23-01-2021 Oplichting of Fraude met NPO ringen 2021?

Elk jaar geeft de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) de vaste voetringen uit aan haar verenigingen. De ringen voor het nieuwe jaar zijn ALLEEN door de leden via de vereniging te bestellen. De vereniging noteert dan van elke liefhebber reeds in augustus of begin september het aantal ringen wat de liefhebbers willen ontvangen voor het aanstaande jaar. De ringlijsten dienen dan voor een bepaalde datum bekend te zijn bij het NPO. In september wordt dan de bestelling geplaatst door de NPO. Eind december ontvangen dan de verenigingen de ringen voor het volgend jaar. Voor dit jaar was dat ongeveer op 23 december. Elke vereniging heeft een ringadministrateur die de ringen ontvangt en niet voor het nieuwe jaar uitdeelt aan de leden. De ringadministrateur geeft tevens door aan het NPO de specificatie welk lid, welke ringnummers, hij heeft ontvangen. Deze worden dan verwerkt in de database van de NPO en mocht je dan een vreemde duif hebben gevonden dan kun je via de website van de NPO zoeken op ringnummer wat het telefoonnummer is van de eigenaar van de duif.

De ringen hebben elk jaar een andere kleur. Sinds 2014 wordt de kleur bepaald door de FCI, de wereldorganisatie voor postduiven. Voor 2021 is de kleur blauw.

Maar via Aliexpress is het simpel om Nederlandse ringen met eigendomsbewijs te bestellen. Bovenstaand 1 van de vele advertenties welke op Aliexpress staan. Leden van het NPO mogen daar niet bestellen want die mogen alleen via de verenigingen bestellen. Alle niet leden dus wel.

Maar bij Aliexpress is het mogelijk om een klantenbeoordeling met of zonder foto in te sturen. Twee Nederlandse kopers waren zo netjes om dat op 13 december en op 15 december reeds te doen. Dus hieraan kunnen we zien dat er reeds op 13 december Nederlandse ringen met een eigendomsbewijs beschikbaar waren. Behalve de 100 Nederlandse ringen kreeg de koper er ook nog 10 Belgische ringen bij met het eigendomsbewijs. LOL, hij zet er ook nog bij: Zeer goede ringen. Bedankt. Goede kwaliteit.

Maar bij Aliexpress kun je op de foto,s klikken en dan worden die uitvergroot. Onderstaand de uitvergrote ingestuurde foto,s van de persoon die de ringen reeds op 13 december in huis had.

Zo, nu zijn in ieder geval een deel van de ringnummers goed leesbaar welke hij heeft gekregen.

Daarna heb ik de volgende test uitgevoerd, want als het goed is moeten deze ringnummers niet in de database staan van de NPO. Maar wat schets mijn verbazing, deze nummers zijn bekend bij de NPO en je kunt een 06 nummer bellen van de eigenaar.

WOUW, hoe kan dat nou???

Zijn er dubbele ringen in omloop?

Kunnen ringadministateurs van de verenigingen reeksen opgeven welke niet door de NPO ontvangen zijn per vereniging?

Kunnen de liefhebbers de eigendomsbewijzen insturen naar de NPO om deze op naam te laten zetten, zonder dat er controle plaats vindt of de ringnummers vallen binnen de reeksen welke de NPO heeft ontvangen?

Ik weet het niet, maar de kans dat er aan de kant van het NPO een lek zit is behoorlijk groot.

Hierna maar eens de ringnummers van de andere klant beoordeling van 15 december gecontroleerd bij de NPO.

Deze afbeelding is wat lastiger te lezen. Ik maak er zelf van 2021-1666073.

Heb mijn eigen ringen erbij gepakt om te controleren wat een 1 of een 7 is op het eigendomsbewijs. Het verschil is dat een 7 naar onderen schuin staat terwijl een 1 mooi recht staat. Op de afbeelding loopt hij schuin weg dus is het een 7. Als ik hierop zoek blijkt ook dit ringnummer bekend te zijn bij de NPO database en staat er geen 06 nummer in maar een gewoon telefoonnummer. Via google zoeken kom ik dan uit bij een liefhebber in Wezep. Maar pas op als er dubbele ringnummers in omloop zijn dan zijn de liefhebbers behorende bij de twee telefoonnummers te goede trouw.

BIJ HET NPO KUNNEN ZE ZO NAKIJKEN WAT ER AAN DE HAND IS, IK HOOP DAT ZE DAT OOK GAAN OPPAKKEN OM FRAUDE EN OPLICHTING TE VOORKOMEN.

Nood: Ik heb zelf heel veel vertrouwen in het nieuwe NPO bestuur. Ze zijn zeer goed bezig en het is jammer dat er een pensioen lijk in de kast aanwezig is, maar ook die klus gaan ze vlotjes met een zeer goed financieel beleid klaren verwacht ik. Ik zal tevens mijn bovenstaande bevindingen met betrekking tot de ringen van 2021 delen met onze NPO voorzitter in de hoop dat de NPO het 1 en ander gaat nakijken. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn dan hou ik jullie op de hoogte.