11-01-2023 Eitjes etc.

Onze timing om de niet bijgelichte vliegduiven een viertal dagen eerder te koppelen dan onze bijgelichte kweekduiven die bij Sabine verblijven was perfect. Een paar vliegduiven hadden 1 dag eerder hun eerste eitje gelegd dan de kweekduiven bij Sabine. Vanaf gisteren gaat het mooi vlot met het leggen van de eitjes bij zowel de kweekduiven bij Sabine als de vliegduiven.

Kun je toch mooi zien dat als je niet van te voren bijlicht er gauw een dag of 4 verloren gaat voordat het eerste eitje gelegd wordt.

Afgelopen zondag is ook de elektra klus in de hokken gereed gekomen. We hebben het gezellig afgesloten met Hans en Gretha met lekker warm eten van de chinees.

In alle afdelingen heb ik nu licht die aangezet kan worden met een schakelaar of met een timer. Ook heeft elke afdeling een extra stopcontact waar de verwarmingsplaat die voor de broedvakken of zitvakken komt te liggen op kan worden aangesloten. Wel of niet met een timerklok. Nu nog even de verwarmingsplaten bestellen. Die ga ik pas gebruiken in Maart en de electra pas na de langste dag, beslist niet eerder.

Daarnaast ben ik begonnen om het kleine kweekhokje bij mij op te splitsen in twee afdelingen. Een afdeling voor de 7 kweekkoppels die er zitten en het rendeel wordt een afdeling voor de derde ronde jongen van onze kweekduiven. De houten roosters zijn verwijderd uit de afdeling van de kweekduiven. Dan kan ik mooi dagelijks de vloer schoonmaken en heb dan een prachtige schone afdeling zonder dat de mest zich ophoopt onder de roosters. In het rendeel had ik nog wat lekkage aan de muurzijde dus heb ik in het hok een gesloten waterafvoer gemaakt. Een mooie mestplaat op maat laten maken voor onder en voor de zitvakken.

De kast met 20 zitvakken uit het kwekersdeel gehaald en in het rendeel geplaatst. De kapelletjes uit het rendeel verwijderd en deze worden weer in het kweekdeel opgehangen. Voordeel is dat er dan 30 jongen plek hebben in het rendeel.

Bij het verwijderen van de kapelletjes kwam ik nog een drietal rode bloedluizen tegen. Daar zijn we niet blij mee maar gelukkig ontdek ik het mooi op tijd. Wel bijzonder om deze diertjes in Januari te mogen ontdekken want ze kunnen niet leven als het onder de 5 graden wordt.

Ik zal in een volgende blog u wat meer vertellen hoe de rode bloedluis behandeld kan worden. Er zijn wel een viertal mogelijkheden. Ik ga binnenkort al mijn afdelingen behandelen want anders gaat het ten koste van de vliegprestaties als de rode bloedluis blijft zitten.

Tevens hebben de 15 duivinnen die nog gekoppeld moeten worden als de 24 andere duivinnen met hun jongen worden afgezet, hun eerste wormkuur gehad. Dat kon mooi omdat ze nu toch een anderhalve maand moeten wachten totdat ze bij de doffers mogen.

Ook in de duivinnenafdeling een aantal zitvakken dicht gemaakt zodat er geen zitvakken over zijn. Ik heb 39 vliegduivinnen terwijl er plek is voor 48 duivinnen.

De vijf zitplekken uiterst rechts dicht gemaakt.
Ook deze 4 zitvakken dicht gemaakt, het viel mij op dat hier de duiven niet graag zitten. Ze zoeken dus bewust geen plek op schuin tegenover elkaar.

Ook heb ik er een aantal drinkbakken bij gehaald zodat elke afdeling twee drinkbakken tot zijn beschikking heeft. Ik gebruik dan 1 drinkbak terwijl de andere drinkbak, na te zijn gewassen, mooi kan opdrogen. TIP: het gebruik van dubbele drinkbakken heeft een positieve werking, vooral als de drinkbakken gedroogd worden door zonlicht op het voorkomen van trichomonen dus het geel bij de duiven.

Bij twee afdelingen was de deur in de ren naar buiten toe bekleed met windbreekgaas. Maar in tegenstelling bij de twee andere afdelingen was de onderzijde van de deur niet voorzien van een polycarbonaatplaat waardoor er dakwater door de wind in het ren gedeelte werd geblazen. Dit verholpen door ook bij deze afdelingen de onderkant van de deur van polycarbonaatplaat te voorzien. Gelijk daar onder de roosters alles verwijderd zodat het mooi kon opdrogen. Nattigheid in de hokken is uit den boze of de hokken moeten veel te droog zijn.

Ook nog even kritisch gekeken of er geen mesthopen zichtbaar zijn onder de roosters. Dat was wel het geval dus meteen even de mestplaten die de mest moeten opvangen aangepast en zelfs zitkapelletjes verwijderd om ophoping van mest te voorkomen. Het zijn allemaal kleine pluspunten die ervoor moeten zorgen dat de prestaties van onze duiven in 2023 weer een stuk beter worden dan vorig jaar. Ik heb er een goed gevoel bij en er ook vertrouwen in dat het goed komt. Nu maar hopen dat de vogelgriep ons niet in de weg gaat zitten. In Enschede was in een park vogelgriep ontdekt maar we zijn gelukkig nog niet aan het vliegen met de duiven.

https://www.olympiade2024.nl/