09-04-2023 Opmerkelijk.

We zijn de laatste week behoorlijk druk geweest. Ik probeer altijd een aantal blogs gereed te hebben staan om te publiceren. Voordeel is dan dat het niet moet en er geen druk (haastwerk) achter zit. Maar soms heb ik inspiratie om wel drie blogs achter elkaar te kunnen schrijven en het gebeurt ook wel dat ik een week heb dat ik niet weet waar ik over moet schrijven. Daarom is het handig als er wat blogs gereed staan en zo probeer ik ook om elke 3 dagen minstens 1 blog te plaatsen. De onderstaande schoonmaak werkzaamheden vonden dan ook al op 2 april plaats.

Zo is de afdeling van de duivinnen grondig schoongemaakt. Alle roosters en losse delen zoals de voerplaat en mestplaten verwijderd. Zelfs nu ook de 3 balken waar de roosters op liggen. Daarna alle droge mest verwijderd en met de stofzuiger alles gezogen. Ook de muren, plafond etc. Overal waar ik bij kon komen met de stofzuiger.

Daarna de hele afdeling gespoten met de onderstaande spuitbus.

De bovenstaande spuitbus is in Nederland niet meer te koop maar nog wel in Duitsland.

Ook afdeling 1 en 2 van de doffers onder de houten roosters schoongemaakt. Bij deze 2 afdelingen niet de stofzuiger gebruikt maar wel gespoten tegen de insecten etc. Tevens bij afdeling 1 het rengedeelte onder de roosters de droge mest verwijderd. Bij het rengedeelte was dit de laatste afdeling die nog gedaan moest worden.

Nu vraagt u zich af wat er dan zo opmerkelijk was. Nou dat zal ik u vertellen. Alle 38 vliegduivinnen had ik in het donker in de mandjes gepakt. Daarna hun hok spik en span schoongemaakt en weer opgebouwd. Onder de roosters een mooi laagje vloerdekkorrels gelegd zodat de mest mooi droog onder de roosters blijft. Maar meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de duivinnen te druppelen tegen de luis, 1 druppel in de nek en 1 druppel op de stuit. Het opmerkelijke was dat een behoorlijk aantal duivinnen stuitluis hadden. Ik heb er meer gezien dan dat mij lief is. We gaan dat nu even goed in de gaten houden. Het middel wat wij gebruiken heeft altijd een goede werking en bij voorgaande controles was het altijd verholpen. Maar vertrouwen is mooi maar controle is beter.

Ik heb eerder een blog geschreven wat er niet op een duif moet zitten. Daarin kunt u zien hoe stuitluis eruit ziet. Ze zijn heel klein en behoorlijk snel dus u moet goed kijken bij uw duiven.

Ik ben tevreden hoe mooi schoon de afdelingen nu weer zijn en ruiken. Nu moeten alleen de doffers nog de luisdruppels krijgen. Maar dat gaan we zeer binnenkort doen zodat al onze duiven gedruppeld zijn tegen de luis.