23-10-2021 Marrokaans Avontuur.

Na mijn aanmelding bij de postduivenvereniging de Luchtreizigers in Hengelo bleek dat de hele vereniging Unikon klokken had.

Maar gelukkig wist de secretaris dat er nog een Unikon klok te koop was bij een liefhebber van hun vereniging die net gestopt was met de duivensport. (Bert Aaftink) Daar meteen een afspraak mee gemaakt en de goed werkende Unikon klok met drie antennes gekocht.

Zelf had ik twee Tauris klokken en na wat informatie ingewonnen te hebben deze aangeboden via duivenmarktplaats. De twee Tauris klokken zijn verkocht aan een Pool die werkte in Duitsland en de klokken waren bestemd voor de poolse liefhebbers. Prima de verkoop beklonken, het bedrag zou hij overmaken en daarna zou ik hem de Tauris klokken met de antennes opsturen. Maar hij vroeg mij of ik eventueel wat oude ringen over had voor de poolse liefhebbers. Dat had ik wel en wetende dat er in Polen een geweldige groei is van duivenliefhebbers en dat velen het niet breed hebben heb ik hem er gratis oude ringen bij gedaan. Het geld had ik zeer spoedig binnen en dus meteen het pakket verstuurd.

Maar op 5 Januari van dit jaar krijg ik het onderstaande bericht vanuit Marokko.

I am a pigeon fancier and I bought a pigeons in a slaughterhouse from a guy this pigeon wears a holland ring number 1228594/2016 I looked at the npo site to report it and it gave me your phone number I would like to know do you own this pigeon

Wouw, dat is 1 van de ringen die ik heb weg gegeven en deze ring bevindt zich nu in Marokko.

Netjes uitgelegd dat ik de ring heb weg gegeven en dus zelf niet meer de eigenaar ben van de ring.

Maar op 13 Oktober kreeg ik weer een bericht uit Marokko maar nu van een andere liefhebber. Deze kent de Nederlandse taal. Hij had een duif in zeer slechte staat opgevangen en via de NPO site mijn telefoonnummer verkregen. Nu betreft het ringnummer 2016-1228558.

De duif ziet er weer perfect uit en is zo te zien ook geen verkeerde.

Ook hem heb ik uitgelegd dat de ring niet meer van mij is. De liefhebber komt uit Casablanca en ik heb nu leuk contact met hem en stelt mij veel vragen over de duivensport. Ook stuurde hij mij het Nationale vliegprogramma toe, zie de onderstaande afbeelding.

Laatste kolom is de inkorfdatum, de kolom daarvoor de lossingsdatum. De vijfde kolom zijn de afstanden in kilometers.

Hij vertelde mij ook dat ze voor de eerste wedvlucht op 26 Februari de duiven vijf africhtingsvluchten konden laten vliegen.

Maar de conclusie die ik nu wel kan trekken is dat je alleen ringen moet weg geven aan personen die je kent, waardoor de ringen ook netjes op zijn naam worden gezet.

Mijn nieuwe Marrokaanse vriend weet ook wat prijzen winnen is.
Hij is de trotse bezitter van deze mooie bekers.