18-03-2023 Meten is weten.

Na de aankoop van de verwarmingsplaten voor de 4 vliegafdelingen wilde ik graag weten wat de temperatuur en luchtvochtigheid in de afdelingen zijn.

Vooral om te zien wat er gebeurt als de verwarmingsplaten aan zijn. Na advies van Martin van Zon heb ik besloten om te beginnen om de verwarmingsplaten alleen in de nacht aan te doen. Ik begin daarmee om 19 uur wanneer de jongen verduistert worden tot s’morgens 9 uur als de verduistering er weer af gaat. Martin van Zon heeft zijn verwarmingsplaten dag en nacht aan staan. Ze geven niet veel warmte af maar maken het aangenaam in het hok en houden de kilte buiten.

Nu weet ik dat Frans Strikker op 1 display kan zien wat de temperatuur en luchtvochtigheid is in 3 verschillende afdelingen. Dus even contact gezocht met Frans om te horen wat voor systeem hij daarvoor gebruikt. Daarna zelf op het internet gaan zoeken en ik heb een iets luxere systeem (gekleurde display met radio en wekker functie) aangeschaft via bol.com. Onderstaand een afbeelding hier van.

Bresser Weerstation – Quadro Individio – Voor Binnen & Buiten – Incl. 3 Sensoren

Het aankoopbedrag was 69 euro. Maar bij de Lidl zou je ook weleens weerstations kunnen kopen voor een goede 30 euro.

Nu kan het meten beginnen. Voorheen ging alles op het gevoel en door logisch na te denken.

Eerst maar een foto gemaakt van het display zodat ik de waarden vast heb staan.

16 Maart 19.05 uur wanneer de verwarmingsplaten aan gaan. Het kost ongeveer 30 minuten voordat de platen warmte afgeven.

De sensoren hangen bij ons in hok 1 dat is een weduwnaarsafdeling met 12 broedvakken, dan in hok 3 dat is het verblijf van de vliegduivinnen en hok 4 dat is het jonge duiven verblijf.

Deze is van de volgende ochtend 8.12 uur.

Er zitten onderling best wel verschillen tussen de drie afdelingen.

In hok 4 loopt de temperatuur maar zeer weinig terug van 13,1 naar 12,9 graden. Maar de luchtvochtigheid loopt op van 54 naar 57. Dit is de afdeling van de jongen die verduisterd worden. De schuiven staan dan voor 90% dicht. En blijft 5 centimeter open zodat er nog iets licht binnen kan komen. Dus maar 0,2 graden in de min door de schuiven maar wel een extra luchtvochtigheid van 3.

Hok 3 is het duivinnenhok en daar staan de schuiven vol open. De luchtvochtigheid blijft dan ook hetzelfde, alleen de temperatuur daald met 0,8 graden.

Hok 1 is een weduwnaarsafdeling waar het vaak kouder is dan de andere afdelingen. Daarom staan de schuiven voor 25% dicht. Daardoor loopt de temperatuur met 0,6 graden terug. De luchtvochtigheid loopt met 1 op.

Conclusie bij een droge dag en nacht:

  • Hoe verder de schuiven gesloten zijn hoe meer temperatuur je vast kunt houden.
  • Maar hoe verder de schuiven gesloten zijn hoe meer de luchtvochtigheid op loopt.

Nu eerst maar eens kijken wat er gebeurt als we een regendag en regennacht hebben. Voorlopig is het een leerzaam proces.

Nico Pronk zijn verwarmingsplaten springen pas aan als de luchtvochtigheid boven de 70/72 komt. Maar hij vliegt vooral de ZLU vluchten dus hij hoeft niet al in April en Mei met zijn duiven te pieken.

De afgelopen week zijn al onze vliegduiven weer geënt voor de Paramyxo. Over een week gaan ook de duivinnen die nu gekoppeld zitten op het weduwschap zodat de duivinnen vliegploeg weer compleet is. Ik kan er haast niet op wachten. Ook worden er de aankomende week veel jongen afgezet van de 2de ronde.

De voorbereiding voor het aankomende vliegseizoen is in volle gang. Ik kijk er weer naar uit om de duiven terug te zien komen van de vlucht.

We houden u op de hoogte.