12-04-2024 Geniet van elke dag en van de kweek. (Willem Mulder)

Een paar dagen geleden belde een goede kennis. Die feliciteerde me met mijn verjaardag. Komen? Nee, ze had open huis de volgende dag. Een nieuwe vriend en een nieuw huis. Ik had nog meegeholpen met verhuizen naar Leusden bij Amersfoort. Mooi huis hoor! Samen hadden ze nu een nieuwe auto gekocht. Maar als het nou eens niet goed zou gaan…. Niet dat ze er geen vertrouwen in had hoor. Ik zij haar dat veel mensen zich zorgen maken over dingen die nooit gebeuren. Achteraf zeg je dan “ waar heb ik me nou eigenlijk druk over gemaakt? Al die stress… allemaal voor niets.

Tja, zo aan het einde van het jaar denk je wel eens aan wat er allemaal is gebeurd… We waren met zo´n mooi ploegje. Drie zwagers, mijn vrouw  en twee schoonzussen. Samen kaarten als we bij elkaar waren. Met de honden op stap. Samen op vakantie… Maar er zijn al twee zwagers weg. Veel te vroeg…..Zo is het leven, je hebt het niet voor het zeggen. En zorgen maken hoe het verder zal gaan? Dat heeft geen enkele zin. Het gaat zoals het gaat. Geniet van elke dag zou ik je willen adviseren.

Zo herinner ik mij een paar liefhebbers die op de beurs in Houten bij de stand kwamen. Dat was al een paar jaar geleden. Of ik een kweekmengeling kon maken waar je niets bij hoefde te geven. Ze wilden van de opfok van de jongen genieten. Voer in de bak en klaar. Geen geknoei. Niet van alles over het voer geven, daar waren ze helemaal klaar mee. Ik zei dat ik het zou proberen. De juiste vetten en aminozuren moet ik uit het verschillende zaden weten te halen. “ Dat kon wel eens een duur zakje worden” zei ik nog. Maar dat wuifden de heren weg. Dat begrepen ze wel. Het moet goed zijn en de prijs was niet zo belangrijk.

Dikke en dunne mannen.

Nou had ik contact met een Duitse voedingsexpert, Harald Zoch.  Hij wist veel van eiwitten af. Daar had hij zich in verdiept. Hij had veel contacten met de universiteit van Hohenheim en Degussa. Met name het tekort en onderlinge verhouding aan methionine en lysine was van groot belang. Dat zijn de belangrijkste aminozuren voor onze duiven. Die verhouding zou tussen de 1 : 2 moeten zijn en daar blijven vrijwel alle kweekmengelingen ( zonder korrels) die op de markt zijn ver van verwijderd. Vandaar dat mixen met van alles en nog wat over het voer. Ook een teveel van het een of ander zou de opname verstoren. Te veel lysine zou de opname van voldoende methionine verstoren. En dat moet natuurlijk niet. Hoe kan dat?

Voorbeeld.

Stel lysine is als dikke mannen. Methionine is als dunne mannen. Er gaan b.v. 50 mannen in een coupé van de trein… maar als er 40 dikke mannen in staan… kunnen er geen dunne mannen meer bij. De coupé is dan vol en blijven de dunne mannen op het perron staan. Ook maakt het uit hoe breed de toegangsdeuren van de trein zijn. Zijn dat grote schuifdeuren, dat zullen er gemakkelijker een aantal dunne mannen instappen. Vertaald naar het voer heet dat: Bij een hogere energiewaarde van het voer ( met name door meer vetzuren)  zal de opname in de goede verhoudingen verbeteren. Geen gemakkelijke kost voor de gemiddelde duivenliefhebber. Dat weet ik. Maar goed, soms kan ik het even niet laten.

Nieuwe ontwikkelingen.

Ik ben daarom de essentiële aminozuren, die een duif zelf niet kan aanmaken,  gaan bestuderen en in het bijzonder de methionine en lysine. De basis daarvoor is de laatste geteste waardes van alle granen en zaden door de Universiteit van Hohenheim en Degussa. Dat werd een lange lijst met alle aminozuren van granen, peulvruchten en zaden. Met een nieuw rekenprogramma ben ik aan de slag gegaan. De basis was opnieuw een kweekvoer met weinig peulvruchten te ontwikkelen en veel eiwit uit vetrijke zaden, om zo een beter opneembaar eiwit te realiseren. ( brede toegangsdeuren van de trein). Ik wilde een mengeling zonder compromissen en daar ben ik echt wel even mee bezig geweest. Ook wilde ik een nog betere omega vetzuur verhouding. Tot nu toe bleven we steken bij 4 : 1 ( 4 delen Omega 6 en 1 deel Omega 3. Ideaal zou zijn 2 : 1.

Ik zag al snel dat in vele granen, zaden en peulvruchten grote tekorten lieten zien van methionine en lysine. Dat moet je dus gaan compenseren met zaden die meer methionine en lysine hadden om de goede balans te vinden. Zo kom je dan uit bij veel hennep, wikken, soja, lijnzaad, koolzaad, raapzaad etc.  

Perilla.

Om dat te bereiken viel mijn oog op perillazaad. Het zaadje is iets kleiner dan hennep en heeft bijzondere eigenschappen, Er is witte, grijze en bruine Perilla. Ze werkt ontstekingsremmend, met name voor de darmen, is een natuurlijke antioxidant, verhoogt de weerstand, houdt het bloedsuiker onder controle. Het verlaagt het risico op kanker, verbetert het helder denken etc. etc. Perillazaad heeft  20 tot 25% hoogwaardig eiwit en rond de 46% vetzuren, waarvan meer dan de helft uit omega 3 bestaat. Door het lage gehalte van omega 6 zijn de waardes zelfs duidelijk beter dan lijnzaad….. poeh, dat wil wat zeggen!!  Een super gezond zaadje dus, wat we tot nu toe allen kennen als speciaal vogelvoer. We kunnen dit zaadje dus toevoegen aan de ander belangrijke omega 3 brengers zoals koolzaad, raapzaad, hennep, walnoten en lijnzaad. Dat levert een kweekvoer die optimaal is voor onze duiven. Een betere start kun je ze haast niet geven.

Grit en mineralen.

Natuurlijk dienen we nog wel grit en mineralen te geven. Ook daarin heb je veel verschillen in kwaliteit. Als ik naar een beurs in het buitenland of in Nederland ga, dan zie ik al vrij snel veel liefhebbers sjouwen met grote emmers mineralen. Veel voor weinig denk ik dan. Doe je daar je duiven een plezier mee? Ja, ze eten het zo graag……Het gaat echter niet om eten, maar om opname. Als er 80% zo weer met de ontlasting mee naar buiten gaat, belast je de duiven alleen maar. Veel zout en veel roodsteen zijn beide de goedkoopste ingrediënten. Ik heb hier al enkele artikelen aan gewijd. Dunne mest kan voorkomen worden door een hoogwaardig eiwit, wat het dichtst bij de kropmelk komt en door goede mineralen met daarin duidelijk meer calcium dan fosfor. Het is belangrijk daar goed op te letten.

Goedkoop is vaak duurkoop.

Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar beter. Dat is een soort van tik die ik heb. Wat kan je doen om duiven nog beter tot hun recht te laten komen? Dat intrigeert mij zeer.

Daarom kies ik er juist voor om de kwaliteit van de duiven te helpen verbeteren. Goede kwaliteit verlogend zich niet. Het gaat om een topkweek. Dan alleen kun je top jongen verwachten. En top jongen kunnen weer betere prestaties neerzetten en….

Wat er niet in zit, kan er niet uit komen. Niet uit voer, niet uit duiven.  

Een heel goed vliegseizoen gewenst en veel succes met de kweek.

Willem Mulder.