08-06-2023 Voerschema aangepast.

Naar aanleiding van het voorgaande artikel van Willem Mulder heb ik mijn voerschema aangepast. De reden is het onderstaande schrijven van hem.

Wat voer ik de laatste twee dagen voor inkorven?

Welk voer moet ik dan geven? Een energiemengeling? Ik adviseer niet om alleen een Energiemengeling te geven als we twee nachten mand hebben. Er moet dan altijd een derde tot 50% vliegmengeling bij.  Waarom? De duiven hebben twee nachten mand. Soms zelfs drie. Als je dan alleen Energie mengeling geeft zal de eiwit stofwisseling van zwaar verteerbaar eiwit stoppen. Wat betekent dat? In elk voer zit altijd eiwit. Ook in alle vetrijke zaden zit eiwit. Dat is allemaal licht verteerbaar en meestal binnen 36 uur verteerd. Alleen het eiwit uit peulvruchten is zwaar verteerbaar en verteerd in 60 tot 72 uur tot lichaamseiwit. Als er geen erwten in het voer zitten, zal de stofwisseling van het zwaar verteerbare eiwit ( peulvruchten) stoppen. Er is immers geen zwaar verteerbaar eiwit meer. Als je dan de pech hebt, dat je kopwind krijgt, zullen de duiven dat zwaar verteerbare eiwit nodig hebben voor een goede werking van de spieren. Maar als die stofwisseling is gestopt, moet dat eerst weer op gang komen. Dan ben je mooi te laat. Je zult duiven thuis krijgen die zo scherp zijn als een mes. En je had toch zoveel vetten gevoerd…. Nee, dat was niet de oorzaak. Je had een beetje erwten moeten voeren op de inkorfdag. Dat moet helemaal niet veel zijn, maar de stofwisseling van peulvruchten mag niet stoppen bij vluchten met meerdere nachten mand.

Laat ik nu 100% energiemengeling geven op de laatste voerdag. Niet goed dus voor de stofwisseling die kan stoppen door het gebrek aan erwten.

Ook heb ik naar aanleiding van een tip van Arnold Paalman wijzigingen aangebracht in de begeleiding van de duiven na hun thuiskomst en de daarop volgende dag. Wat zit er in het drinkwater en gaat er over het voer?

Arnold Paalman zegt dat het herstel van de duiven na de vlucht zeer belangrijk is en dat bij de meeste liefhebbers niet goed gaat.

Hij heeft mij verteld wat zijn duiven krijgen voor een goed herstel. Arnold Paalman pakt drie afdelingsoverwinningen op een rij dus het is denk ik zeer goed om zijn advies op te gaan volgen.

Wilt u ook weten hoe Arnold dat doet, kom dan op de forumdag van onze vereniging op 13 Januari 2024. Arnold zal u dan vast vertellen hoe hij zijn duiven snel laat herstellen.

Tevens is er dan een prachtige duiven/bonnen verkoop ten bate van “Make a Wish” en nog veel meer.

Noteer dus vast deze datum in uw agenda.