07-06-2023 VAN KOUDE START NAAR FOND. (Willem Mulder)

Pas geleden lees ik in een buitenlands duivenblad een reportage van een kampioen in die regio. De beste man zal goeie duiven hebben en een goed hok, anders kom je meestal niet in aanmerking voor topprestaties. Dan lees ik in de reportage zijn antwoord op de vraag wat hij aan de duiven geeft om zo goed te presteren. Het antwoord doet mij nogal verbazen. De meeste dagen van de week zijn gevuld met wel 3 verschillende bijproducten over het voer. Dan komt er ook nog dagelijks iets in het water. Dus dagelijks zeg maar 4 verschillende bijproducten (!!!), behalve dan op de inkorfdag.  En de lever van die duiven moeten dat allemaal maar verwerken. Ik vind het knap. Nou hoor ik wel vaker extreme dingen die liefhebbers doen en die helemaal tegen de logica in gaan. Probleem is ook nog dat een aantal liefhebbers dat dan ook gaan doen en meestal eindigt dat voor de liefhebber in een catastrofe. Ik zeg altijd tegen liefhebbers: mooi dat het daar lukte, maar niet nadoen, volg je eigen kop. Kijk niet naar anderen en selecteer op je eigen systeem. En ja, natuurlijk zijn er zeker een aantal basisregels.

Bijproducten.

Ook zie ik die veelheid van bijproducten wel terug in sommige voerschema’s. Je komt gewoon dagen en stront tekort als je alles aan de duiven wilt geven. Het is meestal alleen goed voor de fabrikant, niet voor de duiven. Nou ben ik helemaal niet tegen bijproducten. Het is de kunst duiven te helpen met een sneller herstel. Dan speel je niet beter, maar wel langer goed. Op een forum sprak een liefhebber die samen met zijn vader duiven hield. Ze woonden naast elkaar en hadden ook dezelfde duiven. Vader geloofde niet in bijproducten en de zoon wel. Na een aantal vluchten bleken beide hokken evengoed te presteren. “zie je wel, dat het helemaal geen verschil maakt”, zei de vader tegen zijn zoon. Maar de tweede helft van het duivenseizoen zakten de duiven van vader langzamerhand weg. Bij de zoon kwamen de duiven veel beter. Ze waren fitter, omdat ze het gehele seizoen beter hersteld waren na de vlucht. Dus bijproducten? Jazeker wel, maar met mate en met  verstand.

Voerschema’s

Dit jaar ziet het er weer anders uit dan vorig jaar. “Ik volg hetzelfde voersysteem als vorig jaar en het lukt voor geen meter” hoor ik regelmatig. Hoe kan dat? Is het systeem veranderd? Of is het voer misschien veranderd?” Ik ben dan wel met pensioen gegaan, maar de telefoon gaat nog dagelijks en per mail worden ook nog veel vragen gesteld door liefhebbers uit verschillende landen. Nou vind ik dat helemaal geen probleem. Als ik liefhebbers kan helpen met beter presteren in een sport die ook mij  hobby is, waarom niet. Wij menen, dat het in het voer zit of in andere bijproducten. Maar er wordt niet gelet op de veranderde omstandigheden. “De duiven zijn te licht”, hoor ik dan. “En ik voer toch precies die aanbevolen 30 gram per dag…. Ja, want dat heeft “mister goeroe X” gezegd. Die man vliegt zelf heel goed en die zal het toch wel weten?”   

Wie kunnen we de schuld geven?  

We zoeken vaak de schuld bij het voer, het weer, de wind etc. Toch moeten we meer denken in oplossingen. Ja, het is dit jaar tot nu toe eigenlijk veel te koud geweest voor duiven om aan wedstrijden mee te doen. Er zijn al meerdere vluchten geweest met temperaturen onder de 10 graden. Duiven ademen dus duizenden keren die koude lucht binnen. Dat levert nooit topvorm op.  Gelukkig zijn de vluchten nog kort. Maar het is zeker belangrijk om het hok warm te hebben, als de duiven weer thuis komen en ook als ze weer worden ingekorfd. Dus, als je verwarming hebt in je hok, maak daar dan ook gebruik van. En als het zo koud is, moeten we ook anders voeren dan op het voerschema staat. Ik weet niet of u al aan de salade toe bent? Ik in ieder geval niet. Bij ons is het nog regelmatig stamppot andijvie en zuurkool. Zo ook bij de duiven. Die hebben dan ook meer behoefte aan warmte en aan een verzadigd gevoel. We dienen daarom iets meer mais te voeren en ook meer vliegmengeling dan op het voerschema staat. Denk in oplossingen.

Extreem.

De eerste vitesse vlucht werd afgelast, de eerste midfond vlucht ook. En vandaag, als ik dit artikel schrijf, is het nog maar de vraag of de eerste dagfond vlucht ook zal worden afgeblazen. We hebben wel een heel extreem seizoen. En het is pas half mei…. En als ook de komende vlucht niet door gaat, dan moet je er wel voor zorgen, dat je al die energie, die je in de duiven hebt gestopt, er ook weer uithaalt. Anders gaat het niet goed komen. Dus als de fond vlucht niet doorgaat, moet je ze zelf een flink stuk wegbrengen. Zodra het even kan dus en misschien wel 2 x om ze daarna weer te kunnen opbouwen voor de volgende vlucht.

Aanpassingen.

Goed presteren onder moeilijke omstandigheden is best wel lastig.  Als de vluchten snel verlopen, is het niet verstandig om de komende week zwaar te voeren. Dat belast de duiven te veel. We kunnen wel een klein beetje olie over een lichte, vetrijke voeding geven aan het einde van de week. Niet te veel, een beetje. Dat helpt. We kunnen ook iets meer “warmté” geven aan het begin van de week als het nog zo koud is. Dat betekent eerder vliegvoer dan op het schema staat. B.v. al op maandag wat vliegvoer erbij als daar alleen zuivering staat ( een dag eerder dan op het vliegschema). Maïs geeft de duiven meer “warmte”. Ook vetrijke zaden doen dat. Een weduwnaar presteert niet onder koude of sterk wisselende dag / nacht temperaturen.

Voeren

Kijk ’s avonds niet te veel naar de weegschaal zou ik willen adviseren. Meet het voer niet precies af, maar voer de duiven totdat u ziet, dat ze geen aandacht meer hebben voor het voer. Of ze nu 20 gram of een halve kilo ( bij wijze van spreken) per duif eten is niet belangrijk. Let vooral op of er enkelen gaan drinken, of dat ze meer aandacht gaan krijgen voor de buurman dan voor het voer.  Dan kunt u stoppen met voeren. De tweede helft van de week kunt u ’s avonds meer voer geven. Dan op de dag voor inkorven: ’s morgens 20 gram per duif en ’s avonds volle bak. Dan zullen ze op de inkorfdag met 1 nacht mand die dag bijna niet meer eten en dan hebt u ze goed. Natuurlijk zijn er ook andere methodes. Deze is er zeker één van.

De dagfond staat voor de deur.

Hoe moet ik voeren op de dagfond vluchten is nu de actuele vraag. Er zijn veel methodes en dus vele wegen naar Rome. Er zijn goede liefhebbers die het volle bak systeem aanbevelen. Meestal liefhebbers die veel duiven hebben. Erg gemakkelijk en er zijn altijd (een aantal) duiven in topvorm. Maar als je dat systeem wilt volgen, moeten de duiven daar zeker al vanaf het begin van het jaar aan gewend zijn. Duiven die maar blijven eten, passen niet in dat systeem en moeten verwijderd worden.

Maar, als je maar 10 duifjes speelt, zou ik dat systeem niet aanraken. Dan zou ik kiezen voor een systeem die al die 10 duifjes naar de topvorm brengt.

Fond en zware midfond ( twee nachten mand):

Een systeem die ik vaak aanbeveel is als volgt:  Inkorven is nu op donderdag. Voeren ´s morgens 15 gram,  ‘s avonds: tot 3 op de 10 duiven water hebben gedronken. Of: stoppen als je ziet, dat de aandacht voor het voer verdwijnt. Op de dag VOOR inkorven (woensdag):’s avonds volop voeren, maar geen volle bak. De duiven moeten op de inkorfdag nu ook nog gewoon voer willen eten, omdat ze twee nachten mand hebben. ‘s Middags nog wel een beetje snoepzaad, hennep of Energy mengeling geven, zodat ze nog even wat water gaan drinken. Het beste is inkorven met een halve krop vol voer.

Wat voer ik de laatste twee dagen voor inkorven?

Welk voer moet ik dan geven? Een energiemengeling? Ik adviseer niet om alleen een Energiemengeling te geven als we twee nachten mand hebben. Er moet dan altijd een derde tot 50% vliegmengeling bij.  Waarom? De duiven hebben twee nachten mand. Soms zelfs drie. Als je dan alleen Energie mengeling geeft zal de eiwit stofwisseling van zwaar verteerbaar eiwit stoppen. Wat betekent dat? In elk voer zit altijd eiwit. Ook in alle vetrijke zaden zit eiwit. Dat is allemaal licht verteerbaar en meestal binnen 36 uur verteerd. Alleen het eiwit uit peulvruchten is zwaar verteerbaar en verteerd in 60 tot 72 uur tot lichaamseiwit. Als er geen erwten in het voer zitten, zal de stofwisseling van het zwaar verteerbare eiwit ( peulvruchten) stoppen. Er is immers geen zwaar verteerbaar eiwit meer. Als je dan de pech hebt, dat je kopwind krijgt, zullen de duiven dat zwaar verteerbare eiwit nodig hebben voor een goede werking van de spieren. Maar als die stofwisseling is gestopt, moet dat eerst weer op gang komen. Dan ben je mooi te laat. Je zult duiven thuis krijgen die zo scherp zijn als een mes. En je had toch zoveel vetten gevoerd…. Nee, dat was niet de oorzaak. Je had een beetje erwten moeten voeren op de inkorfdag. Dat moet helemaal niet veel zijn, maar de stofwisseling van peulvruchten mag niet stoppen bij vluchten met meerdere nachten mand.

Tot slot.

Goed presteren onder moeilijke omstandigheden is niet eenvoudig. Wat we moeten hebben is een beetje geduld. Het seizoen is nog lang en we krijgen vast en zeker nog mooie vluchten. En die eerste korte vluchtjes….ach, die zijn we over een paar weken al weer vergeten. De mooie vluchten blijven ons het langste bij. Heb dus een beetje geduld en wissel niet steeds van voer of van bijproducten. Alleen als het helemaal waardeloos is en een verandering nooit slechter zal kunnen uitpakken dan het nu doet. Je mag mij dan ook gerust even bellen. Naast een goed voersysteem met voldoende energie voor onderweg plus een goed eiwit product, een olie met lecithine en goede mineralen kom je al een heel eind. Laat je niet gek maken en houd de duiven zoals jij dat kunt, gezien je thuis of werk omstandigheden.

Veel succes, Willem.