21-06-2022 Nederlands spreekwoord “Ik kan wel door de grond zakken”

De betekenis is als je door de grond zou kunnen zakken van schaamte dan heb je iets vreselijk fouts gedaan of gezegd en nu zou je willen dat de grond onder je voeten je zou opslokken zodat je diegene waarvoor je je blunder hebt begaan nooit meer in de ogen hoeft te kijken.

Afgelopen vrijdag had ik zo’n moment en ik moet bekennen dat het mij nog nooit eerder is overkomen dat ik wel door de grond zou willen zakken.

De reden hiervoor is onze duivin de 20-591. In 1 van mijn voorgaande blogs schreef ik er reeds over dat ik op de dinsdag van de vorige week 29 duivinnen los liet maar er maar 28 duivinnen naar huis kwamen.

Het staat bij de dinsdag in de bovenstaande blog.

De 20-591 een betrouwbare duivin was de zaterdag ervoor nog de 3de duif op ons hok en verdiende dus een mooie klassering. Ze mist ook zelden dus we konden goed op haar rekenen.

Maar na het inkorven op de vrijdag en het laden van de duiven in de vrachtwagen bij de vereniging ben ik meteen naar huis gegaan om de vlieghokken schoon te maken en alles in orde te maken voordat de duiven thuis zouden komen. Aangezien de duiven vroeg gelost zouden worden op de zaterdag in verband met de hitte, wilde ik graag op de vrijdagavond alles al gereed maken voor de zaterdag.

Omdat alles op roosters zit betekent dit de zitvakken en mestplaten bij de duivinnen schoon krabben. Bij de doffers alleen de broedvakken en 1 mestplaat voor de broedvakken. Zo gepiept dus. Ook de waterbakken worden ververst met schoon water. Daarna draai ik de motivatiebakken om, zodat de duiven in de motivatie bak kunnen kruipen waar een broedschotel in staat gevuld met een matje.

Hier kun je mooi zien dat de motivatiebakken dicht staan. Door ze 180 graden te draaien kunnen de duiven zich in de motivatiebak gaan nestelen.

Ik was mooi vlot klaar met de eerste afdeling dus gauw naar de tweede afdeling om die ook gereed te maken. Ik was lekker bezig en draaide als een van de laatste motivatiebak de onderste linker motivatiebak om. Dat was het moment dat ik letterlijk door de grond zou willen zakken. Daar lag een dode duif in en ik wist meteen dat het onze 20-591 duivin was.

Pffff de schrik was groot en heb er nog dagen van gebaald. Wat is er gebeurd; op de zaterdag na de vlucht zijn de duivinnen van de doffers gescheiden. Daarna draai ik de motivatiebakken om zodat de doffers er niet meer in kunnen. Maar ik heb de 20-591 over het hoofd gezien, normaal controleer ik goed of er geen duif op de nestschotel zit in de motivatiebak. Maar bij deze motivatiebak ben ik dat schijnbaar vergeten. Met alle gevolgen van dien. Ook tel ik altijd of ik voldoende doffers en duivinnen heb, zodat dit niet kan gebeuren. Ik wist op de dinsdag exact hoeveel duivinnen ik moest hebben maar op de zaterdag was ik de telling kwijt blijkt achteraf. Ik hoop het in ieder geval nooit meer mee te maken.