17-06-2024 Steenmarter bijt 48 duiven dood. RTV Oost.

Steenmarter bijt 48 wedstrijdduiven dood: drama voor duivenvereniging Beckum.

Een duivenlossing is een prachtig gezicht. Die van afgelopen weekend in Saulieu had een nare bijsmaak.

Een duivenlossing is een prachtig gezicht. Die van afgelopen weekend in Saulieu had een nare bijsmaak.

Een steenmarter heeft afgelopen weekend een slachtpartij aangericht onder de duiven van postduivenvereniging De Zwarte Doffer uit Beckum. De tragedie speelde zich af in het Franse Saulieu, waar honderden duiven van verschillende verenigingen zaterdagmorgen een wedstrijd vlogen. Het gros van de duiven uit Beckum heeft de mand niet levend verlaten.

“Bijna al onze duiven die mee zouden doen, zijn doodgebeten”, vertelt voorzitter Herbert Veldhuis van De Zwarte Doffer. Het gaat om 48 duiven. “Dat zijn twee volle manden.” De steenmarter wist op een onbewaakt moment in de nacht van vrijdag op zaterdag bij de vrachtwagen vol duiven te komen. “De deur staat ‘s nachts op een ventilatiestand, daardoor wist de steenmarter binnen te dringen.”

Eenmaal in de vrachtwagen ging het beest flink tekeer, uitgerekend in de manden van de vereniging uit Beckum. “Als ze eenmaal binnen zijn, moorden ze alles uit, ze laten niets zitten”, verzucht de voorzitter die de organisatie in Frankrijk overigens niets kwalijk neemt. “Er moet gewoon ventilatie zijn, dus het is normaal dat de manden op een kiertje staan.”

Flinke tegenslag

Veldhuis kan zich niet herinneren dat zoiets eerder is gebeurd. “Het komt wel eens voor dat zo’n marter bij mensen thuis in een hok huishoudt, maar van binnendringen in vrachtwagens heb ik nog nooit gehoord. En ik draai al heel wat jaartjes mee.”

In totaal had de vereniging uit Beckum 62 duiven op transport naar Saulieu, waarvan er dus slechts 14 de nacht overleefden en gelost konden worden. Het is een forse tegenslag voor de Twentse postduivenvereniging, die in totaal zo’n 300 duiven houdt.

Steun vanuit liefhebbers

Naast het emotionele verlies levert het voorval de vereniging ook veel werk op. “Je doet er gerust een jaartje of twee à drie over om zo’n ploegje van dit soort duiven, voor de langere afstand, bij elkaar te sprokkelen.”

Daarom hebben verschillende duivenliefhebbers inmiddels aangeboden om jonge duiven te schenken aan de vereniging uit Beckum. Ook op de sociale media van afdeling Oost van de Nationale Postduivenhouders Organisatie regent het inmiddels steunbetuigingen. Ook daar zijn vele liefhebbers bereid hun eigen duiven te schenken aan de vereniging uit Beckum.

De stand van de deur waardoor de steenmarter kans heeft gezien om binnen te komen.

Van de linker wagen, meteen de eerste deur en dan de onderste twee manden, daar waren alle duiven dood gebeten. Als je goed oplet dan komen daar ook geen duiven uit om aan hun thuisreis te beginnen.

Klik hierop voor de link naar het artikel.