15-03-2023 Klasbak

Vroeger toen er nog geen PC’s waren, stonden alle verwachte verkopen in de landelijke postduiven krant. Je kon dan een persoon bellen of schrijven om een verkooplijst aan te vragen. De verkooplijsten waren uiteraard ook bij de zaalverkoop aanwezig.

Ik spreek dan over de jaren ’70 tot en met eind jaren ’80.

Toen werden de duiven aangeprezen door hun behaalde prijzen. Duiven van 80 tot 100 prijzen en dan geen dubbelingen meegeteld waren geen uitzondering. De afstamming werd beschreven. Stamkaarten zag je toen niet in de verkoop catalogus staan.

Nu is het de omgedraaide wereld, veel duiven worden verkocht naar aanleiding van hun stamkaart. Laat staan dat er in deze tijd nog duiven zijn die 80 tot 100 prijzen halen. (Zonder dubbeling)

Veel prestatiegerichte liefhebbers hebben haast geen duiven van 4 jaar en ouder op hun vlieghok zitten. De fondliefhebbers niet mee geteld. Ik ken hokken waar een driejarige duif op hun vlieghok al een grote uitzondering is. Ik denk dan altijd dat deze hokken veel te veel Baytril gebruiken of een andere antibiotica. Ik ben zelf geschrokken van het feit hoeveel liefhebbers er jaarlijks hun duiven kuren met een antibioticum. Ik doe er niet aan mee en wij gaan spelen met ook de oudere duiven. (Nu zijn dat de duiven van 2019, de eerste jongen na de herstart in Hengelo) Van de 38 vliegduivinnen voor dit jaar, zijn er maar liefst 12 duivinnen van 2019.

De duivensport met zijn verkopen zijn veranderd van een prestatiegerichte verkoop naar een veel meer gerichte stambomen verkoop. Hoeveel liefhebbers verkopen er Jellema duiven ondanks het feit dat ze er zelf niet mee vliegen (commerciële kweekstations) of er niet goed mee presteren. Het zijn er tientallen.

Afijn, mijn neef ook een postduivenliefhebber wees mij op een echte klasbak. Trouwens zijn naam is Gerard Willemsen en af en toe schrijft hij een stuk voor het Spoor der Kampioenen.

Dit is hem de 12-1133386. Hij vloog bij Herman van den Belt uit Zwolle. Een geweldige doffer.

Deze doffer vloog de onderstaande 1ste duifkampioenschappen bij elkaar.

  • 2013 Duifkampioen Totaal Snelheid. (Ver.)
  • 2013 Duifkampioen Natour (Ver.)
  • 2013 Duifkampioen Totaal Snelheid. (Kring)
  • 2014 Duifkampioen Totaal Snelheid. (Ver.)
  • 2014 Duifkampioen Totaal Snelheid. (Kring)
  • 2018 Duifkampioen Dagfond en Totaal Fond. (Ver.)
  • 2018 Duifkampioen Dagfond en Totaal Fond. (Kring)

Onderstaand zijn lijst met daarop de prijzen in de vereniging.

Deze klasbak won in totaal 89 prijzen in zijn loopbaan als vliegduif.

Deze doffer vloog maar liefst 56 prijzen 1 op 10. (De geel gearceerde prijzen)

Hij zat maar liefst 25 keer bij de eerste 10 prijsduiven in zijn vereniging.

Zijn baas Herman v/d Belt in 2020 wanneer de 12-386 verhuisd naar zijn huidige kweekhok.

Herman vliegt nog met twee zonen van deze doffer (van 2020) die ook zeer goed presteren. De 386 is dus geen duif met een noemenswaardige, laat staan dure afstamming, maar gewoon een hele grote klasbak.

Klik hier voor de stamboom.

Helaas bevrucht deze klasbak steeds minder eitjes.

Zo wil ik ze zelf graag op het hok hebben zitten. Gelukkig zijn een aantal duivinnen van ons al op de goede weg. Sabine en ik hebben er veel vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Gerard Willemsen schreef in Het Spoor (nr. 41, 23 november 2018), een prachtige reportage over Herman van den Belt en de toen 6-jarige 386 (met foto). Zo krijgt u ook een indruk van de hele “gewone” kleine liefhebber, met uitzonderlijke prestaties.
Klik hier voor pagina 1
Klik hier voor pagina 2
Klik hier voor pagina 3
Klik hier voor pagina 4