13-05-2024 Chiazaad (Willem Mulder)

Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?

Ja dat is een goede vraag. Allereerst even een technisch aspect. Chiazaad is een heel klein zaadje die zo groot is als een dikke zandkorrel. Hij is dan ook niet te mengen in het duivenvoer, want de zaadjes zullen tussen de andere doorzakken naar de bodem van de zak. En dat kan niet de bedoeling zijn. Het is daarom beter Chiazaad aan het voer te kleven of te laten wellen. Maar daarover later meer. 

Al in het Maya tijdperk heeft men veel waarde gehecht aan dit kleine zaadje. Destijds werd het al gebruikt als voedingsmiddel en ook als geneesmiddel. Chiazaad komt oorspronkelijk uit Mexico, centraal en Zuid-Amerika.

Het zaadje bevat antioxidanten (celbeschermers), is rijk aan calcium, Kalium, ijzer, vetzuren met een hele goede omega 6 : 3 verhouding.  Chiazaad zorgt voor een betere vertering van het voedsel. Ook wetenschappers hebben het zaadje al ontdekt en zijn bijzonder positief. Chia heeft een hoog waardevol glutenvrij eiwitgehalte en een zeer hoog vetgehalte. De Omega verhouding ligt tussen 1 : 3½. Dus duidelijk meer omega 3 dan 6. Verder bevat en 5 x zoveel calcium dan melk en ondersteunt het de calcium opname in het lichaam! Het ijzergehalte is 3 x zo hoog als in spinazie en dat wil toch wel wat zeggen. De literatuur is er heel positief over.

Chiazaad heeft een positieve uitwerking op de bloedsuikerspiegel. De omzetting naar en van suikers worden vertraagd. Daardoor hebben diabetes er ook baat bij.

Ook voor duiven is dat van belang. Door een veel geleidelijkere opname van suikers zal de duif in staat zijn langer op deze suikers te vliegen. En… zoals we weten is de snelheid op suikers het hoogst. Zes minuten langer op suikers betekent in de theorie een voorsprong van 1½ tot 2 km. En dat is een minuut to 2 minuten voorsprong in de uitslag. Dat is nogal wat.  U mag gerust weten, als het niet zo´n klein zaadje was geweest, had ik het al lang toegevoegd aan een energie mengeling.

Als men Chia zaad laat weken in water, zwelt het vrij snel op en wordt het korreltje wel veel  groter binnen 10 minuten.  Zo kunnen we vocht opslaat omdat het de waterhuishouding ondersteund, vooral bij zware inspanningen. Dat betekent minder last van dorst tijdens heet weer vluchten.  De gezwollen zaden maken maag en darm schoon en nemen daarbij vele afval en giftige stoffen mee. Chiazaad is licht verteerbaar, liggen niet zwaar op de maag en dus geen probleem voor de sport.

In de praktijk kunnen we dus het zaadje toevoegen aan het voer. Niet alleen tijdens de kweek, ook voor de vlucht heeft het een grote waarde. Het in niet goedkoop, maar zijn prijs meer dan waard.

Je kunt het dus met olie of Roosvicee aan het voer plakken of het laten wellen en aan de duiven geven. De smaak is vrij neutraal. Een beetje nootachtig. Ik gebruik het zelf al een half jaar. Over de hoeveelheden is men onduidelijk. Sommigen spreken van 3 tot 4 gram per dag voor de mens, anderen hebben het over een eetlepel per dag. Dit is dan ook voldoende voor 25 duiven.

Ik kan dus alleen maar positieve dingen lezen en dit aan jullie doorgeven.

Veel succes ermee.

Willem Mulder.