23-05-2024 Kampioen kun je worden. (Willem Mulder)

“Vertel eens wat nieuws Willem”.

“Geef me nou eens een paar super goeie tips. Nee, geen oude koeien, maar echt iets nieuws, iets spectaculairs, want dat willen wij duivenmelkers graag horen”. (Alsof er wekelijks nieuwe ontwikkelingen te melden zijn). “Kom dan niet aan met alweer en nieuw soort voer, nieuwe vitamines, mineralen of een beter probiotica product, want dat zijn voor ons alweer heel oude koeien, en die smaken ons niet meer. Dat is echt niet spectaculair genoeg meer vandaag de dag”. Oh nee?…..

Het vliegseizoen is volop bezig en de prestaties waren al weer niet al te best dit seizoen. Een constatering die opgaat voor de meesten van ons (duivenliefhebbers). En veel van deze liefhebbers, denken: er moet toch meer zijn dan er nu bekend is. Er zijn vast een aantal liefhebbers, die meer weten en die een voorsprong hebben op de wetenschap. Die topliefhebbers hebben vast en zeker een geheimzinnig kruid uit China op hun hok staan. Of een speciaal tinctuur, of een middel dat “nog” niet op de verboden lijst staat. Daar moet dan wel veel geld voor worden neergeteld natuurlijk. Die lui weten altijd meer. Ze spreken met andere toppers bij “ de gouden duif” van Jan Hermans, of bij de festiviteiten van Pipa, of op de beurzen in China….

Gebakken lucht.

Als de vluchten voorbij zijn, dan is het weer beurstijd. We vergapen ons dan weer aan de meest uiteenlopende kruidensoorten tot en met de wondere wereld van vlieggoud, turbo formule, power boosters, super werkende elixers en natuurlijke ruiremmers. Op zoek dus naar de gouden bal of het gouden duif concept. De hoop is de vader van de gedachte. Ja, er is een hoop goedbedoelde rotzooi te koop tegenwoordig. Ga in oktober eens naar Kassel, bekijk de stands die zich gepositioneerd hebben in een van de vele voetbalveldgrote hallen en je hoofd zal duizelen. Al die nieuwe geheime middelen zullen je doen glimmen van geluk. Je hebt het gevonden, niemand mag het verder weten…Het hoofd van de verkoper glimt na jouw bezoek echter nog meer, maar dat heb je net gemist. Je was alweer geïnteresseerd in de volgende illusie, net precies tegenover de vorige stand……   

Hard aan het werk.

De kampioenen van vandaag zijn de kampioenen van morgen. Daar helpt geen lieve “zoete Gerretje” aan en ook geen vlieggoud in ivoren potjes. Waarom? Omdat die mannen goede duiven hebben en er alles, maar dan ook alles voor over hebben, om volgend jaar ook weer top te presteren. De beste voeding, ook en vooral in de ruiperiode, want daar begint het wat velen niet zien of gewoon niet willen zien. Ze bereiden de duiven optimaal voor tijdens het koppelen, de kweek, de voorbereiding voor de vluchten en noem het allemaal maar op. ….En jij maar denken dat het allemaal uit dat potje kwam?

Iedereen gelukkig, mooi toch?

Wat is dan de functie van al die middeltjes? De goede bijproducten zullen je helpen om het lange vliegseizoen beter vol te houden. Die werken ondersteunend. Zo zullen de duiven beter en sneller kunnen herstellen van een vlucht en zullen er minder snel tekorten ontstaan. Goede bijproducten helpen dus echt om uw duiven gezonder te houden en beter voor te bereiden op de vluchten. De serieuze fabrikant hebben gegarandeerd goede producten ontwikkeld, die de duiven ondersteunen. De slechte middelen helpen ook, maar dan wel alleen de kassa’s van de verkopers die op hun beurt weer heel gelukkig zijn.

Ook betere, verantwoorde voeding zal een verschil maken. De grote wielerploegen hebben tegenwoordig voedingsdeskundigen in dienst. Zij houden de voedingsschema´s van hun renners dagelijks in de gaten. Waarom? Goede voeding maakt een duidelijk verschil, ook bij goede en gezonde duiven. Zijn de duiven niet gezond te krijgen? Dan is die goede voeding aan hen niet besteed.

De wetenschap.

Volgens hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht (en exschaatser) Harm Kuipers zit doping vooral tussen de oren. Harm deed veel onderzoek over doping en heeft er een duidelijke mening over. Hij toonde meerdere malen aan dat het gebruik van EPO een veel kleiner effect heeft dan wetenschappers wel willen aannemen. De meeste wielrenners zijn er heilig van overtuigd zijn dat doping helpt. Maar verzorger Willy Voet, van de wielerploeg Festina, gaf de renner Virenque eens een beetje glucose in plaats van echte doping, en wat gebeurde er? Virenque vlóóg die dag over de bergen. Oftewel, het placebo-effect bewees zich hier prachtig. De voedingsdrankjes, die onderweg werden toegediend, waren een veel grotere doorbraak in de wielersport. Daardoor ging en gaat nog steeds het tempo omhoog. Voorop staat natuurlijk kwaliteit. Altijd!!. Dus laat die “geheime” potjes nou maar mooi op de stands staan, beste mensen. Ga liever met de geliefde eens lekker uit eten voor dat geld. Dan krijg je er tenminste nog wat voor terug.

Wat, wanneer, waarom.

Maar WAT geef ik aan mijn duiven, WANNEER geef ik koolhydraten, wanneer vetten, wanneer eiwitten. Vervolgens WELKE koolhydraten, welke vetten en welke eiwitten en in welke combinatie. Ze kunnen een duidelijk verschil maken. Kom maar eens naar een lezing over voeding deze winter als je hierin geïnteresseerd bent en doe er je voordeel mee. Als de melker wil inzien, dat hij zelf bepaald, dat zijn hok optimaal is door te timmeren in plaats van in de kroeg te zitten. Door een goed trainingsprogramma op te zetten, door de juiste voeding te geven. Door een paar duiven te halen bij die ene vriend, die jou al eens eerder goed geholpen had… En niet door op de beurs of via het internet het afval van “Lucky Luck” aan te schaffen. Goeie duiven? Die krijg je van een echte vriend, die je op weg wil helpen.

Wim X.

Als je volgend jaar kampioen wil worden? Wat moet je dan doen? Ik ken een liefhebber uit een grote plaats in ons land. Die schreef een aantal jaren geleden eens op de deur aan de binnenkant van zijn hok: Midfond kampioen 2019: Wim X. Elke morgen deed hij de deur van het hok open en las weer de tekst. Ook vele liefhebbers die “Wim” kwamen bezoeken lazen de tekst en lachten Wim uit. “Hoe kun je nou zoiets op je hok schrijven? Dan moet je toch gestoord zijn?” Ja, een beetje gestoord is ook wel prettig soms, want wie werd er in dat jaar Midfond kampioen van de afdeling? En het jaar daarop? En daarop? En daarop?  Juist: Wim X. Wim wist, dat hij dit alleen kon worden, als hij er voor de 100% voor ging. Dat hij de goede duiven moest hebben en deze optimaal moest verzorgen. De verluchting van het hok moest super gemaakt worden. Wim zat na het vliegseizoen niet in de kroeg, maar was altijd bezig met zijn duiven en met zijn doel. U ook?

Willem Mulder

Kampioen worden geen probleem, hoe meer tijd u aan uw hobby besteed, hoe beter de prestaties van uw duiven worden. Makkelijk zat.