08-01-2022 Ukkie.

Ukkie is de naam van 1 van onze jaarlingen. Ze was een nakomertje en het laatste jong wat via de kwekers verhuisde naar het jonge duiven vlieghok. Ik had er een hard hoofd in want ze werd vrij laat afgezet en moest beslist mee met de natour vluchten.

Normaal gesproken wordt er geadviseerd om met jonge duiven te gaan africhten als ze 100 dagen oud zijn. Maar onze Ukkie was nog maar 76 dagen oud toen ze mee moest voor haar eerste africhtingsvlucht. U kunt zich vast voorstellen dat wij haar met extra belangstelling volgden.

Nu ben ik altijd zeer voorzichtig met mijn jonge duiven om te voorkomen dat ik een slecht jaar krijg met de jongen, waardoor mijn planning om een goede vliegploeg op te bouwen vertraging op loopt. Dat houdt ook in dat de eerste africhtingen van de jonge duiven op korte afstanden van het hok worden gehouden. Zodoende kreeg Ukkie nog wat extra tijd voordat de africhtingsvluchten op 15 tot en met 40 kilometer zaten.

Maar Ukkie kwam opvallend goed naar huis. Van de lastige Duffel met kopwind was ze de 19e jonge duif die thuis kwam. (Van de 65 jongen)

Uiteindelijk zijn er een goede 10 duiven niet meer thuis gekomen. Ik heb heel lang getwijfeld of ik de jongen zou inkorven, wel gedaan met als gevolg teveel jongen weg. Pech met het slechte weer op de zondag zodat er niet voldoende jongen konden terug komen.

Ukkie heeft in het duivinnenhok een vaste plek bemachtigd en dat is bovenop de deur welke openstaat van het nachthok naar het daghok van de duivinnen. Deze deur staat altijd los zodat mijn duiven lekker in de frisse lucht zitten.

Hier zit Ukkie altijd, nu even niet meer.

Een klein deel van het gaas gedeelte is nog open zodat er genoeg frisse lucht in de afdelingen kan komen.

Ik had teveel last van tocht in de winter van 2020, dus ook meerdere duiven met orni problemen en vandaar nu het gaasdeel meer dicht gemaakt. Orni problemen hebben we in 2021 niet meer gezien.

Maar ik was bij de duiven aanwezig en hoorde bij de duivinnen een behoorlijk lawaai. Het was niet normaal en Ukkie was al vechtend met een andere duivin naar beneden gevallen. Nu wil het dat in het ren gedeelte er gegalvaniseerde roosters liggen, dit in tegenstelling tot de nachthokken waar houten roosters in liggen. Helaas had Ukkie zich behoorlijk bezeerd aan haar rechter poot. Ik kon niets zien, niets gebroken maar Ukkie had er veel last van. Dus Sabine heeft haar meegenomen en behandeld Ukkie nu aan haar poot.

Dit is Ukkie met haar gefixeerde poot. We hopen dat hierdoor haar poot meer rust krijgt en Ukkie sneller zal herstellen. Inmiddels is de poot niet meer gefixeerd aan haar lichaam maar alleen haar poot en ze loopt al wat beter.

Ukkie is een jong van mijn 14-136 die eerste Vitesseduif werd van een 600 liefhebbers. Zowel Sabine als ik, hebben er vertrouwen in dat ze als jaarling ons niet zal teleurstellen. Nu maar hopen dat ze gauw verder opknapt.

Haar moeder.