15-11-2022 Wormkuur.

Afgelopen week hebben onze kweekduiven de eerste wormkuur gehad.

Deze verstrekken wij altijd 1 dag dus 24 uur door het water. Maar ik plan het zo dat ik s’morgens de waterbak al uit het hok haal. Wij voeren de kwekers 1x daags en dat in de namiddag. Voor het voeren maak ik dan ook het water aan met het wormmiddel waarna er gevoerd wordt. De volgende dag controleer ik of er nog voldoende te drinken is, zo niet dan maak ik weer wat aan. De tweede voerbeurt wordt dan verstrekt en ze kunnen dan wederom water drinken met het wormmiddel er in. Dus onze duiven krijgen 2 voerbeurten het middel. Mocht je de kwekers 2x daags voeren dan worden het 4 voerbeurten.

In de bovenstaande blog staat een foto van het wormmiddel.

Voordat wij het middel hebben verstrekt, hebben wij uitgebreid de hokken schoon gemaakt. Ook onder de roosters. Nog beter is om de hokken uit te branden met een brander.

De mooie schone hokken bij Sabine.

We zijn dus best een paar dagen druk om te kijken of er wormen in de mest aanwezig zijn. Sommige liefhebbers voeren dan een stuk minder om de wormen makkelijker te kunnen zien in de dunne ontlasting. Wij doen dat niet, we voeren onze duiven dan wat lichter voer, dus meer gerst en zuivering. Om dan de wormen te kunnen ontdekken als je duiven er niet dik onder zitten, kun je het beste de mooie poeppies even met de vinger plat maken om te kijken of er een worm in zit. Als je duiven het heel slim te pakken hebben dan vindt je wel losse wormen of trosjes wormen in de zitvakken etc. Hebben je duiven het minder slim dan kost het zoeken, soms steekt er wel eens een stukje worm uit een mooi rond hoopje mest. Sabine heeft 1 worm gevonden bij de kweekduivinnen. Bij de kweekdoffers zijn er geen wormen aangetroffen. Onderstaand 2 foto’s van de gevonden worm.

Over 10 tot 14 dagen volgt de tweede wormkuur. Als men een wormbesmetting heeft, dan kunnen er een aantal larven in de duif leven die nog niet gevoelig zijn voor het gebruikte wormmiddel. Deze worden door een wormkuur dan ook niet afgedood. Deze kunnen dus uitgroeien tot volwassen wormen die de infectie op het hok verder kunnen verspreiden. Het is dan ook belangrijk om na ca. 10-14 dagen de wormkuur te herhalen. Hoe dan ook dient die herhaling plaats te vinden voordat deze larven volwassen zijn en eieren beginnen te leggen. 

Onze wormkuur is zeker niet voor niets geweest.