07-04-2023 Nutritionist (voersamensteller) en Voedingsadviseur Willem Mulder.

Zelfs na het beoefenen van 50 jaar de duivensport, zit ik soms nog met wat vragen. Het beste is om deze te bespreken met een persoon die kennis heeft van zaken.

Willem Mulder is de graan en voerspecialist van ons land betreffende de duivenvoeders. Ik heb hem wel eens ontmoet op de open dag van Garvo diervoeders.

Mijn vraag had betrekking op het voeren van de jonge duiven met daarbij een aanvullende vraag voor Sabine.

Dus ik heb een mail opgesteld met de twee onderstaande vragen.

  • U bent de deskundige op het gebied van voer en uw artikelen zijn zeer leerzaam. Mijn vraag is of wij ergens uw geschreven artikelen met betrekking tot het voer kunnen terug lezen. Bijvoorbeeld van de laatste 3 jaar of nog langer. Sinds kort zijn wij geabonneerd op het Spoor der kampioenen. 
  • Elk jaar hebben wij problemen met de jongen met de gezondheid als de africhtingsvluchten voor de deur staan. Voor dit seizoen gaan we een aantal aanpassingen doorvoeren. Zoals niet alle kweekronden bij elkaar in 1 hok zetten maar nu in twee aparte hokken. 2x vaccineren, bij het spenen en 4 weken later nog een keer met 2 verschillende entstoffen op advies van de dierenarts. Maar ook betreffende het voeren wil ik graag een systeem hanteren waarbij de jonge duif zich goed voelt en goed mee kan presteren. Wat adviseerd u ons voor de jonge duiven om te voeren. Ik hoor van liefhebbers dat de jongen het beste het hele seizoen hetzelfde voer krijgen. Klopt dat? 

Vorige week op de zaterdagmiddag om 15.48 uur de mail verzonden en om 16.10 uur had ik reeds een antwoord. Wouw dat is nog eens snel.

Onderstaand zijn antwoord.

Beste Sabine en Wim Willemsen,

Vroeger dacht men dat je van zwaardere voermengelingen E-Colie kreeg bij de jongen.

De gedachte was: zwaar verteerbare peulvruchten zullen de conditie van de duiven aantasten, waardoor ze zwakker worden.

De huidige mengelingen zijn echter veel lichter te verteren.

Dat probleem kennen we vandaag de dag eigenlijk niet meer.

Elke dag hetzelfde voer kan voor jonge duiven wel. Toch ben ik er zelf een voorstander van om het voer vlak voor de vluchten te optimaliseren, net als topsporters dat ook doen.

Daarom voor de jonge duiven op de inkorfdag een lichte, energierijke mengeling met veel witte rijst.(rondrijst). Dit om het vochtgehalte in het lichaam te verhogen. Jonge duiven komen gedurende de eerste vluchten vaak niet bij de drinkbakken in de transportwagen. Extra vocht via het voer zorgt er dan wel voor, dat de hersenen gevoed worden en de duiven zich zodoende kunnen oriënteren. Tevens zorgt het vocht voor een betere warmte regulering tijdens de vlucht.

Ik zal jullie mijn e-boek gratis toezenden in de bijlage.

Met vriendelijke groet, mit freundlichem Gruß, yours sincerely,

Willem Mulder,

Voedingsadviseur / food adviser / Ernährungsberater

Wouw super dit, een prachtig e-boek met 182 pagina’s met prachtige artikelen van hem over granen, voersystemen en bijzaken. Ook een prachtig verzorgingsschema van Matador met Premium Jong Hot voer.

Klik hier voor het voerschema.

Na bestudering van het E-boek en het voerschema het onderstaande besloten.

Ik ga zelf het jonge duiven voer mengen omdat ik de drie bestandsdelen altijd al in huis heb. Voordeel is dat het geen extra voeropslag kost en ik niet naar Denekamp hoef te rijden. Wel ga ik voor de vluchten van de jongen zijn advies opvolgen en daarvoor Boarding Mix aanschaffen van Matador.

Het bovenstaande advies is meestal maatwerk gericht op de vraag van de liefhebber. Normaal wordt dat niet gedeeld op de sociale media maar voor het advies aan ons kan dat geen kwaad. Aldus Willem Mulder.

Wat een aantal liefhebbers wellicht niet weten is dat Willem Mulder ook vliegt met duiven onder de Combinatie Snijder – Mulder.

Deze combinatie was in 2022 van de gehele afdeling 10.

Zeer knap voor de gebroeders Leideman en Gerard Koopman en vele anderen.

Dankwoord: Willem Mulder hartelijk dank voor je geweldige (snelle) reactie. Dat waarderen wij zeer.

De combinatie Snijder – Mulder. 1ste Generaal onaangewezen van afdeling 10.