11-11-2021 Schuiven Van Zon hok.

Mijn meest bezochte pagina op mijn site is die met daarop de foto,s van de bouw van ons Van Zon hok.

Deze pagina is door 30.000 liefhebbers bekeken.

Maar ik krijg veel specifieke vragen over het plafond en het systeem met de schuiven. Hiervan staan er geen foto,s op deze site, dus zal er nu wat plaatsen.

In mijn hok zit een normaal plafond zoals in de meeste hokken. Aan de voorzijde 2 raamwerken welke ik naar achteren kan leggen om bij de schuiven te komen. Een centimeter of 30 voor de broedvakken tot aan de broedvakken is het plafond dichtgetimmerd.
Het horizontale plafond, net onder de donkere golfplaten kun je de schuiven zien die nu helemaal open staan zodat het zonlicht vol via de zondoorlatende golfplaten naar binnen kan en daardoor het hok lekker zal opwarmen. Savonds kunnen dan de schuiven dicht worden gezet zodat de warmte in de nacht wordt vast gehouden. Hierdoor zal het temperatuur verschil tussen de dag en nacht niet zo groot worden waardoor de duiven meer vorm krijgen.
De schuiven staan nu een 10 centimeter dicht.
Hier staan ze ongeveer voor de helft dicht.
Hier zijn de schuiven helemaal dicht en liggen de twee gaasramen nog uit het zicht naar achteren. De deur open gezet voor het licht voor de foto maar als de deur dicht zou zijn dan was het donker in het hok geweest. Ik kan dus simpel al mijn afdelingen verduisteren.
De twee gaasramen heb ik nu naar achteren geschoven om te laten zien hoe de schuiven lopen. Deze lopen met de golfplaten mee.
Zo komen de schuiven aan de voorzijde bij elkaar. Wederom heb ik de gaasramen even naar achteren gelegd voor de foto.
Nu zit de deur dicht en de schuiven staan nog een 30 centimeter open. De foto geeft een wat vertekend beeld maar het is al behoorlijk donker in het hok. Ook nu weer de gaasramen weer naar achteren geschoven voor de foto.
Martin van Zon geeft uitleg over het ventilatie systeem van zijn Van Zon hok.

In de Koerier Special 2018 maken wij opnieuw kennis met Martin van Zon. Zijn verhuizing in 2014 van de eendenkooi in Berkenwoude naar het stadse Krimpen aan de Lek was een grote overgang. Vier jaar later maken we met Martin de balans op hoe hij dit heeft aangepakt.

Martin legt de basisprincipes van het Van Zon-hok uit, in theorie en in praktijk. Zowel exterieur als interieur worden diepgaand behandeld. Ook het basisprincipe van de ventilatie komt aan de orde: de wind strijkt als het ware boven de afdelingen, gaat erin maar ook weer eruit.