18-06-2024 Achtbaan.

Het is zaterdagmorgen als ik al om 6 uur wakker ben. Er staan 2 vluchten op het programma, een Vitesse vlucht (61 mee) en een eendaagse fondvlucht (10 mee)

Gauw even gekeken of er al wat nieuws was gemeld op de afdelingsapp betreffende de twee vluchten. Ja inderdaad was er wat gemeld over het weer betreffende de losplaatsen en de berichten doorgezet naar de verenigingsapp van De Zwarte Doffer te Beckum zodat alle liefhebbers geïnformeerd zijn.

Daarna wel weer terug naar bed omdat in verband met regen en slechte zichten een vroege lossing was uitgesloten. Maar dan lig je toch niet fijn meer en ik ben dan ook mooi op tijd opgestaan zodat ik de hokken mooi schoon kan maken. Tevens de waterbakken eruit gehaald en schoongemaakt, daarna voorzien van schoon water met elektrolyten erin. Ook reeds voer en grit in de hokken gedaan zodat de terug komende duiven hier volop van kunnen eten.

In het kleine hokje waar nog 4 duivinnen en 2 doffers in zitten die allen mee zijn op de Vitesse vlucht, alle 19 late jongen in 1 mandje gepakt en in het zaadhok gezet met water aan de mand. Dat heeft 2 voordelen, als de vliegduiven uit het kleine hokje terugkomen kunnen de jongen niet voor de dringers gaan hangen waar de vliegduiven binnen moeten komen. Tevens leren de late jongen op deze manier om rustig te blijven in het mandje en wellicht gaat er eentje drinken maar daarvoor zitten de late jongen eigenlijk niet lang genoeg in het mandje. Dit doe ik dus wekelijks en de late jongen zijn mooi rustig in de mand, ik dek ook de bovenkant niet af zodat er veel licht bij kan.

Ik was er net klaar mee en ging naar binnen om te kijken hoe laat de duiven gelost zouden worden.

Maar dan zie ik dat er 14 berichten staan op de verenigingsapp. Tot mijn grote schrik lees ik dat alle duiven van 2 volle manden van onze vereniging slachttoffer zijn geworden van een steenmarter met een foto er bij van 1 van de manden met de dode duiven erin. Mijn adem stokte even en het was net of de grond onder je voeten weg zakte. Het zal toch niet waar zijn denk je dan wetende dat wij maar 3 manden hebben aangevoerd.

Maar op de foto van de mand is onze “Rosy” een prachtige rode duivin niet te zien. Dan blijven er 2 manden over en heb ik nog 50% kans dat mijn duivinnen het overleefd hebben.

Onderstaand een lijst van de 10 duiven die mee zijn naar de eendaagse fondvlucht met hun CC prijzen van dit jaar.

Ik had nog 3 duiven die nog niet gemist hadden en zoals u kunt zien waren er twee van deze 3 duiven mee. Daarnaast 4 duiven met 6 prijzen, 3 duiven met 5 prijzen en 1 duif met 4 prijzen. De jaarling die de week ervoor de 1ste speelde in de CC4 was zo mooi dat ze erom vroeg om weer ingekorfd te worden. Vooral omdat ze veel snelheid kan maken en de wind wederom in haar voordeel zou zijn. Ik hoopte natuurlijk dat ze het huzarenstukje van de week ervoor nog een keer wilde herhalen. Daarom ook de 21-967 ingezet omdat ze mooi op tijd zat van de voorgaande vlucht. Daarnaast heel veel ervaring mee gedaan, 6 duiven van 2019 en 2 duiven van 2020. Alle 10 duiven halen gezamenlijk over 2024 een prijspercentage van ruim 80%. (57/70)

Maar eerst moesten de Vitesse duiven nog naar huis komen. Ik moet voor 12.40 uur een duif draaien om de meldingen van de kortere afstand voor te zitten. Wederom lukte dat, ik zat op het platte dak en zie vrij laag een duif komen aanstormen vanuit het Noorden. Ze wordt geklokt op 12.38 uur en we weten meteen dat het weer een vroege duif is. Daarna volgen de duiven elkaar mooi op en heb ik 4 vroege duiven in de CC4. Na 2 weken achter elkaar een top 10 notering te hebben gehad in de afdeling zal het nu de 14 plaats worden en wordt mijn duif geklopt door de grotere afstanden. Dat is ook logisch want mijn duif kwam al uit het Noorden terug. Binnen een goed uur zijn er 60 duiven terug van de 61.

Daarna wordt het echt spannend want zullen mijn duivinnen het geluk hebben om niet dood gebeten te zijn door de steenmarter. De eendaagse fondduiven worden verwacht tussen 14.30 en 15 uur. Maar ik kan mooi de meldingen op de voorhand zien en voor een mooie vroege duif moet ik voor 15 uur een duif pakken. Maar dan zie ik om 15.04 uur al van heel ver uit het Noordoosten een duif aankomen, de spanning is enorm en als de duif in 1 streep op de klep valt, zie ik meteen dat het de laatste duif is van de Vitesse vlucht. Als er daarna 12 duiven gemeld zijn in de CC4 weet ik het zeker, Dini en ik gaan vandaag geen duivinnen meer zien arriveren. Een half uur later worden de eerste duiven gemeld uit Beckum en blijkt al gauw dat de restmanden de dans zijn ontsprongen, dus ook onze doffer van Hennie klein Nijenhuis met reeds 2 eerste prijzen op zak zal niet meer komen.

Tja, dan wordt het ergste scenario bewaarheid, al mijn 10 duiven zijn het slachtoffer geworden van de steenmarter.

Dan ga je bij jezelf aan het denken en probeert het te relativeren. Mijn duiven komen dit jaar zo goed naar huis dat dit de kans was om ook op de eendaagse een prachtige uitslag neer te zetten. Vandaar ook de inzet van de gekozen duiven. Het is pure overmacht waar niemand wat aan kan doen, ook de chauffeur, convoyeurs, de lossingcommissie, het afdelingsbestuur en hoofd verantwoordelijke zijn er kapot van dat dit gebeurt is.

Vorige week waren we nog in een jubel stemming, want eindelijk na meerdere tweede plekken won ik een eerste prijs in de CC4.

Nu is de 23-831 één van de slachtoffers, hoe wrang kan het zijn.

Maar ik heb nog 61 duiven van de Vitesse vlucht achter de hand en nog 2 duivinnen die thuis zaten dus 63 duiven in totaal. Tel daarbij op dat de vroege duiven meestal andere duiven zijn dan is er nog veel potentie aanwezig om verder goed te presteren. Wel heel belangrijk wordt het om een goed jaar te spelen met de jonge duiven en bij goed denk ik dan dat onze vroege jongen voldoende ervaring op moeten doen om er volgend jaar vanaf het begin van het vliegseizoen te staan. Ook denk ik aan de kleinere liefhebbers die nu haast een leeg hok hebben. Die hebben uw steun hard nodig.

Zelf had ik vorige week maandag weer de 6 maandelijkse echo van mijn buik in verband met de darmkanker die in November 2022 geconstateerd is en operatief is verwijderd. Normaal worden er dan 2 afspraken gemaakt, de afspraak van de echo met daarnaast meestal ruim een week later een belafspraak met de arts voor de uitslag. Ik weet uit ervaring dat als er echt iets aan de hand is de arts dan al meteen belt dus ver voor de belafspraak. Maar nu stond alleen de echo afspraak gepland en bij dat onderzoek aangegeven dat er nog geen vervolgafspraak was. Die kwam nog wel was het antwoord. Maar op de dinsdagmorgen kreeg ik reeds bericht dat ik op de donderdagmiddag verwacht werd bij de arts. Ik schrok mij wezenloos en dacht maar aan 1 ding en dat was dat het misse boel moest zijn en dat de kanker weer terug zou zijn. Ik kan u vertellen dat het dan lang wachten is totdat de donderdag middag is aangebroken. Dan zit je in het ziekenhuis en denk je, wat voor een bericht zal hij mij gaan vertellen. Gelukkig was de uitslag goed en heb ik mij voor niets zoveel zorgen gemaakt.

Maar een duif is te vervangen maar je eigen gezondheid niet. Dat is relativeren. Relativeren wil zeggen dat je zaken in de juiste proportie ziet; dat je het betrekkelijke van situaties kunt zien. 

De gedode duiven zijn op de zondagmorgen met de container terug gebracht naar het verenigingsgebouw in Beckum. Daar zijn foto’s van gemaakt en bij het zien van de foto’s werd het mij echt teveel. Wij houden van onze duiven en als er een goede duif achter blijft dan doet dat zeer. Nu ik de dode duiven zag, komt het werkelijke besef boven water. Zes duiven die vanaf 2019 mijn eerste jaar in Hengelo aanwezig zijn en waar Sabine en ik al die jaren met veel plezier mee gewerkt hebben en ons veel mooie momenten hebben bezorgd. Ook het verlies van de andere 4 duiven slaat hard aan. Als ik dit type dan wordt ik er nog weer emotioneel van. Ja een grote kerel met een klein hartje. De duiven hebben geen kans gehad, je kunt ze beter verspelen met de vlucht dan dit scenario.

Helaas heb ik door de stres van de echo een gordelroos te pakken. Das minder, veel jeuk en pijn. Dat zal ongeveer een twee weken aanhouden voordat ik er weer van af ben. Dus ik zit even in de lappenmand.

Maar 1 ding weet ik zeker, we gaan hier sterker uitkomen dan voorheen. Bij Sabine zitten een 18 tal kweekkoppels waarvan de jaarlingen nu bij mij zich al heel mooi laten zien. Ook een aantal nieuwe lijnen komen boven drijven. (Amazing/Kamp-Kippers en Frans Strikker)

Wij zullen zelf geen gebruik maken van de diverse aanbiedingen, de kleinere liefhebbers hebben die veel harder nodig dan wij.

Wel zijn wij heel blij en dankbaar voor de zeer vele steunbetuigingen. Wouw op FB, via de Wattsapp, mail of telefonisch, in 1 woord Geweldig.

Er is veel aandacht voor deze zaak in de pers, heel vreemd om je naam daarbij te zien, zonder dat ik ook maar 1 journalist heb gesproken. Ze pakken het gewoon van mijn site af. In de Tubantia staat een artikel en is het zo geschreven dat ik zelf aan het woord ben. Onze voorzitter heeft met een aantal kranten gesproken en zo hoort het.

Over relativeren gesproken, besteden de kranten maar zoveel aandacht aan de roofvogel problematiek bij de duivenliefhebbers. Jaarlijks vallen er 100.000 duiven ten prooi aan de roofvogels en zijn er duizenden liefhebbers gedupeerd.