11-11-2022 Selectie

Ik zeg altijd, er is er maar 1 die goed kan selecteren en dat is de mand.

Daarom gaan al onze oude vliegduiven ook wekelijks de mand in. Wel heb ik zowel dit jaar als vorig jaar de vliegploeg op een enkele midfond vlucht opgesplitst. Wordt het op voorbaat een pittige midfondvlucht dan wil ik nog wel eens de jaarlingen en naar mijn inzicht de wat minder presterende oude vliegduiven inmanden op een africhtingsvlucht in dat weekend. Daardoor kunnen ze mooi snel herstellen van de africhtingsvlucht waardoor ze de week erop weer hun prijs kunnen meepakken. Dat bevalt mij goed.

Zelf heb ik weinig verstand van hoe een goede duif gebouwd moet zijn. Ik verdiep mij er niet in want de mand bepaalt. Zo hebben we een doffer zitter “Big Boy” genaamd. Zo vertelde ik aan Sabine dat de doffer zo groot was dat ik er niet in geloofde dat hij wat ging presteren. Lol, het werd 1 van onze betere doffers. Zijn lichaam zit hem vooral in de weg met kopwind maar het zij hem vergeven want bij andere windomstandigheden zit hij er haast altijd op tijd bij.

Zo heb ik ook als regel, twee maal op dag 2 thuis komen of later betekent dat er geen plek beschikbaar is in onze vliegploeg. We maken wel een enkele uitzondering als bijvoorbeeld de duif gewond thuis komt. Alle duiven welke op dag 2 of later thuiskomen krijgen een aantekening op hun stamkaart. (Compustam) De datum, vlucht en dag van thuiskomst wordt genoteerd. Dus ik kan van elke duif zien of de duif thuis is gekomen na dag 1. Dat systeem bevalt ons goed.

Maar vorig jaar en dit jaar heb ik die regel niet gehanteerd bij onze jonge duiven. Ondanks dat we jaarlijks plus minus 100 jongen kweken is het voor ons heel lastig gebleken om voldoende jonge duiven over te houden. Dat ligt voornamelijk aan ons zelf. Niet het juiste systeen niet de juiste medische begeleiding en alle jongen op 1 afdeling en te voorzichtig met de jongen. In 2023 gaan we dat veranderen.

Hierin kunt u lezen wat wij in 2023 gaan veranderen bij de jonge duiven.

Ik heb met zowat mijn 50 jaar aan ervaring de grootste moeite om een mooie ervaren ploeg jonge duiven over te houden. Ik begin elk jaar weer met frisse moed en elk jaar gooit de coli weer roet in het eten. Ik heb wel het idee dat het nu elk jaar iets beter gaat maar we zijn er nog lang niet. Wel moeten de aanpassingen in 2023 ervoor zorgen dat we een mooie grote stap voorwaarts gaan zetten met onze jonge duiven. Eind volgend jaar maar eens evalueren.

Over evalueren gesproken, onderstaand een lijst van onze jaarlingen welke dit jaar mee waren op onze eerste eigen africhting. We hebben in 2021 al onze jongen aan gehouden, ook de laatkomers etc. Nu kunnen we mooi zien wat het ons gebracht heeft.

We zijn begonnen met 45 niet geselecteerde jaarlingen van 2021. Deze hadden maar 2 natourvluchten gevlogen.

De eerste klokvluchten begonnen redelijk pittig dit jaar met als gevolg dat ik meteen geconfronteerd werd met jaarlingen welke niet meer terug kwamen. Soms wel met acht tegelijk. Ik geloof dat het pas op vluchtnummer 7 of 8 was dat ik alle duiven terug kreeg van een vlucht. Ik heb maar doorgepakt met in mijn achterhoofd dat de mand de slechten er wel uit selecteert. Op de natourvluchten bewezen ook de overgebleven jaarlingen dat ik er goed aan heb gedaan. Een groep jaarlingdoffers heb ik eerst met de africhtingsvluchten meegegeven en later pas op de wedvluchten gespeeld. Reden was dat ik wilde dat er beslist doffers thuis zaten als de duivinnen van hun vlucht thuis kwamen. Zo weet ik nog goed dat ik 2 doffers uitzocht die heel goed in orde waren. Mee met de wedvlucht en alle twee weer terug. Toch zou 1 van deze beide doffers verloren gaan. Dan vraag je bij jezelf af, hoe is het mogelijk.

Onderstaand een lijst van jaarlingen die er op dit moment nog zitten.

We hebben nu nog 11 jaarlingen zitten, opvallend 3 stuks uit 1 koppel. (15-156 x 15-477 is de moeder van “Special”)

Het kan best zo zijn dat het aantal nog minder wordt, want ik heb nog de beschikking over 28 doffers terwijl er maar 24 broedvakken zijn.

Conclusie:

  • Van de 14 jongen die na dag 1 thuis zijn gekomen in 2021 zijn er nog maar 3 over.
  • Van de 31 overige jongen zijn er nog 8 over.
  • Te weinig ervaring als jonge duif (2 natourvluchten) was voor dit jaar de spelbreker.
  • Het aanhouden van alle jongen heeft vooral in het begin van het vliegseizoen geleid tot lagere prijspercentages.
  • Probeer de jonge duiven veel ervaring te laten opdoen, het jaar erop heeft u er profijt van.
  • Jongen met te weinig ervaring vragen veel energie en brengen weinig.

Hoe harder je selecteert hoe eerder je bij de top belandt. Maar al onze duiven krijgen wel een eerlijke kans. De bewuste keuze vorig jaar om alle jongen over te houden heeft slecht uitgepakt. Dat gaan we dus niet opnieuw doen.

Ik wil graag een mooie vliegploeg opbouwen van 48 duivinnen. (2 duivinnen koppelen aan 1 doffer) Maar we blijven nu steken op 40 duivinnen. Dus ondanks het kweken van gemiddeld 100 jongen is het ons in 4 jaar nog steeds niet gelukt om een mooie volwaardige vliegploeg van 48 duivinnen over te houden. Ook dat is duivensport.