10-04-2024 Africhting Lievelde 30 km.

Vandaag met al onze vliegduiven naar erve “Kots” gereden in Lievelde.

In en om Erve Kots is van alles te beleven. De mooie omgeving is ideaal voor fiets- en wandeltochten. Ook voor een dagje cultuur snuiven zit u in de steden rondom Lievelde goed. Breng een bezoek aan ons Openluchtmuseum en kom alles te weten over de geschiedenis van Erve Kots en de oude ambachten. Bent u een bierliefhebber? Ontdek dan hoe bier gemaakt wordt en leer meer over de historie van de bieren bij de Bier Experience van het Brouwhoes. Ook als u niet van bier houdt, is deze interactieve beleving een aanrader voor jong en oud. Aan het einde van de dag kunt u zich lekker laten verwennen in ons restaurant het Hoofdkwartier van de Prins. Hier geniet u van overheerlijke specialiteiten uit de houtskooloven, bereid met streekproducten uit de Achterhoek. Liever wat anders eten? Bij Herberg Erve Kots heeft u ruime keuze aan diverse pannenkoeken en grill gerechten. 

Ik heb de duiven dinsdag avond mooi laat in het donker in de mandjes gezet. Alle 90 vliegduiven mochten mee. Op de woensdagmorgen om 9.15 uur Sabine opgehaald met haar 2 vliegduiven en vertrokken naar erve “Kots”.

Om ongeveer 10 uur waren we op de plek van bestemming. Sabine heeft eerst haar 2 duiven een doffer en duivin die samen een koppel vormen losgelaten. Ze waren zo blij dat ze samen mochten vliegen dus het duurde even voordat ze de losplaats verlaten hadden. Het zijn 2 duiven die bij mij reeds gevlogen hebben dus bij onze thuiskomst zaten ze beiden al weer in hun hokje.

De mandjes zijn uitgepakt en de stoelen gereed gezet. Als de zon scheen dan was het aangenaam zitten, maar als de zon achter de wolken zat, dan was het frisjes.

De lucht was prachtig, zeer mooi weer om de duiven te gaan africhten.

Om 10.15 uur zijn we begonnen met het 1 voor 1 lossen van de 90 vliegduiven. Elke minuut 1 duif op de klok zodat we er een tijdrace van kunnen maken. We weten de vertrektijd per duif en de aankomsttijd, zo kunnen we mooi zien welke duif er het snelste heeft gevlogen over de 30 kilometer. We hebben meer dan 90 minuten gezeten want we werden 1x door een verkeerde roofvogel opgehouden, daarbij pakte ik ook tussendoor de lege mandjes in de auto.

Bij thuiskomst stonden er 84 duiven op de klok van de 90. Binnen een uur waren dat er 89. We missen nu nog een jaarling duivin die al 6 wedvluchten heeft gehad in haar geboorte jaar. Ik ben bang dat haar wat overkomen is.

We vliegen met 2 duivinnen op 1 doffer en dan zitten er bij de doffers in elke afdeling ook nog 4 losse doffers in die afdeling. Maar door de opstelling van de broedvakken wordt er wel veel gestoeid maar ze vechten niet echt met elkaar. Gelukkig maar want er is niemand bij het hok om het te corrigeren.

De motivatiebak (verhoging) zorgt ervoor dat er altijd een uitweg is voor de duif om het gevecht uit de weg te gaan.

Wat ik dan vooral zie is dat vooral de A ploeg, de oude duivinnen bij de doffers zitten. De jaarling duivinnen zitten dan te kijken wanneer hun kans komt. Daarom heb ik ook eerst de oude duivinnen weg gepakt bij de doffers zodat de jaarling duivinnen hun plek konden innemen en ook een uur plezier mogen beleven met hun doffer.

Nu gaan vrijdag alle duiven mee naar de africhtingsvlucht met de container naar Kalkar (63 km.) Daarna wil ik de jaarlingen ook doordeweeks 1x extra africhten, dat heeft 2 voordelen, ze krijgen meer ervaring en leren meer, maar ze mogen dan ook bij hun doffers zonder dat de oude duivinnen (A ploeg) erbij zit. Het zal ook de motivatie zeer ten goede komen bij de jaarling duivinnen.