20-07-2023 Africhtingen jonge duiven.

Afgelopen dinsdag had ik de jonge duivinnen die niet mee zijn geweest naar Beek en Donk afgericht naar Ruurlo. Ze kwamen traag naar huis.

Op woensdagmiddag waren het voor het eerst onze late jongen die we een klein stukje hebben weggebracht. Sabine ging mee en we hadden 32 late jongen bij ons die we aan het Twentekanaal tussen Hengelo en Delden hebben los gelaten. De afstand door de lucht is 2.200 meter. Ik los ze tussen de hoogspanningsdraden want aan drie kanten lopen die. Als je de duiven maar 1 voor 1 lost dan kan er weinig gebeuren. Ze leren dan ook mooi om hiermee om te gaan.

De hoogspanningsmast staat achter de boerderij. Het was prachtig weer maar er waren wel buien aanwezig. Dat hebben we geweten want halverwege het loslaten van de late jonge duiven moesten we schuilen in de auto.

Het was een plaatselijk buitje. We hebben tevens genoteerd van elke jonge duif het geslacht en de kleur. Bij thuiskomst vloog er al een best koppel om het huis. Bij het binnenroepen van de late jongen om ze te voeren waren er 31 jongen aanwezig. Nummer 32 kwam wat later naar huis en zat tussen onze oude duiven die we los hadden. Al met al een prima begin voor onze late jongen. Planning is om ze vrijdagmiddag naar Bentelo te brengen.

Woensdagavond om goed 23 uur al onze vroege jongen in de mandjes gepakt voor een africhting vanuit Ruurlo. (29 km) De 32 vroege jongen meegenomen naar Ruurlo en ik ben daar om 8.10 uur begonnen met het 1 voor 1 lossen van de jongen. Elke minuut 1 jonge duif. Maar 3 jonge duiven had ik vooraf al aangestreept die zou ik weer meenemen naar huis omdat het laatkomers (2x) en een opgehaald jong betreft uit Rijssen. Je kunt het ook goed aanvoelen bij deze jongen dat de africhting voor hun nog te vroeg kwam. Ze voelen slap aan en zijn nog niet vol op gewicht.

Bij thuiskomst stonden er al 23 jongen op de klok van de 29 en nummer 24 vloog rond. Wauw, zo wil ik het graag zien en het is nu voor het eerst dat het gros voor mij thuis is. Het africhten begint zijn vruchten af te werpen. Ik ben zeer benieuwd of ze nu van de wedvlucht ook wat sneller achter elkaar naar huis gaan komen. We gaan het meemaken.

Hadden onze vroege jonge duivinnen dinsdag meer dan een uur werk om naar huis te komen vanaf Ruurlo, nu waren er maar liefst 20 vroege jonge duiven die de klus binnen het uur wisten te klaren.

Onze oude duiven zijn maandag gekoppeld voor de Natourvluchten. Ze hebben het prima naar hun zin. We hebben 28 duivinnen bij 28 doffers gezet. Aangezien er maar 24 broedvakken zijn, moeten er 4 koppels een ander plekje zoeken. In de mooie hoekjes en onder een zitvak heb ik extra broedschotels geplaatst waar ze nu reeds hun domein van maken.