18-05-2024 Niergniest 340 km. TERUG NAAR DE LOKALEN.

Ik heb donderdagavond 64 duiven ingezet voor de wedvlucht vanuit Dizy le Gros. Het zijn 35 duivinnen en 29 doffers.

Er zitten in het van Zon hok nog 5 duivinnen, vooral de laatkomers heb ik thuis gelaten. Van het kleine hokje heb ik niets mee, daar zitten nu nog 5 jaarling duivinnen en 3 doffers waarvan 2 jaarlingen. Op de oude doffer na zijn het allemaal natour jongen van vorig jaar. Die kwamen de afgelopen week traag naar huis. Maar het kleine hokje is gereserveerd voor de jongen van de derde en vierde ronde. De vorige week waren er 6 duivinnen mee maar in hun afdeling zijn de eerste 4 jongen afgezet en nu al 8 jongen. Één duivin heeft zich dood gevlogen in Winterswijk dus vandaar nu nog 5 duivinnen aanwezig. Van de drie doffers was er 1 terug op de zaterdag, de oude doffer met weinig ervaring en 1 jaarling doffer op de zondag en 1 jaarling doffer totaal leeg gevlogen op de dinsdag.

Er zitten dus in totaal nog 13 duiven thuis.

In de vereniging waren er 13 liefhebbers met 256 duiven.

In de CC4 zijn er door 107 liefhebbers 2.127 duiven ingezet. Vorige week 126 liefhebbers en 3.289 duiven dus er hebben nu 19 liefhebbers geen duiven mee gedaan en er zijn maar liefst 1.162 duiven minder mee. De meeste zullen vrijdagavond worden ingezet voor de trainingsvlucht vanuit Tienen. (204 km)

In de loop van de ochtend gearriveerd in Dizy-le-Gros de duiven voorzien van water, het weer is hier goed de zon schijnt we hebben eerst een beetje regen gehad vandaar we de tent hebben opgezet om zo gezellig bij elkaar te zitten. Zo gauw we nieuws hebben laten we dat vanzelfsprekend z.s.m. weten.

De duiven in Dizy Le Gros zijn om 18:00 uur gevoerd en voorzien van water.

6 uur Dizy Le Gros, na de hele nacht bijna te hebben geregend en soms met fikse buien komt nu de zon op, wat het inhoudt moeten we maar even afwachten. Wanneer we nieuwe ontwikkelingen hebben zullen we ons z.s.m.melden.

7:30 Dizy Le Gros, op dit moment nog veel laaghangende bewolking. De oostkant is niet zo slecht dan gisteren werd voorspeld. Rond 10 uur de volgende update

Dizy-le-Gros 11:00 uur, het klaart hier op nog afwachten of het in België op de vlieglijn ook opklaart. Volgende update rond 12:30

12:30 Dizy-le-Gros op dit moment is er overleg wat te doen, de vlieglijn is nog niet optimaal volgende update 13:30

Dizy-le-Gros uitgesteld tot morgen.
Nader bericht volgt z.s.m.

Ik verwacht zelf dat ze met de duiven gaan rijden en deze verplaatsen naar een kortere afstand. Hierdoor is het lossen vanaf 10 uur morgenvroeg een reële optie. Er gaat zaterdagmiddag weer veel regen vallen in delen van België, hierdoor zal er op de zondagmorgen nog veel grondmist aanwezig zijn.

Het grote voordeel is wel, dat mijn jaarlingen die voor het eerst van hun leven twee nachten mand hebben, nu zeker leren drinken in de manden. Vooral omdat ze er nu 3 nachten in mogen verblijven.

Opmerkingen: We wijken uit naar Niergnies en hopen morgen kans te hebben op een verantwoorde lossing.

Niergniest is voor mij 340.532 meter.

Het is ongeveer anderhalf uur rijden en ruim 90 kilometer, de losplaats ligt veel westelijker. Zondag westen wind tot ver in België en in Nederland meest Noorden wind.

Iets over 5 gearriveerd in Niergnies, we gaan straks zo de duiven voeren en daarna water geven.
Nu afwachten wat morgen brengt. Fijne avond nog.

Onderstaand de containers met onze duiven in Bierges:

06:00 uur Niergnies
Op dit moment hangt er een beetje nevel en die zal snel oplossen als we dat vergelijken met een uur geleden. Wanneer er nieuws is hoort u dat z.s.m.

8:30 Niergnies de nevel is bijna weg de zon schijnt en er waait een kalme noordwesten wind. De vlieglijn is nog niet optimaal dus nog even geduld. Volgende update 9:45 uur.

9:45 Niergnies richttijd van lossing rond 10:30 als het zo doorzet

Ik verwacht niet dat ze voor de buien thuis zijn. Bovenstaand het plaatje van ongeveer 14.45 uur.

10:30 uur we moeten nog even wachten de vlieglijn is nog niet goed genoeg bij de Belgische Franse grens.

12:00 Niergnies de duiven gaan terug de vlieglijn is dusdanig dat het niet verantwoord is om te lossen zeker met de buien ontwikkeling in de afdeling.

Beste liefhebbers, sorry voor de onzekerheid. Ook voor onze vrijwilligers is het een helse taak gebleken om voldoende mensen op de been te krijgen. We gaan trachten alle duiven terug naar de lokalen te krijgen. Speciaal woord vam dank voor de vrijwilligers en ook een aantal verenigingen die ons hierbij gaan helpen. De vrachtwagens zullen rond 5 uur aankomen in Heteren. Daar moet de verplichte rust genomen worden deze zal gebruikt worden om duiven zodanig over te laden zodat deze terug bij jullie komen. Ook wij hadden het graag anders gezien maar het is wat het is.