16-01-2021 Het spelsysteem voor de vliegduiven.

We gaan in 2021 zoals reeds geschreven 2 duivinnen koppelen aan 1 doffer. We vliegen alleen maar met duivinnen maar voor 2021 wordt er een uitzondering gemaakt voor een aantal losse doffers. (Monnikken genaamd)

Onderstaand een uitgebreid verslag hoe we dat gaan doen. Maar we beginnen met een overzicht van ons vlieghok, het Van Zon hok met zijn capaciteit.

Het Van Zon vlieghok.

Het vlieghok bestaat uit 4 afdelingen, van links naar rechts afdeling 1, 2, 3 en 4.

De enige invliegklep zit tussen afdeling 1 en 2 in. Een duif welke naar afdeling 1 moet, gaat links af bij binnenkomst, de duiven voor de afdelingen 2 t/m 4 gaan rechts af. Met de schuifdeuren kunnen we dan de afdelingen 3 en 4 ook los zetten.

Het hok is ongeveer 7,5 meter lang. De afdelingen zijn ongeveer per stuk 1 meter 60 breed.

Afdeling 1 heeft 12 broedvakken. (Ouden)

Afdeling 2 heeft 12 broedvakken. (Ouden)

Afdeling 3 heeft 68 zitvakken. (Jongen/Ouden, waarvan ik 64 zitvakken simpel kan ombouwen naar 32 kleine broedvakken)

Afdeling 4 heeft 72 zitvakken. (Jongen/Ouden, waarvan ik 68 zitvakken simpel kan ombouwen naar 34 kleine broedvakken)

De zitvakken en kapelletjes in de rennen zijn niet mee genomen in de bovenstaande aantallen.

Begin december heb ik 24 doffers van 2020 op de hokken gezet met de broedvakken, dus de afdelingen 1 en 2. Deze doffers blijven op de vitesse en midfond vluchten thuis (100 / 500 km) zodat de duivinnen altijd de doffer treffen bij thuiskomst. Deze 24 doffers zullen pas weer op de Natour gespeeld worden. In totaal zijn er nog 37 doffers aanwezig. De doffers van 2019 zijn streng geselecteerd, er zitten nu nog 7 doffers van 2019. De rest zijn allemaal jonge doffers van 2020. Deze zijn niet geselecteerd want laat dat liever aan de mand over. Ik heb bewust gekozen voor 24 doffers van 2020 met de laagste prestaties over het afgelopen jaar. We kweken alleen uit onze kwekers en nog niet uit de vliegduiven. De doffers hadden allemaal een eigen broedvak bemachtigd. Op 4 januari zijn er 24 duivinnen bijgezet. Ik ben voorstander bij de vliegduiven dat ze zelf een partner mogen uitzoeken. (Er zaten 49 duivinnen op ons vlieghok) Deze 24 duivinnen mogen de eerste ronde eitjes groot brengen van de kwekers. Deze 24 duivinnen is onze A ploeg. Heb bewust de 18 duivinnen gepakt van 2019 en deze aangevuld met de 6 beste duivinnen gezien hun prestaties van 2020. Mijn duivinnen zijn niet geselecteerd omdat ik beslist een complete ploeg duivinnen wilde overhouden om 2 duivinnen te kunnen koppelen aan 1 doffer. Best een opgave als je opnieuw begint met een hok van 7,5 meter lengte en dan om na twee jaar 48 vliegduivinnen over te houden. Maar het is gelukt en ik ben er blij mee. Dus 2021 wordt een jaar om ervaring op te doen met dit systeem en om ervan te leren. Vindt dit belangrijker dan dat er een aantal duivinnen bij zitten die onder de maat gaan presteren. De A ploeg duivinnen zullen samen met de jongen van de eerste ronde worden afgezet als de jongen ongeveer 15 dagen oud zijn. Daarna mogen de 24 doffers een aantal dagen alleen in het hok verblijven voordat ik ze ga koppelen aan hun andere duivin van de B ploeg. Deze 24 duivinnen zullen alleen op eitjes mogen broeden om ze op tijd voor de vluchten op weduwschap te kunnen zetten.

De 48 duivinnen worden ondergebracht in afdeling 3 tijdens het vlieg seizoen. Afdeling 4 wordt dan voor de jonge duiven. Vorig jaar hebben we de 3 ronde jongen van de kwekers bij elkaar gezet in 1 afdeling en dat ging zeer goed. Vorig jaar heb ik vliegduivinnen op de broedvakken laten zitten in het vliegseizoen en ondanks de mooie prestaties is mij dat minder bevallen. Meer last van het samen hokken van duivinnen en lastig met het voeren omdat er dan twee voerbakken zijn in twee verschillende afdelingen. (Afdeling 1 en 2) Ik had de duivinnen in Neede ook nooit op de broedvakken zitten. Dus krijg het in 2021 met het trainen van de vliegduivinnen en vooral het binnenhalen (Alles rechts af naar afdeling 3) en het voeren van de vliegduivinnen een stuk makkelijker. (Hoef ik niet heen en weer te lopen, buitenom tussen afdeling 1 en 2) De duivinnen krijgen voor het inkorven nooit de doffers te zien, dus kan ze mooi allemaal uit afdeling 3 pakken. Tot zover het spel met de duivinnen.

Het spel met de losse doffers, monnikken genaamd. We hebben onze beste 13 doffers laten zitten om als Monnik mee te gaan spelen. De monnikken mogen in het vliegseizoen in afdeling 1 verblijven. Heb eens een mooi verhaal gelezen van AS. Hij was eens op bezoek bij een liefhebber met zeer goede prestaties. Toen hij in zijn weduwnaars hok stond met 12 broedvakken, vroeg de liefhebber aan AS of hem wat op viel. Dat was niet het geval waarna de goed presterende duivenliefhebber hem vroeg het aantal duiven te tellen. Het bleken er 13 te zijn. Dat was dus zijn geheim om de duiven extra te motiveren, 12 broedhokken met 13 doffers op het hok. We gaan eens kijken hoe dat bij ons gaat functioneren dit jaar. Ook zal ik eens proberen om voor het inkorven een paar duivinnen in hun hok te laten. Wellicht motiveert dat ook nog om vroeger thuis te komen van de vlucht. De monnikken doffers zullen om 17 uur worden losgelaten om een goed uur te trainen. Daarna van 18.30 tot maximaal 20.00 uur de duivinnen. Dus ze komen maar 1x daags los. De ochtend staat gereserveerd voor de jongen.

Ik was van plan om dit jaar niet meer met doffers te gaan spelen op de vitesse en midfond vluchten. Maar met dit aantal doffers heb ik samen met Sabine besloten om alle jonge doffers een kans te geven en om de selectie over te laten aan de mand. Heb wel afgesproken met Sabine dat ik dan geen kwekers bij huis heb zitten anders wordt het teveel werk. Zitten nu nog 3 kweekkoppels bij mij dit jaar maar dat is goed te doen. (Laatste jaar) Ik had ze liever niet gehad maar kan er mee leven.

De 24 doffers welke elk gekoppeld zitten aan twee duivinnen, verblijven in een mooi dofferhok met 24 zitvakken en een buitenren. We gaan deze buitenren voorzien van gordijnen of een rolluik of iets dergelijks zodat deze de duivinnen niet kunnen zien als ze moeten trainen.

Het hok voor de 24 doffers. Ik maak nog een mestplank onder de 24 zitvakken zodat de mest zich niet kan ophopen tussen de roosters. Met een schuifdeur kan ik de 3 kweekkoppels afsluiten van het gedeelte waar de doffers in verblijven inclusief de ren.

Een punt van aandacht zal beslist zijn hoe om te gaan met de duivinnen bij terugkomst van de vlucht. Hun partners zitten dan in de broedhokken welke op de helft staan. Het voorste deel van het broedhok is dan beschikbaar voor de duivinnen. Ik zet dan de motivatiebak ook in het voorste deel, waardoor en twee duivinnen plaats kunnen nemen voor de tralies in het broedvak.

Zo treft de duivin bij thuiskomst haar doffer aan. Er kunnen twee duivinnen plaats nemen, 1 aan de rechter kant van de motivatiebak en 1 op de motivatiebak. Dat geeft Sabine wat meer tijd om de eerste duivin bij de doffer te laten. Dan kan ze de duivin bij de doffer laten en de motivatiebak naar achteren zetten en half draaien zodat de duiven via de opening bij de broedschotel kunnen komen die in de motivatiebak staat. De andere duivin heeft dan de gehele voorkant tot aan de tralies tot haar beschikking. Ik profiteer dan optimaal van de diepe broedvakken.

We zullen moeten kijken of er dan niet teveel gevochten wordt onderling tussen de duivinnen. Mocht dit zo zijn dan kunnen we alvast een duivin bij de doffer laten om dit op te lossen. In afdeling 1 komen dan ook de monnikken binnen en dat geeft ongetwijfelt veel ruzie. Oplossing is om de doffers dan meteen naar afdeling 3 te verhuizen bij thuiskomst en daar 1 duivin bij te doen.

Ik ben benieuwd hoe het in de praktijk zal uitpakken en zal er ongetwijfeld meer over gaan schrijven. Wordt vervolgt.

Ps om het voor ons wat makkelijker te maken, hebben al onze duiven per ploeg, per afdeling een extra plastic gekleurde ring om.

Zo hebben de 24 doffers, 12x blauw en 12x rood om.

De 48 duivinnen hebben, 12x geel, 12x oranje, 12x rose en 12x wit om. (De A en B vliegploeg)

De 14 monnikken krijgen een paarse ring om.

De jongen krijgen naast de blauwe vaste voetring een extra groene ring om. Dat doe ik al jaren en kan dan meteen zien of er een vreemde tussen zit en kan dan meteen deze er tussen uit pakken. Want een besmettingskans door vreemde duiven is zo opgelopen op je hok. Vooral als deze wat langer tussen je duiven kan verblijven, we zien het nu in de praktijk met het corona virus. Voorkomen is beter dan genezen.

Volgende week een verhaal over de NPO ringen van 2021 en dat deze reeds op 13 december 2020 beschikbaar waren.!!!!!!!