15-07-2020 Afr. Jongen (2) Twentekanaal 2,2 km.

Vandaag de jongen naar het Twentekanaal gebracht en 1 voor 1 losgelaten maar wel behoorlijk snel achter elkaar. (85 stuks) Afstand door de lucht 2.200 meter.

Dinsdagmorgen had Ewoud Storm van ‘s Gravesande ons de chipringen terug gebracht welke hij via zijn computer heeft voorzien van een ringnummer van een van onze duiven. Ewoud hartelijk dank daar voor. Vooraf ontvangt hij dan een lijst met alle ringnummers welke hij in de computer invoerd en daarna krijgt elke chip een eigen ringnummer. De chip wordt dus geprogrammeerd met een gekozen ringnummer. De hele lijst wordt ingelezen in de duivenklok en je hele duivenbestand zit dan in de duivenklok.

We ontvangen dan een plastic zakje met 85 chipringen erin. Nu moet de juiste chipring nog om de poot van de jonge duif met het zelfde ringnummer als die is gekoppeld aan de chipring. Al jaren koop ik dan papieren bekertjes, nu dus 100 stuks. Daarna wordt elke chipring afzonderlijk op de antenne gelegd en kun je zien op de display van de duivenklok welk ringnummer deze heeft. Dan noteren we de laatste drie cijfers op de papieren beker en stoppen daar de chipring in. Zie de onderstaande foto,s.

Daarna hebben we alle jongen gepakt en in de mandjes gezet. Gelukkig was Sabine om 20.30 uur present en zijn we samen begonnen aan de klus. Hierna dienen we elk jong 1 voor 1 uit de mandjes te pakken, het ringnummer nakijken en het juiste bekertje met zijn chip op te zoeken. Daarna wordt de chip om de poot van de duif gedaan. Zie foto.

De groene ring is de chipring. Al mijn jongen hebben een roze ring om zodat ik meteen kan zien of een jonge duif van mij is.

Toen alle jongen de chipring om hadden hebben we de mandjes van water voorzien zodat de jongen kunnen (leren) drinken. Uiteindelijk waren we om 23.45 klaar met de klus. Opvallend om te zien hoe rustig de jongen reeds zijn in de mandjes vergeleken met hun eerste keer.

Op woensdagmorgen eerst het hok van de jongen weer mooi schoon gemaakt en ze van vers water voorzien. Daarna om ongeveer 10.30 uur samen met mijn vrouw vertrokken naar het Twentekanaal. Daar dus zoals gezegd de jongen losgelaten. Zie foto.

Achter de wal en de vrachtwagen loopt het Twentekanaal.

Bij thuiskomst stonden er reeds 48 duiven op de klok en zaten er nog veel jongen op de daken. Na het binnen roepen stond de teller reeds op 78 stuks, een paar eigenwijze jongen hadden nog geen behoefte om binnen te komen. Om 12.13 uur zijn er reeds 82 terug.

Bij thuiskomst 48 duiven op de klok met het ringnummer van nummer 48 en de aankomst tijd. (Bovenste tijd)

Al met al veel werk gehad maar zeer tevreden met het verloop, de volgende africhting zal naar Bentelo gaan. Wellicht aanstaande zondag.

Om 12.32 uur zaten alle 85 jongen weer in het hok.