17-01-2022 Eitjes tellen en schouwen.

Van onze kweekkoppels zit haast alles op eitjes op twee kweekkoppels na. De pas bijgekochte schimmel duivin is er 1 van. Het is nog een jaarling en het is dan ook geen wonder dat ze wat meer tijd nodig heeft. Ook zit ze nog maar net op ons kweekhok.

Het andere koppel is wel een verrassing voor ons dat die duivin (15-477) nog niet gelegd heeft. Het is de eerste keer dat ze ons wat langer laat wachten.

Twee duivinnen hebben maar 1 eitje gelegd waaronder onze 14-208 die een eerste vloog van geheel de kring tegen meer dan 5.991 duiven. Vorig jaar was ze ook niet geheel foutloos met het leggen van de eitjes dus we gaan kijken hoeveel bevruchte eitjes we nog van haar kunnen krijgen. Maar ik denk dat ze dit jaar voor het laatst nog wat jongen kan voortbrengen.

Elk jaar heeft Sabine een paar reserve kweekduivinnen achter de hand waardoor Sabine eventueel een beroep kan doen op een reserve duivin mocht de andere duivin niet meer gaan leggen.

We dachten ook 1 duif te hebben met legnood dus Sabine heeft diverse handelingen gedaan, haar in een lauw warm bad gedompeld, gemasseerd en bij de warme kachel gezet. Maar helaas geen eitje. Het duurde ons te lang dus hebben we een afspraak gemaakt met de dierenarts. We konden meteen bij hem terecht. De dierenarts constateerde tot onze verbazing dat er geen ei aanwezig was. Sabine en ik hebben toen meteen een snelcursus gehad hoe je bij een duif een ei kunt voelen. Zo zie je maar weer, er valt nog steeds wat bij te leren, zelfs na 48 jaar duiven te hebben. De duivin was aan de zware kant, wellicht is dat de reden geweest dat ze maar 1 eitje legde.

Sabine schouwt altijd de eitjes van de kwekers vanaf dag 3 van het 2e eitje om te kijken of de eitjes bevrucht zijn. Dat doet ze met een zaklamp.

Op dit moment zijn er 15 bevruchte eitjes. Van 1 koppel moet Sabine de eitjes nog schouwen. Tevens moeten er twee koppels nog voor het eerst leggen. Ook twee koppels mogen opnieuw eitjes leggen, 1 van de koppels met maar 1 eitje welke verlegd is en het koppel dat zeer vroeg op eitjes zat en welke onbevrucht bleken te zijn.

LaatsteπŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯πŸ₯ hok 3 Amazing met Rodie beide eieren bevrucht.

Lol, zo krijg ik de berichtjes binnen van Sabine. Onze topduivin de Amazing 886 zit gekoppeld aan onze oudste doffer van 2010, het betreft Rodie een prachtige rode doffer van Bertus Dieperink.

Rodie won een 1ste prijs in de CC van Nanteuil.

Bij de vliegduiven en het Amazing project komen er nu dagelijks meer eitjes bij.

Maar ik heb geen verlichting in de hokken dus de duiven zijn niet bijgelicht. Hierdoor duurt het wat langer voordat mijn vliegduiven op eitjes zitten. Van de 24 koppels vliegduiven, zitten er nu 12 koppels op eitjes. Bij het Amazing project zijn nu 2 koppels aanwezig met eitjes. Hierin zitten nog wat late jongen van Frans Strikker en de laatst bijgekochte doffers van Kamp-Kippers. Er hebben zich nog 3 koppeltjes meer gevormd dus het komt best goed.

Hier is Sabine met Maxi aan het spelen, 1 van onze vliegduivinnen. Maxi kent een mooie voorgeschiedenis, zie de onderstaande blogs.