06-06-2023 Blikvangers 2. (Limoges special)

Voor de afdelingen 7 tot en met 11 stond het afgelopen weekend de eerste overnachtvlucht op het programma. De duiven kregen het met de Noorden tot Noordoosten wind niet cadeau. Er moest gewerkt worden wat blijkt uit de meters die de duiven maakten per minuut.

De 6.788 duiven werden vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost met een Noorden wind en een temperatuur van 22 graden.

De snelste duif van het gehele concour valt in Nijverdal bij J. Willems om 5.21 uur op een afstand van net geen 812 kilometer. De snelste duif zal wellicht 70 kilometer per uur hebben gevlogen. Op de midfondvluchten van de zaterdag zaten de eerste duiven net boven de 70 kilometer per uur. Bij een afstand van 812 kilometer zal de betreffende duif ruim 11 en een half uur hebben moeten vliegen. Dus de eerste duif heeft een korte nachtrust gehad en een behoorlijk stuk van de nacht mee gepakt.

We beginnen met afdeling 7.

De eerste plaats is voor Kees Cluistra met zijn 1 getekende. Zijn eerstgetekende, vloog 1e NPO, 1e zone 1 en 3e Noordelijke Unie van afd. 7, 8, 9, 10 en 11. Vader kweek doffer van Frank Zwiers en moeder oude soort x Cor de Heijde lijn. Kees haalt jaarlijks bij Richard Kniest de promotor van onze jubileum bonnenverkoop uit de fond kwekers een ronde jongen, van de duiven van Cor de Heijde, Hamstra en Zoon, Johan Hamstra, Bennie Homma, Combinatie Verweij de haan en Jacco Schipperen. Kees vloog de laatste 10 jaar o.a. 1e Nat. St. Vincent, 1e NPO Bordeaux, 1e NPO Limoges, 1e Fond club Gooi en Eemland van Narbonne, 5e NPO Periqeux en vele kopprijzen in de Nationale top. Kees schenkt een jonge, waarschijnlijk uit de vader van de 1e NPO en 1e Zone van Limoges. Hou onze bonnenverkoop voor het goede doel in de gaten.

Twee liefhebbers hebben 3 duiven bij de eerste 21 duiven staan. Kijk u zelf maar.

De laatste duif op de uitslag heeft een snelheid van 725 meter per minuut. Dat is 43,5 km per uur.

De eerste 20 grootmeesters van Limoges van de afdeling 7.

Nu gaan we naar de afdeling 8. Die hebben een Zuid en Noord uitslag met hun grootmeesters.

De eerste valt in Zuid bij A. Driessen en Zn in Wijchen. Zie het verschil in tijd tussen de 1 en 2 duif. De eerste duif heeft weer een deel van de nacht meegepakt. Wilfred Pasman 3 duiven bij de eerste 10, zeer knap.

De laatste prijsduif in Zuid maakt 734 meter per minuut. Dat is 44 kilometer per uur.

Dit zijn de grootmeesters van afdeling 8 Zuid.

In Noord de eerste duif in Harderwijk bij J. Van Grafhorst met zijn 1 getekende en ook mooi vroeg 06.02 uur op die afstand. Bij de eerste 18 dagen maar liefst 17 verschillende liefhebbers.

De laatste prijsduif van Noord maakt 731 meter per minuut. Dat is 43,9 kilometer per uur.

De eerste 19 grootmeesters van Noord.

Dan gaan we nu naar de afdeling 9 waar de overwinnaar van het gehele concour woont.

J. Willems uit Nijverdal de nummer 1. Maar er speeld nog iemand subliem op de overnachtvluchten en dat is Jelle Jellema. Hij heeft er 115 mee maar pakt 83 prijsduiven. Dat voorspeld veel goeds voor op zijn andere overnachtvluchten. Het lijkt mij zelf fantastisch mooi om veel duiven terug te zien komen van deze vlucht. Nog een mooie anekdote gehoord bij ons in de vereniging. Je moet je niet storen aan de aantallen die de liefhebbers mee hebben. Tim Exterkate had 1 duif mee en deze zat mooi op tijd om 10.48 uur. Dan moet Jelle Jellema er nog 93 hebben, zeiden ze bij ons in het lokaal. Het glas is niet half vol maar nog half leeg. Proberen het positief te benaderen. Johan Cruijff kon dat zo mooi.

  • Elk nadeel heb z’n voordeel.
  • Je moet korven anders kun je niet scoren.
  • Je gaat het pas zien als je het doorhebt.
  • Duivensport is een spel van fouten. …
  • Duivensport is simpel. …

De laatste prijsduif van afdeling 9 maakt 742 meter per minuut. Dat is 44,5 kilometer per uur.

Team Polman uit Beek de grootmeesters van afdeling 9. Ze hadden 4 duiven mee en pakten 3 prijzen. Harald Zwiers met 19 duiven mee, maar heeft er al 6 bij de eerste 100 staan in de afdeling 9.

We gaan nu naar de afdeling 10.

Zeer knap H. Hoeks op de plekken 1 en 2. Gerard Koopman is vast jaloers, maar zelf zet hij mij daar een uitslag neer. Elke week gaan zijn duiven de mand in en ik denk dat hij alleen het weekend voor het inkorven de Limoges ploeg heeft thuis gehouden. Hun duiven zitten dan al in een vast ritme. Hebben ze er 1 dan hebben ze er ook gauw 10. Zo werkt het bij Jellema ook.

De laatste prijsduif van de afdeling 10 maakt 743 meter per minuut. Dat is 44,6 kilometer per uur.

Met 33 duiven mee en 25 prijsduiven gaat Gerard Koopman fier aan kop bij de grootmeesters en dat met een ruime voorsprong. Op plek 5 Jan Broersma uit Roodeschool op de verste afstand ook zeer knap.

Dan gaan we nu naar de laatste afdeling en dat is afdeling 11.

De eerste plaats voor Michiel Vlaskamp en hij heeft ook als eerste liefhebber 2 duiven in de uitslag staan. J. Grootoonk met een mooie ploeg mee, geen wonder als je hoort hoeveel goed bevlogen jongen hij vorig jaar heeft over gehouden.

De laatste prijsduif van Friesland maakt 727 meter per minuut. Dat is 43,6 kilometer per uur. Het ligt in alle afdelingen heel dicht bij elkaar.

We kunnen stellen dat het een prachtige vlucht was met overal vroege duiven en een sluitingstijd die in alle afdelingen nagenoeg hetzelfde is.