10-01-2022 Aanpassingen.

Voor het vliegseizoen van 2022 gaan we nog een paar wijzigingen doorvoeren in ons voerschema en bij de medicatie.

Eerst maar eens ons voerschema. In 2021 merkte ik dat mijn duiven de laatste dag voor het inkorven veel voer tot zich namen. Meer dan de andere jaren dus ik ben begonnen te zoeken wat de oorzaak kon zijn.

Zoals u kunt zien geef ik de dag voor het inkorven Super Dieet Basic Line (VTB17) van Van Tilburg.

Bij Versele Laga gaan ze de benaming van Super Dieet aanpassen in Super Conditie. Dat is ook een veel meer sprekende benaming want het voer zorgt ervoor dat de duiven een boost krijgen aan extra vetten waardoor ze meer conditie opbouwen en het langer vol kunnen houden. Klik hier voor het artikel op de Versele Laga site. Je kunt ook mooi zien welk percentage zaden er in een zak zit.

Maar nu eerst terug naar mijn onderzoek, bij Van Tilburg staat wel op hun site welke zaden er in een zak zitten maar niet welk percentage. Het staat wel op hun zak voer vermeld. Wat bleek het vetpercentage was maar ongeveer 6%. Daarna heb ik gekeken wat het vetpercentage was van de zak voer bij mijn vorige leverancier. Daar bleek het vetpercentage ruim het dubbele te zijn. Dus ben ik midden in het seizoen nog op zoek gegaan naar een andere zak voer met een hoger vetpercentage. Na wat zoekwerk ben ik uitgekomen bij Garvo. Mede omdat een dierenzaak in Hengelo Garvo voer verkoopt.

Deze zak voer is het geworden en zal in de plaats komen van de VTB17

Ook aan de medische kant ga ik zeker 1 aanpassing doorvoeren en wellicht nog eentje meer.

Onze vliegduiven krijgen elke week in het vliegseizoen op de dag voor het inkorven Witte Neuzen Black van Belgica de Weerd over het voer voor de luchtwegen. Maar na een vraag aan de dierenarts waarin hij adviseerde om af en toe af te wisselen van medicijn, ga ik dat zeker doen.

Ik ga nu gebruiken de Witte Neuzen Zwart, Witte Neuzen Rood en Orni Speciaal van Belgica de Weerd. Om de drie weken een ander medicijn voor de luchtwegen.

Ook krijgen mijn duiven bij thuiskomst, de dag erna altijd BS over het voer. BS is voor betere spijsvertering ook van Belgica de Weerd en voorkomt het geel. Voor de behandeling van trichomoniase, hexamitiase en coccidiose is BS geschikt. Je ontsmet op deze manier je duiven welke terug zijn van een wedvlucht en met andere duiven in de containers en manden hebben gezeten. De kans voor je duif om daar besmet te worden is zeer hoog.

Wellicht ga ik proberen om onze vliegduiven 1x per 2 weken te behandelen met BS en met WN etc. Maar dan de eerste week BS na de vlucht, de tweede week WN op de dag voor de inkorving en zo voort. Hiermee verminderd mijn medicatie met 50% wat betreft de BS en WN.

OPMERKELIJK:

Het vreemde object wat u ziet liggen bij het duivenvoer en onder de meetlat is een niersteen. Deze heb ik na een slechte nacht uitgeplast. Pffff nou maar hopen dat ze niet groter worden want dan heb ik echt een medisch probleem te pakken.