22-05-2024 Geen Vlucht en Keuzes maken.

Het afgelopen weekend kwamen onze duiven weer terug naar de lokalen.

Zondagavond om 20.45 uur waren onze duiven weer bij het verenigingslokaal. Maar het had behoorlijk geregend en er was nog onweer te horen en het werd snel donker. Daarom met zijn allen besloten om de duiven op de maandagmorgen om 8 uur los te laten.

Het is heel lang geleden dat onze oude duiven terug zijn gekomen naar de lokalen. Meestal worden ze dichter bij huis gelost en hoeven de verzorgers en de chauffeurs dan niet alle verenigingslokalen te bezoeken om de mandjes met de duiven uit te laden. Maar helaas was het weer er niet naar.

Wel gek om geen duivenvlucht te hebben, het weer was in het Oosten van het land op de zaterdag en zondag tot 15 uur echt prachtig. Dat geeft een dubbel gevoel, thuis prachtig weer maar helaas in het zuiden en dan vooral in België slechte zichten met veel regen en laag hangende bewolking.

Mijn 64 duiven mochten op de maandagmorgen nog een klein stukje vliegen van 5 kilometer. Ik kreeg eerst een koppeltje van ongeveer 22 duiven tegelijk en die liepen ook met zijn allen achter elkaar en tegelijk naar binnen. Ik was bang dat de antenne wellicht een paar duiven niet zou hebben gepakt, maar dat zou niet het geval zijn, bleek met een halfuur toen alle 64 duiven op de klok stonden.

De eerste keuze die ik moest maken was, wat ga ik doen met het voeren en met het water. Ik heb geen electrolyten in het water gedaan want mijn duiven hebben geen grote inspanning moeten leveren om thuis te komen, alleen 3 volle dagen en nachten in de mandjes gezeten. In de mandjes mooie opgedroogde mest dat viel mij reuze mee. Nu het voeren, normaal gesproken krijgen mijn duiven volle bak energievoer (Matador turbo extreme) bij thuiskomst met het bruine rekuperatiepoeder van dokter Marien over het voer. Heb dat nu niet gedaan want mijn duiven hebben geen inspanning moeten leveren. Ook waren de duiven nog vol op gewicht net zoals ik ze ingekorfd heb. Nu dus Matador Ethletic gevoerd met daarover wat voor het geel en de luchtwegen. Ook hier weer een keuze gemaakt want het ontsmetten van de duiven gebeurd normaal op de eerste dag na thuiskomst maar nu dus op de dag van thuiskomst al mee begonnen. De duiven hadden weinig honger en waren zeer goed verzorgd ondanks het vele rijden met de duiven.

S,avond van Matador de Detox mengeling verstrekt omdat de duiven er zeer mooie mest van krijgen en wederom wat over het voer voor het geel en de luchtwegen. De Detox mengeling krijgen mijn duiven normaal op de dag na de thuiskomst, nu maar 1 voerbeurt op de avond van hun thuiskomst.

Maar bij 2 nachten mand verstrekte ik in het verleden altijd 3 voerbeurten iets voor het geel over het voer. Nu dus bewust gekozen voor maar 2 voerbeurten omdat de tijd vrij kort is want de duiven moeten donderdag al weer in de mand voor een midfondvlucht van 400 kilometer.

Ook krijgen mijn duiven op de zondag altijd een bad met spul voor de luis in het water. Nu de keuze gemaakt om op de maandagmiddag alle vliegduiven en jongen een bad te geven.

Ik heb nog getwijfeld om de vliegduiven te laten trainen op de maandag maar daar ben ik maar van afgestapt. Nu kunnen ze alleen trainen op de dinsdag en de woensdag. Ik heb besloten om ze geen uur te laten trainen maar op deze twee dagen de training te verlengen naar anderhalf uur.

Ook het opvoerschema van de dinsdag tot en met de donderdag kon ik overboord gooien. Mijn duiven zijn vol op gewicht dus er kan niet veel meer bij in. Te zwaar en te vet is ook niet goed. Zo geeft het opvoerschema voor een woensdag bij een midfondvlucht korven op de donderdag aan om morgens 20 gram voer te verstrekken en avonds 40 gram voer. Daar hoef ik nu niet mee aan te komen want dat eten ze nooit op omdat de duiven al verzadigd zijn. Dus voer ik nu op gevoel, ik blijf erbij totdat de eersten gaan drinken en dan stop ik. Ook heb ik de mengeling lichter gemaakt. Op de donderdag mogen ze weer zoveel ze lusten eten van de zwaardere mengeling.

Allemaal keuzes en ik probeer het zo goed mogelijk te doen door logisch na te denken. Doe ik het wel goed? Ik weet het niet, maar de volgende uitslag verteld veel of ik wel of niet de juiste keuzes heb gemaakt.

Onze afdeling heeft ook de keuze gemaakt om de inkorfdatum (donderdag) en de lossingsplaats (Chalons en Champagne 405 km) te laten staan. Op Facebook is er een best heftige discussie over ontstaan.

Ik had zelf liever gezien dat wij op de vrijdag konden inkorven voor een midfondvlucht vanuit Dizy le Gros, voor mij een 353 km. (mede gezien de weers voorspellingen) De andere optie is om donderdag te korven maar dan te kiezen voor Dizy wat toch een goede 50 kilometer minder is dan Chalons en Champagne. Maar de afdeling heeft die keuze niet gemaakt.

We kunnen ook de duiven vrijdag meegeven voor een trainingvlucht vanuit Tienen, voor mij net 200 kilometer.

Ik ben zelf van plan om alles weer in te zetten op de donderdag, een paar doffers (laatkomers die herstellen) gaan niet mee. Ik wil zien wat mijn duiven kunnen presteren en dat gaat alleen maar via de mand. Ze trainen bij huis best goed dus ze moeten het makkelijk aankunnen.

Wel zien de weersvoorspellingen er voor de zaterdag niet echt gunstig uit, het kan dus ook zomaar een zondagsvlucht worden.

Maar in het weekend geen duiven thuis zien komen geeft wel een enorme leegte, dat bleek wel het afgelopen weekend.

Ik kocht vorige week een zak gerst van 25 kilo en bij het openen bleek dat er veel troep in zat. Ook een gedeelte van de gerst was mij veel te zwart. Ik had duidelijk een zak getroffen met de laatste restanten uit een silo. Ik heb de keuze gemaakt dat mij dit niet meer zal overkomen en ga helemaal over op Matador voer. Als alternatief voor de gerst en zuivering die ik gebruik koop ik in het vervolg Matador Premium Super Start voer.

Matador – Premium Super Start

Afhankelijk van de zwaarte van de vluchten wordt deze mengeling ingezet in de eerste helft van de week, vanaf de tweede dag na thuiskomst. De eerste dag krijgen mijn duiven al de Detox van Matador.

Premium super start is een zuivering mengeling voor postduiven. Steeds meer liefhebbers laten hun duiven meer kilometers maken. Er wordt meer getraind en opgeleerd. Tevens neemt het aantal duiven toe die alle weken worden gespeeld. Dat vergt de nodige aanpassingen in het voersysteem. Daarom heeft Matador hiervoor een nieuw voer ontwikkeld: Premium Super Start. Voor een super snel herstel en opschoning van het darmstelsel.

Premium Super Start heeft een zeer hoog vet- en opneembaar eiwit gehalte. Daarnaast geschikt Super Start over veel koolhydraten en vezels. Zo herstelt de duif super snel van de vlucht of training en worden de darmen geschoond voor een snelle opbouw van spieren en energie voorraad. Daarom past Premium Super Start bij liefhebbers die alleen met het allerbeste tevreden zijn.


Van het bestuur van afdeling 9:

  • Zoals via onze andere communicatiekanalen aangegeven volgen we het programma, we zien daar veel reacties op positief en negatief. Hier kunnen we het dus nooit goed doen, wel zien we argumenten over duiven welzijn. We willen benadrukken dat het aan de liefhebber zelf is de duiven wel of niet mee te geven (dat geldt voor elke vlucht) of ze toch mee te doen op Tienen. 
  • We willen ook benadrukken dat uitwijken naar Dizy en vrijdag inkorven niet bevorderlijk is voor onze duiven i.v.m. het vele overpakken, we komen dan (te) laat aan op de losplaats en willen dat de duiven maar ook onze vrijwilligers die een nacht moeten overslaan niet aan doen. Het op vrijdag inkorven na Hemelvaart en toch zorgen dat we op tijd op de losplaats komen vergt veel meer organisatie dan normaal en dat wordt bij hoge uitzondering gedaan om de liefhebber op Hemelvaart te ontlasten.
  • Het ophalen van duiven in Heteren door enkele verenigingen wordt meegenomen in onze evaluatie, gebeurtenissen in het seizoen worden standaard op onze bestuursvergaderingen besproken. 

Namens bestuur afdeling 9,