd naar het bejaardenhok.

Ook dan probeer ik de duiven extra te motiveren met geweldige resultaten tot gevolg. Als u een vaste lezer bent van mijn blog dan heeft u dat beslist mee gekregen.

Ik koppel meteen na de laatste oude duiven vlucht en laat alle duivinnen op eitjes komen. Alle eitjes worden weg gepakt om ervoor te zorgen dat mijn vliegduiven op eitjes zitten van ongeveer 4 dagen op de eerste wedvlucht. De tweede vlucht op eitjes van 11 dagen, de derde op aangepikte eitjes en de vierde vlucht op jongen van 7 dagen en de vijfde vlucht op jongen van 14 dagen.

Als de duivinnen op jongen zitten van ongeveer 7 dagen dan doe ik het onderstaande:

Ik haal de doffers bij de duivinnen weg (gaan naar de lege weduwduivinnen afdeling) zodat de duivinnen vanaf donderdagavond tot aan het in de mandjes pakken op de vrijdagavond alleen bij de jongen zitten. Ik verwacht dat de drang naar de jongen zowel bij de duivinnen als doffers vergroot wordt. Dat alles om met de oude duiven een mooie uitslag neer te kunnen zetten. De jonkies in de broedschotels worden vrijdagavond na het pakken van de ouden op de cv ketel gezet in het pomphok van het zwembad, daar is het altijd mooi warm.

Onderstaand het resultaat.

Er stonden van de 47 oude duiven maar liefst 42 duiven op de uitslag.

Mijn tactiek om de doffers bij de duivinnen weg te halen op de donderdagavond heeft gewerkt. We hadden 2 duivinnen voorop en daarna een doffer. Ondanks problemen met de klok en het verlies van ruim 3 minuten, zitten ze toch nog 1, 2 en 3 in de vereniging. (Helaas niet op de juiste volgorde van hun aankomst maar dat is bijzaak.) Absurd eigenlijk en ik had er ook totaal geen rekening meer mee gehouden. Maar bij onze eerste 10 duiven op het hok zitten maar liefst 8 duivinnen. Dus het eerder apart zetten van de doffers heeft zeker gewerkt.

Deze week gaan we het omgekeerde doen. De jongen in de broedschotels zijn aan het eind van de week 11 tot 12 dagen oud. Ik ga nu de duivinnen op de donderdagavond apart zetten en laat dan de doffers alleen bij de jongen zitten zodat ze weten dat de duivin er niet is om hun jong te voeren. Wellicht zal het dit keer de doffers motiveren om sneller naar huis te komen. De duivinnen zullen ook extra gemotiveerd zijn, omdat ze graag de jongen willen voeren. Een win, win situatie dus. We gaan kijken wat het wordt.

Onderstaand het resultaat.

Er stonden van de 40 duiven maar liefst 39 duiven op de uitslag.

De tactiek met de voorbereiding voor deze vlucht om de duivinnen bij de doffers weg te halen op de donderdagavond heeft gewerkt. We hadden nu 3 doffers voorop. De oude duiven kwamen geweldig mooi en het was een waar spektakel om ze te zien vallen. Maurice zag de eerste duif als eerste aankomen. We hebben maar liefst 39 oude duiven in de uitslag zitten van de 40 oude duiven welke mee waren. In de vereniging hebben we de eerste 26 prijzen, ook bizar. In de CC4 wordt het ook een mooie uitslag met veel kopduiven. We hebben in de CC4 uitslag 23 duiven bij de eerste 100 prijsduiven zitten en we beginnen op de plekken 2 en 6.

Het spektakelstuk op de natour vluchten begon in 2022 en in 2023 herhaalde zich dat. Kijkt u mijn blog maar na.

Ik vindt het 1 van de mooiste uitdagingen in de duivensport, je duiven klaar maken voor de wedvlucht en deze proberen extra te motiveren. Als dan de prestaties er ook na zijn dan geeft dat veel voldoening.